
המלחמה בין טורקיה ואיטליה
טורקיה עזובה לנפשה ואין לה שום תקוה, שאחת הממשלות האדירות תבוא לעזרתה. הוברר, שכבוש טריפוליס על ידי איטליה הוכן מראש בדעת ממשלות אירופה. בפאריז ידעו, שאחרי התרת שאלת מארוקו תגש איטליה לכבוש טריפוליס. צרפת הבטיחה, שתתן לממשלת איטליה לעשות בטריפוליס כרצונה, כדי שבשכר זה תתן איטליה לצרפת לעשות במארוקו כרצונה. בלונדון אמנם מזהירים את איטליה מפני תוצאותיו של כבוש זה, אך ממשלת אנגליה אינה מוצאת שום צורך להפריע את איטליה מפעולותיה בטריפוליס. בפטרבורג אין דעת הספירות הגבוהות נוחה מפעולותיה של איטליה, אך גם ממשלת רוסיה לא תתערב בענין הסכסוך. ממשלת אשכנז היא נייטרלית במדה שכמותה לא היתה עוד בעולם. היא היתה לאפטרופסית על נתיני איטליה, הדרים בטורקיה, ועל נתיני טורקיה, הדרים באיטליה.
על דבר המלחמה כבר נודע, שהיתה מלחמה בים ליד פרעוועזא ואחר כך הרעישו האיטלקים על העיר הזאת וכבשו אותה.
על אדות המלחמה הזאת מודיע ראש האסכדרה של איטליה, הנסיך אברוזוב, את הפרטים האלה:
ביום ה' שעבר לפני הצהרים באתי ליד פרעוועזא וצויתי על ספינות המלחמה לתור את סביבות העיר. בשעה 3 אחרי הצהרים הודיעוני ראשי הספינות בטלגרף בלי חוטי ברזל, ששתי ספינות טורפידיות של טורקיה שוהות ליד פרעוועזא. האסכדרה התחילה לרדוף אחרי הספינות הטורפידיות. אחת מהן התאמצה לברוח לצד צפון, אך ירו אליה ובקרוב נשקעה בחול. בספינה הטורפידית הזאת אחזה אש ונשחתה עד שאי אפשר להשתמש בה יותר. הספינה הטורפידית השניה שבה בלי נזק לפרעוועזא.
אחרי ההתנגשות הזאת בים, הרעישו על מבצר פרעוועזא וצבא איטליה כבש אותה והציג שם חיל משמר של 1,600 איש. צבא איטליה לכד אז בודאי גם את הספינה הטורפידית השניה.
פעולותיה של איטליה בפרעוועזא בודאי שאינן מכוונות לכבוש את אלבניה; היא יודעת מראש, ששם תכבד עליה המלחמה מצד המחמדים היושבים שם והמדינה מלאה הרי והיא אפוא קשה מאד למלחמה. ואולם איטליה בודאי רוצה להסיר מן הים האנדראטי את ספינות המלחמה של טורקיה, ולכן כבש את פרעוועזא, היושבת ליד המבוא ללשון הים ארטא. אפשר שצבא איטליה יכבוש לו עוד מקומות שכאלה, כדי שהספינות הטורקיות לא תוכלנה להסתתר בלשונות הים ובפנותיהן שבאלבניה.
על דבר המלחמה שבים בקרבת האי לעסבאָס, אין עוד עכשו ידיעות מפורטות. האי לעסבאסס יושב יושב בדרך שבין סמירנא והדרדנלים, ויש לשער, שהספינות הטורקיות, אשר עליהן הרעישו האיטלקים, היו שייכות לאסכדרה החונה לפני סמירנא.
תיכף אחרי שפרצה המלחמה נשלחה מהר האסכדרה הזאת לקונסטנטינופול, אך לא הגיע למחוז חפצה. אלמלי נשחתה האסכדרה הזאת, אז היו האיטלקים סוגרים את הדרדנלים ומשלו בכל ים מצרים ויושבי האיים הרבים שבמקום הזה, שרובם הם יונים, בודאי היו משתמשים במקרה זה להפרד מטורקיה. מסלות הברזל בטורקיה הן מעטות, כידוע, וים מצרים הוא הדרך הראשית לחופי המזרח שבאזיה הקטנה ושבסוריה ואלמלי משלו האיטלקים בים הזה, היו כמה וכמה מדינות של טורקיה נפרדות ממנה.
