תרפידים – 1904

Robert_Whitehead_with_battered_test_torpedo_Fiume_c1875
רוברט וייטהד לצד טורפדו ניסוי שפיתח, 1875. המקור: ויקישיתוף

תרפידים.

בין כלי המשחית היותר נוראים וביחד היותר נפלאים, נחשבת עתה המכונה הנודעה לנו בשם „תרפיד“. אמרנו „בשם“ יען כי עד כה יודעים רק מעט מזעיר ע"ד תכניתו ובנינו של המשחית הזה.

את הרעיון לבנות תרפידים המציא אופיצר של ארטילרית הים מאוסטריה, אשר שמו לא נודע; הוא מת ולא ראה את התגשמות רעיונו בפועל. הכתבים שנשארו אחריו באו לידי הקפיטן די לופפיס, אשר ההמצאה הזאת הפליאה אותו מאד וימסר אותה לרוברט אויטהייד המפקח על בית המלאכה בטריאֶסט, והוא צוה לבנות תרפידים לפי התכנית הזאת. הדבר היה בשנת אלף ושמנה מאות וארבעה וששים ובאלף ושמנה מאות ושמנה ושישים נבנו התרפידים בתקנים טובים ע"י ר. אויטהייד. הבחינות שנעשו בהם הפליאו את כל עולם הצבא, והממשלות החלו לקנות את התרפידים במחיר גבוה מאד. התרפידים נקראו „תרפידי לופפיס“ ואח"ז קראו אותם בשם „לופפיס אויטהייד“.

תרפיד מיכני הוא באמת אניה קטנה השטה מתחת למים שאין עליה מלחים. עליה נמצא מכונת מפץ המתפוצצת מעצמה על ידי דחיפה, יש לה מקור אנרגי, הנחוץ כדי להניעה, יש לה מכונות המובילות אותה בדרך ובעמק אשר התוו לה מראש. מזה כבר נראה, כי הבנין של התרפיד מוכרח להיות מדויק כל צרכו. מהטפוסים השונים של התרפידים אשר נסו לעשות הוכרו לטוב רק שנים מהם: זה של אויטהייד נתקבל ע"י צרפת וכמעט ע"י שאר הממשלות, והתרפיד של הוביל, אשר משתמשים בו, ביחד עם הראשון, בארצות הברית.

WHITEHEAD_TORPEDO_(general_diagram)
תרשים סכמתי של טורפדו וייטהד, 1904. המקור: ויקישיתוף

התרפיד של אויטהייד הוא בתארו ארוך כסיגרה, ארכו 4.6 מתר ואמצע רחבו 0.3 עד 0.4 מתר. הוא מתנועע באמצעות אויר לחוץ הפועל על שני מטילים הנמצאים בקצהו האחד והמסבבים את מהירות מהלכו עד 30-28 קשרים לשעה. בהתרפיד נמצאות חמש מחלקות. בהמחלקה הראשונה נמצא החמר המפוצץ הנעשה מעגולי צמר-גפן-מורה לח בכמות 40 50 קילוגרם. בעגולים האלה נמצאים חורים, אשר דרך בם יעבור קו של צמר גפן מורה יבש. ההתפוצצות תבוא ע"י התבערה של החמר המפוצץ המצא בקצה התרפיד הנבער ע"י הדחיפה של התרפיד באניה שרוצים לאבדה.

