שבר אניה בלב ים – 1888

עזרת סופרים.

מכתבים מעבר לים.

[…]

אנית הקטור „גלינשיאל“, אניה בריטנית, באה היום לחוף נויאָרק מהודו המזרחית, והביאה חמשת אלפים ומאתים טאָנן טהעע (שני אלפים ליטרות הטאַטנן) לנויאָרק, והרב החובל מספר שבהיותו בערב יום העשירי לחדש יולי בים סוף, בלכתו מהאי פעררין ששם לקח פחמים לבוא לזועץ, קם לפתע פתאום רוח סוער וירומם גלי חול גדולים ונוראים ולא נח מזעפו כעשר שעות תמימות, ויכס את עין הים, ולא היה יכול לראות מקצות האניה והלאה. הסער היה חזק עד כי היתה סכנה לעמוד על מכסה האניה, והחול אשר נשא הסער היה בוער כאש צרבת, וכאשר נגעו גרגרי החול בעור בשר האדם הכאיבו כמחטים בבשר החי.

ביום י"א לחדש אויגוסט זה, עזבה אנית הקטור „גייזער“ את ניויאָרק לשוב לשטעטין ולקאָפענהאגען ועליה היו 86 נוסעים, רובם סקאנדינאווים אשר שבו לארץ מולדתם לאירופא, מלבד חמשים מלחים ועושי אניה, ואתמול יום ה' ט"ז אויגוסט לעת ערב, הגיעה אנית הקטור וויעלאנד מהאמבורג להנמל שלה להובוקין, והביאה את הבשורה הרעה, שהאניה הדאנית „גייזער“ התרוצצה בבוקר יום י"ד אויגוסט בשעה ד' קודם עלות השחר, בהפגשה עם אנית הקטור „טהינגוואללא“ שהיא ג"כ אניה דאַנית, אשר באה למולה בעשותה דרכה מדאנעמארק לבא לנויאָרק.

ערפל בעב הענן היה פרוש בעת ההיא על פני הים, ותתרוצצנה האניות אשה באחותה. האניה טהינגוואַללאַ נגחה בראשה בירכתי ה„גייזער“ ותבקע בה בדק גדול מתחת להמכונות, ויפרצו המים אל תוכה, ובשבעה רגעים ירדה מצולה. הנוסעים אשר נמו שנתם לא הספיק אף לעלות על מכסה האניה, למען הציל את נפשם; גם האניה טהינגוואללא שברה את ראשה, והמים החלו לפרוץ גם אל תוכה, אבל המלחים מהרו והחישו לסתום את בקיעיה, במצעות הקש והתבן אשר עליהם ישכבון המלחים והנוסעים, ותנצל. רב החובל מהטהינגוואללא מהר להוריד את סירות ההצלה להציל את הנטבעים מהגייזער, וצלחה בידו להציל י"ד נוסעים ואשה אחת ביניהם וגם י"ז מלחים מאנשי האניה; ולפי זה הציל בס"ה ל"א נפש, והנטבעים היו ע"כ נוסעים, ביניהם הרבה נשים וילדים, ול"ג מאנשי האניה ומלחמה. בס"ה טבעו מאה וחמש נפש. והאניה גייזער צללה וירדה מצולה.

ובראות רב החובל של הטהינגוואללא, כי גם אניתו בסכנה ע"י בקיעיה ושבריה, וירם את נס הסכנה על ראש התורן, וממחרת ביום י"ד אויגוסט בצהרים, עברה אנית הקטור וויעלאנד מהאמבורג על פני הגייזער, וירא רב החובל אלבערט מהוויעלאנד את נס הסכנה ממרחק שמונה פרסאות מרחף על הטהינגוואללא, ויקרב אליה להציל את הנוסעים. הוויעלאנד הוריד שלש סירות הצלה והטהינגוואללא ג"כ שלש סירות, ויעבירו את כל הנוסעים, ועמהם גם המוצלים מהגייזער אל הוויעלאנד.

בהטהינגוואללא היו 455 נוסעים מאירופא לאמעריקא, מלבד המוצלים מהגייזער, וכולם יחד באו בערב יום אתמול שלם על הוויעלאנד לחוף נויאָרק, בהנמל אשר בהובוקין. המוצלים מהגייזער הובאו על חשבון חברת האניות הדאַניות בבית מלון ברחוב גרינוויטש בנויאָרק. כפי שנראה משמות הנטבעים והמוצלים של האניה גייזער, היו כולם כאחד סאנדינאווים, שוועדים, נאָרוועגים או דאנים. רוב הנוסעים לא הלכו שוב לאירופא להשתקע שם, כי אם לפקוד את שארי בשרם ובני משפחתם, ודעתם היתה לשוב אח"כ לאמיריקא, ולפי זה היתה נסיעת האומללים נסיעה של תענוג מרוב כל.

המקום אשר בו נפגעו שתי האניות זו בזו, הוא בצפון ים האטלאנטי, רחוק כשלשים פרסה מהאי סאָבעל, אי הסמוך לפינדלאנד החדשה אשר על ארץ קאַנאַדא תחשב, והוא מקום מוכן לפורעניות, ומקום סכנה בפרט בלילות הערפל. מה"ע „השמש“ יאמר שמספר הנטבעים עולה למאה ושבע עשרה נפש, ומה"ע האחרים יאמרו שרק ק"ה נטבעו. האניה טהינגוואללא שבה אל החוף היותר קרוב להאליפאקס, לרפאות את שבריה.


"המליץ", שנה עשרים ושמונה, מס' 184, 31 באוגוסט 1888, עמ' 2. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

S/S Geiser, Thingvalla Line; S/S Thingvalla, Thingvalla Line

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s