ואלה הן הידיעות הטלגרפיות על דבר המלחמה אשר הגיעו לידינו במשך שני הימים:
ברלין. בקרבת העיר מיטילן, אשר על האי לעסבאָס, היתה מלחמה בים בין האסכדרה האיטלקית והאסכדרה הטורקית. – האסכדרה הטורקית נשחתה.
פאריז. האסכדרה האיטלקית השחיתה שלש ספינות מהירות של טורקיה, אשר שטו מביירוט לקונסטנטינופול.
פאריז. שמועה עוברת, שבמלחמה אשר בים בקרבת הדרדנלים אבדה ספינה מהירות לאיטלקים.
קונסטנטינופול. מפני הצנזורה החמורה אין ידיעות מפורטות על דבר המלחמה שבקרבת מיטילן (העיר מיטילן יושבת בחוף המזרחי של האי לעסבאס, מול חופי אזיה הקטנה ומספר יושביה 15,000. בנמל שבעיר תנועת המסחר גדולה מאד. – המערכת).
רומא. מקונסטנטינופול מודיעים לעתון „טריבונא“:
כל הקונסולים מודיעים בטלגרמות על דבר מלחמה גדולה שבים, אשר היתה בין צי איטליה וצי טורקיה בלשון הים הדרדנלית. קול יריות התותחים נשמעו בבוספור. ממשלת טורקיה פקדה על ראשי הספינות שבבוספור להצית אש ביורות של הספינות ושתהיינה נכונות לצאת אל ים השיש.
פאריז. נתאשרה השמועה, שבשעה שהאיטלקים עלו לפרעוועזא, הטביעו הטורקים בים שתי ספינות איטלקיות.
קונסטנטינופול. ראש מלאכות הצבא הטורקי שבפאריז, עלי-פוטהי-ביי, הצליח לחדור בסתר לטריפוליס ולהיות שם לראש לצבא טורקיה. בטלגרמה אשר שלח בדרך עקלתון הוא מאשר את השמועה, שהטורקים הטביעו שתי ספינות איטלקיות קטנות ובהן 160 מלחים.
רומא. העתונים מאשרים את השמועה, שהאסכדרה האיטלקית החרימה ליד טריפוליס ספינת קיטור גדולה של טורקיה. – חיל המצב של הספינה נכנע בעצמו.
רומא. האסכדרה האיטלקית החרימה ספינה יונית, אשר הובילה 170 חיילים טורקיים, אופיצירים, נשק ותבואה לטריפוליס.
קונסטנטינופול. שלטונות טורקיה החרימו שלש ספינות מסחר של איטליה.
קונסטנטינופול. ליד סמירנא נראתה האסכדרא האיטלקית.
רומא. האסכדה האיטלקית של ים יון מרעישה על הנמל האלבני פרעוועזא.
אתונה. האסכדרה האיטלקית הרעישה על הנמלים פרעוועזא וגומניצא, שבהם הסתתרו הספינות הטורפידיות של טורקיה. – כל הלילה נשמע קול יריות תותחים.
רומא. באורח אופיציאלי מכחישים את השמועה, שהמלחים האיטלקים עלו מן הספינות לפרעוועזא.
ווינא. השמועות על דבר עליתם של המלחים האיטלקים לנמל של אלבניה, פרעוועזא, והמלחמה שבים לי דוראזא, הקימו פה מהומות גדולות. אוסטריה-אונגרן בודאי לא תניחנה לאיטליה להרחיב את פעולות המלחמה שלה באופן כזה. – הקיסר קרא אליו את מיניסטר החוץ, הבארון ערנטל, ואת ראש השטב הגנרלי.
ווינא. העתון של יורש העצר, „רייכספאסט“, מודיע שפעולותיה של איטליה באלבניה מן ההכרח שתגרומנה לידי התערבותה של אוסטריה.
ניאפול. בספינה האיטלקית, אשר יצאה מקונסטנטינופול לפני המלחמה ושבאה הנה, הובאו 40 אופיצירים טורקים שבויים. האופיצירים שוהים בתור שבויים בבתי המלון שבניאפול.
אתונא. ממשלת יוון הכריזה מוביליזציה.
