אסון נורא בים.
יותר מאלף איש טבעו בים.
(תלגרמי רויטר.)
על דבר האסון שקרה זה עתה בים, שהודענו עליו בגליון תמול, ואשר כמעט שדומה הוא בגדלו לאסון הטיטניק, מוסיפה סוכנות רויטר להודיע את הפרטים האלה:
– קויביק. – ידיעה מרקונית מפדירפוינט מודיעה כי הספינה הגדולה „אימפריס אוף אירלנד“ (המלכה מאירלנדיה) נפגשה עם עוד ספינה שלשים מיד ממזרח פדרפיענטו. וצללה בים. האניה הודיעה תכף את אסונה ע"י המרקוניגרף. אחת מספינות הממשלה השיבה לה תכף אבל פתאום נפסק כל חבור עמה, שזה הראה כי הספינה שקעה תהומה. היא היתה בדרך הלוכה לליוירפול מיום 27 לחודש. ובה היו בערך 1200 איש.
– לפי הודעה אלחוטית שבאה מפדרפוינט בשעה שלישית בבוקר נפגשה הספינה עם עוד ספינה של פחמים. מהאחרונה אין עוד כל ידיעה. בשעה 3.40 באה ידיעה כי נראו סירות הצלה מרחוק בקרבת ספינות הממשלה „אמריקה“ ו„לידי איבילין“.
– 350 איש מהנוסעים נצולו ועלו על היבשה ברימוסקי. בערך 600 נאבדו. הספינה „המלכה מאירלנד“ צללה במשך עשרה דקים.
– בהספינה „המלכה מאירלנד“ היו 77 נוסעים במחלקה הראשונה. בהם היה גם סיר ה. קאר, ומר ומרת לוירינד אירבינג. ספינת הפחמים גם כן צללה. בה היו הקומיסיונריים וגם 84 מחברת הסלוישין (המתפללים).

– נויורק. – כבר מודיעים ממספר 1000 מתים.
– קויביק. – 396 מהנוסעים של „המלכה האירלנדית“ כבר הגיעו הלום. מהם 29 ממחלקה הראשונה, 29 מהמחלקה השניה, 101 מהנוסעים על הספון. 207 מהמלחים.
רב החובל קנדל עוד לא נמצא.
– לונדון. – מרוב הידיעות המתחלפות ע"ד האסון יש לברר הפרטים הללו: ספינת הפחמים „סטורשטד“ המכילה 3661 טון, נפגשה בחשכת העננים את הספינה „המלכה האירלנדית“ והחכוך גרם התפוצצות נוראה. האחרונה שקעה וצללה במשך איזו רגעים אחרי לכתה עוד 19 אמות. הספינה סטושטדט הצליחה לאסוף 300 מהנוסעים אבל אח"כ צללה עמהם. אח"כ באו ספינות הממשלה „אמיריקה“ ו„ליידי אילילין“ והצליחו לאסוף 399 איש, שהורידום בחוף רימוסקי.
– ה„מלכה האירלנדית“ הכילה 28 נוסעים ממחלקה ראשונה 210 מהמחלקה השניה, 590 מהמחלקה השלישית, 413 מלחים.
– רב החובל קונדיל נמצא, אחרי התאבקו עם גלי הים, יותר מחצי שעה, אחוז באחד משברי האניה.
– קויביק. – 22 מהנצולים מתו מפצעיהם.
– בערך 400 איש נצולו.
– מונטריאל. – מר' א. הנדרסון אחד מגדולי הסוחרים, שהיה בין הנוסעים ב„המלכה האירלנדית“ מודיע על ידי הטלגרף כי מספר המתים הם 1030.
– קויביק. – אחרי החקירה ברשימת הנוסעים נראה כי בהספינה היו 1367 איש. עד עתה כנראה נאבדו 934 מהם. במסה"ב שהביאה את הנצולים לרימוסקי אין פצועים.
– לונדון. – בתוך רשימת הנוסעים לא נמצא שם סיר הידיסתון קאר ולא מר לומרינד אירומוג ורעיתו ולא מר רייס ורעיתו, מכת הסלואציאניסתים (המתפללים) היו בערך 120 איש ורק עשרים מהם נצולו. הרבה סוחרים ידועים אנגלים שהיו בספינה נאבדו.

האסון העיר השתתפות גדולה בלב כל העולם. הנשיא פואנקרה טלגרם להמלך גיאורג השתתפות בהצער. השר ויואנטי תלגרם למר שורשיל בשם הימיה הצרפתית.
– אוטובה. – בבית המורשים הרציא מר בורדון את גודל האסון כי ספינה המכילה בערך 1300 איש תטבע ותצלול במשך עשרה דקים, במרחק איזו שעות מקויביק. סיר ס. לוריא מזכיר כי זה הוא האסון השלישי מאז שהחלה חברת ס"ט לוירנרס לשלוח ספינותיה בים.
– לונדון. – הידיעות היותר ברורות נתקבלו מהלונדוני מר הונקן שהוא היה מהנוסעים ונצול, הוא היה במטתו ושמע פתאם כי הספינה עמדה ואח"כ שמע רעש המכונות ועלה תכף אל הספון, ולא עברו רגעים אחדים והספינה צללה ונמצאו כלם על פני המים. המלחים השתדלו להציל את הנשים ולהוריד הסירות של ההצלה אבל לא היה לזה כל זמן. הספינה שקעה במהירות איומה בתוך הים. מצבם של הנוסעים היה נורא שאין לתאר בדברים. הפקידים הביטו אל המות בלי כל פחד. מר הונקן מספר כי בהיותו כבר בין גלי הים פגש גויות ערומות מתאבקות עם הגלים. הוא בעצמו היה בין הגלים כשעה תמימה. רב החובל עמד עד הרגע האחרון על מקומו ופקד פקודתו אבל לפי המצב לא היה לו כל תקוה להציל.
– המלך טלגרף השתתפותו לחברת הפסיפיק.
הספינה „אמיריקה“ משתה עוד 50 גויות.
– מודיעים באופן רשמי כי מספר המתים הם 1032
– מנטריאל – מודיעים כי בשעה שהרגישה הספינה „המלכה האירלנדית“ בקרבתה של הספינה סטורשטדט על ידי אור נתנה אות שתעמוד הספינה סטורשטדט השיבה כשהיתה עודנה במרחק שני מילים. רב החובל קנדל הטה את הספינה מזרחה אבל הספינה סטורשטדט טעתה במהלכה ופגעה בראשונה.
– לונדון. – בתוך הספינה הטבועה נמצאה גם מיליון דולר במטבעות כסף.
– רימוסקי. – רב החובל קנדל מוסיף לספר כי אחרי הפגישה בקש מהספינה סטורשדט להמשיך מהלכה אבל היא בחרה לשוב, הוא נסה לעשות דבר להציל אבל המכונות לא עבדו, ובמשך שלשה דקים נמלאה הספינה מים. הורדנו את סירות ההצלה. שום התפוצצות לא היתה אבל אי אפשר היה להציל כלל.
"מוריה", שנה חמישית, מס' 529, 3 ביוני 1914, עמ' 2. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.