
גי החזיון בים.
מיום 31 מאֶרץ, יום אבדן „פטרופבלובסק“ ומאקארוב, כמעט לא שונה במאומה מצב הדברים בגי-חזיון המלחמה בים, למרות הופיע אסקדרא יאפאנית חזקה ליד וולאדיבוסטוק. אמת, כי מכחות האדמירל טוגו בים הצהוב נגרע הרבה, בגלל הִפָּרד מעליו שתי דיויזיות אניות-מרוץ, ששטו צפונה, ואולם גם עתה האסקדרא היאפאנית חזקה רב יתר מן הרוסית העומדת ליד פורט-ארטור.
אחרי הפרד שתי דיויזיות אניות-מרוץ נשארו לפקודת האדמירל טוגו, לפעול בחפי קוואנטון, שמונה אניות שריון וחמש אניות-מרוץ קטנות, שמכסהן מכוסה שריון (בהן אחת חדשה, שזה לא כביר נגמר בנינה בנאגאסאקי); מלבד שבעת אניות טורפודין (12 „משמידות“ וכעשר אניות-פחים גדולות). בשלש עשרה אניות-לחם אש לטוגו נמצאים 150 כלי-תותח כבדים, אשר משקל כל כדוריהם ביריה אחת עולה עד 951 פוד.
ובידי הגינ'-אדיוטנט אלקסיוב בפורט-ארטור נשארו – לפי רשימות השטאב של ים – 3 אניות-שריון, 4 אניות-מרוץ, 4 אניות-תותח, 1 אניה להובלת פחים, 2 אניות-מרוץ פחיות, 21 נושאות טורפידין, 7 כנ"ל קטנות, המכונות „מסומנות“ סירה אחת מתחת למים, בסך הכל 43 דגלים, מלבד ספינות שאין להן ערך למלחמה (1 להובלה, 1 אנית-קטור של הצי המתנדב, 1 בית-חולים שט במים, 3 אניות-מרוץ ישנות שנבנו מעץ וברזל וכו'). – שלש אניות-שריון שנפרצו במלחמה בימי 12, 26 פברואר, 31 מאֶרץ, עוד מתקנים עתה פרציהן בחוף.
על שבע אניות השריון והמרוץ של הרוסים נמצאים 83 כלי-תותח כבדים, משקל כדוריהם ביריה אחת הוא 440 פוד. על כן מובן מאד, כי האסקדרא הפורט-ארטורית נכנסה אל החוף הפנימי לזמן ארוך, אחרי כי החוף החיצוני נגדר ונחסם עוד ביום 1 אפריל בפחים שטים.
בתור אניות מוכנות להבא ולע"ע לא תוכלנה עוד לצאת אל המערכה, עומדות ליד פורט-ארטור עוד שלש אניות-שריון ושתי אניות-מרוץ, אם שהן נתקנות מפרציהן שנפרצו בימי 27 יאנואר, 1 פברואר 31 מאֶרץ, או שהן מחכות עד בוא התור לתקנן. מתי תשלם עבודת תקונן – אין יודע. יש לקוות, כי הראשונה לשוב אל המערכה תהיה „פאללאדא“.
עתה הוברר, כי „פאללאדא“ נפרצה פרץ גדול רב יתר מאשר שערו מראש. לפי הודעת האדמירל בורגאָען נפרצה ביום 27 יאנואר לא לבד בצלע שמול מקום המכונות והקלחות כי גם התפוצצה קלחת הקטור. ובגלל זה אֻלצה „פאללאדא“ לעמוד במקום תקון האניות תחת שבועים ימים – שני ירחים. ברשימה האופיצילית של השטאב לא נזכרה „פאללאדא“ בין האניות שנמצאו ביום 2 אפריל בידי האדמירלים הרוסים, ועוד נכללה בכלל האניות שיצאו מן המערכה.
ואשר ליתר האניות הנפרצות, הנה „פאָביעדא“ לא נתקלה כנראה בפח יאפאני, אך – לפי התלגרמא של „הסוכנות המסחרית“ – נשחתה בלי משים אחרי אבדן „פטרופבלובסק“, היינו בעת שנוי עמדת האסקדרא נהלמה ע"י שכנתה וכמדומה – ע"י „נאוויק“). מהלומה מאת „נאוויק“ הקטנה, שפגעה ב„פאָביעדא“ כמעט בקו-המים, ר"ל בצלע המכוסה בשריון תחת פני המים, – לא יכלה להזיק לה הרבה. ואם גם נפרצה בפח שלה ע"י מהלומת „נאוויק“, גם אז אפשר לתקנה, אם יהיו נזהרים כראוי בהבאתה אל מקום תקון האניות (מבוא המקום ההוא רחב רק כדי שש אצבעות יתר מרחב האניה הזאת). תקון „רעטוויזאן“, כנראה, הולך ומתקדם גם הוא.
אחרי שוב אל המערכה כל חמש האניות הנפרצות, תמנה האסקדרא הפורט-ארטורית 12 אניות-מלחמה עם 144 כלי תותח, שמשקל יריתם האחת 811 פוד, לאמר: רק כדי 140 פוד פחות מי"ג אניות האדמירל טוגו. יש לקוות, כי עד הקיץ יגמר תקון כל חמש האניות הנפרצות.
מלבד האניות הנתקנות תתגבר האסקדרא הפורט-ארטורית בעוד ירחים אחדים בכמה אניות-פחים הנבנות עתה בפורט-ארטור עצמה. לדברת ה„טיימס“ ו„נויארק היראלד“ הובאו עוד בשנה העברה לפורט-ארטור בספינות צי המתנדבים אניות-פחים מפורקות, שנבנו בפטרבורג והובלו פרקים פרקים למזרח הרחוק. הנה כן בראשית הקיץ תהיה תחת פקודת האדמירל סקרדילוב בים הצהוב אסקדרא בעלת 51 דגלים.
בידי אדמירל מומחה ומנוסה תהיה אסקדרא כזאת לכח נורא, עד כי יבצר עוד מהאדמירל טוגו לצבוא על פורט-ארטור באניותיו עתה, והיאפאנים יאֻלצו להגביר את צִיָם בים הצהוב. ואולם לזה תאלץ יאפאן – אם לא תוכל מצוא חפץ באניות שקנתה מאת טשילי – להביא המערכה את יתר אניותיה המוכנות לעת מצוא (שלש אניות מרוץ גדולות מכוסות שריון ממחלקת „מאַטסושימאַ“), או להחליש את האסקדרא שלה בים היאפאני.
"הצפירה", שנה שלושים ואחת, מס' 93, 6 במאי 1904, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.
Pallada, Pobeda