טריפוליס. החבור עם טריפוליס נפסק לגמרי, מפני שהאסכדרה האיטלקית מרעישה את הנמל. – – השלטונות מתאמצים לעצור בעד הערביים מהתנפל על בני חו"ל. – נתיני אשכנז הם בסכנה. אומרים שמקונסטנטינופול מיעצים, שלא להתיצב כנגד האיטלקים. – הקונסול האיטלקי עם כל פקידיו עודנו בעיר, אף על פי ששר הספינה „נאפולי“ שלח אליו פעמים אדות, שיצא משם באניה, אשר הכין לו. – שלטונות טורקיה הציגו לפני בית הקונסולאט האיטלקי גדוד צבא גדול, כדי לשמור עליו מהתנפלות ההמון. – גדולי טריפוליס מקבלים על עצמם ליסד מאה בטליוני רגלים מילידי הארץ, אשר יצאו לקראת האיטלקים.
ברלין. נתקבלה הידיעה, שצבא טורקיה יצא מן העיר טריפוליס לפנים המדינה, כדי להתאחד עם ילידי הארץ ולצאת מחנות מחנות כנגד האיטלקים.
רומא. סוכנות „האווא“ מודיעה: ממשלת איטליה מודיעה שנית, שלמרות המלחמה עם טורקיה, היא נכונה עתה עוד יותר מאשר לפנים לעזור לחפצים להחזיק בסדרי הגבולות הקודמים של ארצות הבלקנים. פעולות המלחמה, אשר צי איטליה מוכרח לפעל במימי אירופה, אינן מתנגדות לאותו הרצון הכביר של איטליה, מפני שאותן הפעולות מכוונות אך להבטיח את חופי איטליה, אך עריה שעל יד החופים ואת המסחר האיטלקי וגם להגן על הספינות אשר שלחה איטליה לאיטלקים שהיו בסכנה.
קונסטנטינופול. הסוכנות האותמנית מודיעה, שכל האמצעים, אשר בה אחזה ממשלת טורקיה, הם מכוונים אך להגנה מפני האיטלקים ואין להם שום מטרה של שנאה כנגד שכניה.
פאריז. לסוכנות „האוואס“ מודיעים מטריפוליס, שבשבת בשעה 10 בבוקר התחילה האסכדרה האיטלקית לירות על המבצרים שבטריפוליס, אך תיכף פסקו לירות. הטורקים יוצאים מן העיר, בודאי אך כדי להתאחד עם ילידי המדינה.
מאלטא. מהומה גדולה בין בני אירופה. הם עוזבים את בתיהם ומטלטליהם ובורחים באניות אנגליות.
קונסטנטינופול. האיטלקים הטביעו ספינות קונטרטורפידיות טורקיות. הספינה „קוראזיער“ שטה לטאראנט עם הספינה הטורקית, אשר לבדה.
רומא. הספינה הקונטרטורפידית „אלפונאׅ“ לכדה ספינה יונית, אשר הובילה לפרעוועזא 5 אופיצירים, 162 חיילים טורקים, נשק ולחם.
רומא. העתון „מאסאגערא“ מודיע, שהספינה להובלה הטורקית „דערנא“ הוחרמה בנמל טריפוליס, תיכף אחרי שבאה הידיעה על דבר התחלת המלחמה. אנשי המצב של האניה לא התקוממו כלל בפני האיטלקים.
קונסטנטינופול. לא נודע איפה הוא הצי הטורקי. משערים שהוא שוהה במימי רודוס. שרי הפלך של האיים נצטוו להודיע תיכף את הצי על דבר המלחמה.
קונסטנטינופול. הספינה המהירה „מעמודיע“ הפליגה לים השיש והיא מובילה פקודות.
בארי. אומרים, שספינות טורפידיות וספינות מהירות טורקיות שוהות בים האדריאטי ומחפשות ספינות איטלקיות, השטות לאורך דלמציה, מונטוניגרו ועפיר.
קונסטנטינופול. הוואלי שביאנינא מודיע בטלגרף לממשלת טורקיה, שהספינות האיטלקיות, אשר הטביעו אתמול את הספינות הטורפידיות בקרבת פרעוועזא, הפליגו אל האי מויד. אתמול שבו אותן הספינות ומהן עלה גדוד צבא בקרבת פרעוועזא מחוץ לתחום היריות. באותה שעה הרעישה האסכדרה האיטלקית על פרעוועזא. הוואלי הכריז מוביליזציה ושלח שני בטליונים ללורס.
לפי הידיעות הפרטיות כבר נכבשה פרעוועזא על ידי האיטלקים.
(יתר הידיעות ע"ד המלחמה ראה בפרק „טלגרמות“).
"הצפירה", שנה שלושים ושבע, מס' 216, 3 באוקטובר 1911, עמ' 2. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.