המחלקה השניה המקפת החלק היותר גדול של התרפיד (1.5 מתר) מלאה אויר לחוץ (200 ליטר) והאויר הזה הוא הוא הכח המניע של התרפיד. האויר הזה נלחץ אל המחלקה השלישית, אשר בה נמצאות המכונות ע"י שפופרת עשויה לדבר, שמטרתה להעביר דרך בה את האויר במדה שוה ומצומצמת בכדי לתת להתרפיד תנועה תמידית וסדורית. בהמחלקה השלישית נמצאים: מוטור מטפוס בראטהעראד עם כח של 35-50 סוסים הפועל בעזרת האויר הלחוץ על שני המטילים של ידיהם מתנועע התרפיד. ומכונה אשר מטרתה להחזיק את התרפיד בעומק שהתוו לו מראש. חלק המכונות הוא החלק הנכבד בהתרפיד. במחלקה הרביעית נמצאה המכונה המכריחה את התרפיד ללכת בדרך ישרה כפי שהתוו, ואם התרפיד ינטה מדרכו ע"י גלי הים תטהו המכונה בהכרח לחזור לדרכו הראשונה. המכונה הזאת תפעול גם היא ע"י מוטור של האויר הלחוץ, הנמצא במחלקה השנית.

במחלקה החמישית נמצא אופן בעל שנים אשר על ידו פועלים כל המוטורים על מהלך האניה, לבד זה  נמצא בהתרפיד מכונה המחזקת את התרפיד הרחק מהאניה התרפידית במרחק ידוע ואשר על ידה יוכלו להטביע את התרפיד אם על פי איזה סבה לא מלא את תפקידו, למען לא יפול התרפיד בידי האויב ולמען לא יפגע באניות המשליכות את התרפידים מהמים.

כח האויר הלחוץ אשר בו מספיק למהלך של 400-500 מתרים.

אם התרפיד יפגע באניה, אז ע"י הדחיפה נדלק מוביל הזרם אשר יגרום תיכף התפוצצות של צמר הגפן המורה ומזה תתהוה כמות רבה של אדים אשר הקיפם יהיה 600-700 פעם מכמות צמר הגפן וחום האדים יעלה עד 24000C. האדים האלה אשר כח חזק להם בסבת החום הגדול ומפאת קטן המקום בהמחלקה הראשונה, מתרחבים במהירות ומכים בחזקם גלים בים אשר ירוצו במהירות 1.5 קילומתר ברגע (סיקונדה) ובפני כח כזה לא תוכל עמוד גם אנית המגן היותר עבה. ובכן כל פעולת התרפיד היא רק לעורר תנועת גלים חזקה המכלה את האניה. מובן, כי כל מה שירחק המקום מן הגלים האלה שם יתרפה גם כחם עד שבמרחק ידוע אין כל סכנה נשקפת מהם. ולכן אין מטביעים את התרפיד יותר מבעומק 3-4 מתר, אחרי זמן שבים המים אשר גורשו ע"י האדים למקומם וזה מסבב נפל מים  חזק המחזק עוד יתר את פעולת התרפיד.

התרפיד מטפוס השני נבנה ע"י אדמירל הובל בשנת 1870 בארצות הברית ועד שנת 1891 הביאו בו תקונים, אז עשו עם התרפיד הזה לעומת התרפיד של אויטהייד לערך 500 נסיונות ויוכחו, כי עולה הוא הרבה בפעולותיו על התרפיד הקודם, יען כי ב-100 נסיונות פגע הוא 95 פעם בעת אשר התרפיד של אויטהייד פעל רק 37 פעם על כל מאה. ההבדל בין שני הטפוסים הוא: 1) התרפיד של הובל הולך יותר בדיוק בעומק המים, 2) התרפיד של אויטהייד משמיע קול בלכתו גם נכר דרכו בים, ולכן ידע האויב להשמר מפניו בעוד אשר זה של הובל הולך בנחת ואין רשומו ניכר. 3) מחיר התרפיד של הובל הוא 4000-6000 פ. בעוד אשר מחיר התרפיד של אויטהייד הוא 8000-12000. ו- 4) התרפיד של הובל הוא קטן מהשני ולכן תכיל אניה תרפידית 8 תרפידים כאלה בעת אשר התרפידים של אויטהייד תכיל רק 4. (S-O).

(הצופה)


"השקפה", שנה חמישית, מס' 33, 27 במאי 1904, עמ' 13. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s