תלגרמות של הצפירה.
[…]
על פני הים.
פטרבורג. 17/5. אל פקידות הצירים הגיעו ידיעות, כי ביום 14 מאי בשעה השביעית בבקר עברה אסכדרת רוזסטבנסקי בשתי פלוגות נכח חוף קוועלפארט המערבי. בראשון „זומצוג“. בפלוגה המזרחית היו האניות „נחימוב“, „אושקוב“, „אפראקסין“ ואניות-מוקש. בפלוגה המערבית היו: „בורודינא“, „ניקוליי“, „אלכסנדר“, „סובורוב“, „סוסאָי“, „נאיוארין“, „אָסליאבא“, „אריאל“, אניות משא ואניות מוקש. מחלקת האניות השלישית נמצאה במרחק הגון לצד דרום. המלחמה החלה בפלוגה המזרחית, אח"כ התרכזה בפלוגה המערבית.
ברלין 17/5. הידיעות ע"ד גורל האניה הרוסית „סיסוי וועליקי“ סותרות אשה את אחותה. לפי התלגרמות האחרונות מנויארק האניות „סיסוי וועליקי“ וה„קניאז סובורוב“ נזוקו, אך לא נכבשו ביד אויב. רוז'סטבנסקי נפצע.
פריז. הידיעה ע"ד אבדות הרוסים עושה רשם מדכא. בכל זאת נוסח עתוני הבקר הוא מתון ומתאפק. הדעה הכללית מסכמת כי צריך להמתין עד בוא ידיעות ע"ד אבדות היאפונים ומספר האניות הרוסיות שהגיעו לולדיבוסטוק.
ושינגטון. ה„מורנינג פוסט“ מודיע: דפטרמנט הים קבל ידיעה רשמית כי אניה „קניאז סובורוב“ נטבע, מקום רוזסטבנסקי לא נודע.
ושינגטון, 16. סוכנות רייטר מודיעה, כי ציר יאפאן קבל תלגרמה מאת ממשלתו, ובה נאמר, כי אם אמנם לא נודעו עוד פרטי המלחמה, אך נתקבלה ידיעה, כי היאפאנים נחלו נצחון. אנית המרוץ „ולדימיר מינומך“ נכבשה בידי היאפאנים ואח"כ ירדה מצולות.
[…]
* פטרבורג (ב"ב). תלגרמה מטשיפו מודיעה, כי אניות כנגד מוקשים יאפאניות הגיחו על הצי הרוסי. הקרב החל בשעה 2 בבקר ולא נודע כמה נמשך. בבקר הוברר למדי נצחון היאפאנים. רוזעסטווענסקי הלך לוולאדיוואסטאק. את מחזה הקרב מתאים באפן כזה: טוגו חכה אצל מאזאמפה, קאמימורה אצל חופי קוריאה דרומה מגענזאן ואוריאו אצל חופי יאמפן דרומה מחא קאדאטע. כאשר קרב רוזעסווענסקי לצוסימי התנפלו עליו טוגו וקאמימורה מהאגף השמאלי ואוריאו מפנים, וישלחו לפניהם 40 אניות מוקש. המכות התרכזו על האניות סובאראוו, באראדינא, אראל, אסלאביא וקאמצאטקא. ידיעות רשמיות אין.
הגיעה תלגרמה מהגראף קאסיני המקימת את הידיעות ע"ד מלחמה וחלק האבדות. בחוגי שלטוני הים בטוחים כי חלק הצי הלך מסביב ליאפאן ודואגים לשלום האניות מעטי המרוץ. פה אין מאמינים בידיעה, כי ליאפאנים אבדו רק אנית מרוץ אחת ועשר אניות מוקש.
ברלין (ק"וו). מטוקיא מודיעים: היאפאנים השחיתו את אניות המגן: „באראדינא“ ו„אלכסנדר השלישי“ ואניות המרוץ מכוסות שריון „נאחימאוו“, „דימיטרי דאנסקאי“, „וולאדימיר מאנאמאח“ ואניות המגן של החוף „אישאקאוו“ ואניות המרוץ: „סוויעטלאנא“ ויעניסיי (?) ואניות ההובלה: „קאמצאטקא“ ו„אירטיש“ (?).
היאפאנים לקחו את אניות המגן: „אראל“ „ניקאליי השני“, שעניאיויגט (?) ו„אוראקסיטע“ (?). באניות האלה נמצאו 6479 איש ו-455 תותחים מלבד אנשי אניות ההובלה. לרוזעסטווענסקי ישנן עוד 4 אניות מגן וארבע אניות מרוץ מכוסות שריון.
* התלגרמות האלה הגיעו לידינו באמצע הגליונות ונקבעו רק במקצת הגליונות.
התלגרמות האחרונות.
המלחמה על פני הים.
(מאת הסוכנות הפבי"ת)
לונדון. הציר היאפאני פרסם סוף סוף בדפוס תלגרמות רשמיות של טוגו אשר בהן נאמר, כי ביום 27 מאי, בבקר, נראתה האסקדרא הרוסית. אז יצאה האסקדרא היאפאנית המאוחדת לקראת הרוסית בקרבת אוקינושימא, ותמט עליה שואת אסון, בהורידה תהומות ארבע אניות ובעשותה פרצים עצומים בנשארות. נזקי הצי היאפאני הם קלים.
(במאמר ההשקפה הכללית הנדפס בראש הגליון ודובר ע"ד חוסר תלגרמות רשמיות באמצעות הצירים היאפאנים באירופא, והנה התלגרמא הנ"ל היא התלגרמא הרשמית הראשונה שיצאה לאור ע"י הציר היאפאני בלונדון.)
סיאול (דיילי מאיל). בבוקר (הסוכנות לא הוסיפה באיזה יום) היה טוגו עם כל אניות המלחמה במוזאפו. הרוסים היו משוטטים אז בנסעם במצר-הים הקוריאני בין טסושימא ובין גדות-הים היאפאניות. אז החיש טוגו את כל אניותיו במסע מהיר מאד מסביב לאי, ויפתח יריה איומה אל מול האגף השמאלי של העמוד ואל מול החזית של העמוד השני. (כמבואר נסעה האסקדרא בשני עמודים). בקרב הצי הרוסי פרצה מהומה. היאפאנים דחקו את הרוסים אל קרבת גדות-הי היאפאניות, ושם, אצל גדות-הים האלה, עמדו עוד אניות צבא יאפאניות אחרות, ותתנפלנה גם הן על הרוסים. גם התנפלו היאפאנים ע"י פצצות הרבה, ויצליחו. האניות הרוסיות שנמלטו, בל"ס תגיעינה לוולאדיבוסטוק.
לונדון. האמבאסאדה היאפאנית פרסמה תלגרמה שעל פיה חדשו חילי הים היאפאנים את ההתנפלות על הרוסים ביום 28 מאי, ואז תפשו איזה אניות צבא רוסיות.
(עפ"י תלגרמא זו נראה, כי האניות שנזכרו בתלגרמא הוואשינגטונית – שהיתה ליסוד גם לתלגרמת הבאטבירו – שנתפשו ביד היאפאנים לא נתפשו בעת הקרב הראשון בשבת, כי אם ביום שלמחרתו כשהתחדש הקרב, ואמנם עדיין הדבר צריך ברור.)
"הצפירה", שנה שלושים ושתיים, מס' 102, 31 במאי 1905, עמ' 3. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.