
טעלעגראמים האחרונים
טאקיא 29 מאי.– (אפציעל) הצי אשר להאדמיראל ראדזשעסווענסקי היה כולו לאַל. שתים עשרה אניות מלחמה מהן טבעו במצולות ומהן נשבו, שתי אניות הובלה ושתי אניות מהרסות ירדו במצולות.
לאנדאן 29 מאי.– שטרי יאפאן עלו במעלות. ידיעות נצחון היאפאנים נתקבלו פה בהפקת רצון כללית, ונחשבות לחזוק תקות השלום.
טאקיא 29 מאי.– אניות השריון באָרדינאָ, אוטשאַקאָף, ואלכסנדר השלישי, ואניות המרוץ נאַחימאָף, דימיטרי דאנסקאי, וולאדימיר מאנאמאק, שווייעטלאנא, יעמשוק, קאמטשאטקא, ואירטיש טבעו במצולות; ואניות השריון ארעל, ניקאלאי הראשון, סינאווין ואפראקסין נשבו מאת היאפאנים.
טאקיא 29 מאי.– אדמיראל נעבאגאטאף ושלשת אלפים איש עמו נשבו, אדמיראל ראדזשעטווענסקי ניצול לפי הנראה, הרדיפה עוד נמשכת.
וואשינגטון 29 מאי.– להאדמיראליטעט האמעריקאנית מודיעים כי אנית השריון סיסאי וויליקי נפלה שבי, ואנית השריון קנייז סובאַראָף (אשר עליה התנוסס דגל האדמיראל ראדזשעסטווענקי) הוכתה מכה רבה.
טאקיא 29 מאי.– האדמיראל טאגא מודיע כי עוד שלש אניות מהרסות נטבעו, ושתי אניות הובלה ואניה מהרסת אחת נשבו. המלחמה נמשכה ביום השבת ויום הראשון, לצי יאפאן לא אונה כל נזק.
לאנדאן 29 מאי.– באראן האיאשי בקבלו את סופר רייטער אמר, כי לבבו ישמח על נצחון טאגא כי קרה בשנת המאה למלחמת טראפאלגאר (מלחמת צי בריטניא עם ציי צרפת וספרד בשנת 1805, אשר בה נצחה בריטניא ולא השאירה כמעט שריד מציי צרפת וספרד). היאפאנים פחדו אמנם עד כה, אבל עתה סר פחדם, ובלב בטוח ילחמו בימים הבאים.
טאקיא 30 מאי.– אדמיראל טאגא מודיע, כי חיש אחרי הגיעתהו השמועה כי צי הרוסי נראה ביום השבת בבוקר, נתאחדו כל מחלקות הצי היאפאני להתנפל עליו. האויר היה יפה, אבל הים סער מעט. האויב נפגש קרוב לאי אָקאָשימאַ, דרומה מזרחית לטסושימא. הרוסים הוכו, ואניות אחדות ירדו במצולות אשר הכילו לפי דבר השבויים אשר נשבו אח"כ את האניות בארדינא, אלכסנדר השלישי, יעמטשוק, ועוד שלש אניות אשר שמן לא נודע עוד. הנזק אשר הוסב לאניות יאפאן איננו מסוים.
המלחמה הוחלה באניות המהרסות ואניות המפץ, אחרי שקיעת החמה הוסיפו אניות המרכזיות לרדוף אחרי הרוסים, וביום הראשון התנפלו צפון מזרחית לאָקאשימא על מחלקה מהצי אשר הכילה את אניות השריון ניקאלאי הראשון, ארעל, סעניאוין, אפראקסין ואיזומרוד. האיזומרוד נמלטה, אבל יתר האניות נכנעו ויפלו שבי. צי יאפאן לא הוזק, אדמיראל נעבאגאטאף ואלפים איש נשבו. יתר האניות הנזכרות טבעו או נשבו ע"י פקידים אחרים אשר לא היו בקרבת האדמיראל טאגא, וגם הם שבו כאלף שבויים, ובלתי נודע עוד אם בתוך האניות הנזכרות נכללו גם שלש אניות אשר שמן לא נודע, ואשר לפי דברי השבוים טבעו ביום השבת. בהדעפעשע האחרונה מטאגא אשר נתקבלה ביום השני (29 מאי) הוא מודיע כי המלחמה נמשכת עוד.
וואשינגטאן 30 מאי.– לבית מועצת חיל הים נתקבלה הודעה אפיציעלית כי אנית הדגל קניאז סובאראף ירדה במצולות, וראדזשעסווענסקי אבד.
ספ"ב 30 מאי.– גענעראל קאַזבעק מפקד מבצר וולאדיוואסטאק, הודיע תמול בטע"ג להקיסר את דבר האסון. וזה מוכיח כי אחת האניות או אניות אחדות נצולו ובאו לוולאדיוואסטאק.
לאנדאן 30 מאי.– השוק כמרקחה. שטרי יאפאן עולים עוד, וכבר עלו בחמש למאה מעת הוחלה התגרה. תקוות השלום מתחזקות, כי מכה"ע הצרפתים מיעצים לשלום.
ספ"ב 30 מאי.– לסוכנות רייטער מודיעים מוולאדיוואסטאק כי אנית המרוץ הרוסית אַלמאַז באה לשם, ומאשרת את השמועה כי אנית הדגל קניאז סובאראף טבעה, מבלי הגד ברור כי ראדזשעסווענסקי היה בתוכה. עד עתה לא הגיעה עוד כל ידיעה להאדמיראליטעט הרוסית כי נצולו אניות אחרות לבד האלמאז.
ספ"ב 30 מאי.– אנית החולים ארעל ואנית מפץ אחת באו לוולאדיוואסטאק. בספירות הגבוהות פה מאמינים בשמועה העוברת כי ראדזשעסווענסקי נמלט על אנית מפץ ויבא לוולאדיוואסטאק.
להמון העם הרוסי מודיעים מעט מעט את תוכן האסון. אחר הצהרים התירו למכה"ע פה לפרסם את החלק הראשון מהודעת טאגא, אבל מבלי להזכיר את שמות האניות אשר טבעו או נשבו.
טאקיא 30 מאי.– אניות השריון השבויות ניקאלאי הראשון, אפראקסין וסינאווין הובאו לסאַסעבא, ואניות השריון אָרעל הובאה למייזורו.
שאנגהאי 30 מאי.– שש אניות הובלה רוסיות באו לווּזונג (כינא) ותבקשנה מחסה מאת פקידי ממשלת כינא. גם אניות מרוץ קטנה באה אל החוף ההוא, ולפי הנראה תנתן להן המחסה הדרושה.
וואשינגטאן 30 מאי.– בבית מועצות הממשלה אומרים כי בטאקיא מודיעים אפיציעל, כי האדמיראלים ראדזשעסווענסקי, פאלקערסהאם, ונעבאגטאף נשבו מאת היאפאנים, כל אניות שריון אשר לרוסיא נטבעו, לבד ארעל וניקאלאי הראשון אשר נשבו.
"חבצלת", שנה שלושים וחמש, מס' 24, 4 ביוני 1905, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.