
ידיעות אחרונות
[…]
האניה היהודית בחיפה
האניה פרזידנט ארטור הגיעה היום בשעה אחת עשרה וחצי. קהל גדול התאסף על החוף, ובאי-כח המוסדות והחברות נסעו לאניה לקבל את פני האורחים. כשנגשה הסירה אל האניה נגנה תזמרת האניה את „התקוה“. האניה עמדה בבת-גלים כעשרה רגעים.
כשלש מאות נוסעים באו באניה הזו, מהם 126 נוסעים היום ברכבת מיוחדת לירושלם, והשאר נשארים בחיפה.
"דאר היום", שנה שביעית, מס' 147, 31 במרץ 1925, עמ' 3. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.
* * *
ברכות ל„פרזידנט ארטור“
ברכת הרה"ג קוק
שפעת שלום כגלי הים, לאניתנו היקרה „זבולון“ ונוסעיה הנכבדים, שואפי זיו ארץ חמדה, המצפים לבנין עם ד" עליה, בהוד ותפארת, שלום וברכה!
אחים יקרי ערך, לבי המה בדברי מרוב שמחת גיל, על ההופעה הראשונה אשר הואיל צור ישראל להראותנו בימינו אלה, ימי התחיה, וצפיית הישועה לבנין עם הקודש על אדמת קדשו.
אשריכם אחים חברים, שזכיתם להיות הראשונים בין הנוסעים על האניה היקרה, אנית ישראל הראשונה אשר שמה לה לחק לפלס נתיב דרך ים, לחבר בזרועות עולם אחים פזורים אל חיק ארץ מחמדם.
תהא נא ברכת ד" עליכם, ומעשי ידיכם יכונן ברב תעצומות, ואניתנו זאת תהיה הראשונה לברכת עולמים לעם ד", אשר הובעה ע"י משיחו, ושמתי בים ידו ובנהרות ימינו.
מוקירכם ומברככם מהר הקודש מירושלם.
הק' אברהם יצחק הכהן קוק
* * *
„אגודת המים הגישה לראש העיריה ה' דיזינגוף תזכיר ובו היא, בתור אגודה הפועלת בתחומי תל-אביב, מבקשת אותו לסייע לה בכח השפעתו בדבר קבלת ספנים ופועלים עברים ארצישראליים לאניה „פרזידנט ארתור“ של החברה „אמריקן-פלשטין ליין“.
* * *
ברכת אגודת המים לאניה
לבוא האניה „פרזידנט ארתור“ לא"י שלחה „אגודת המים“ ברכה זאת:
אגודתנו המאחדת את הספנים והפועלים השואפים לעבודה במקצועות הספנות מקדמת בברכה חמה את האניה „פרזידנט ארתור“. ידעו להסיק את המסקנה ההגיונית מנפנוף הדגל העברי וישתפו גם ספנים ופועלים עברים בעבודותיה: בזה תסיע להתפתחות הספנות בארצנו הקרובה ללבכם.
"דאר היום", שנה שביעית, מס' 153, 7 באפריל 1925, עמ' 4. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.
* * *
ביפו ובתל־אביב
„פרזידנט ארטהור“
נתבקשנו לפרסם דברים אלה:
מתוך שביעת רצון מיוחדת, מביעים אנחנו, הנוסעים הראשונים של האניה היהודית הראשונה „פרזידנט ארטהור“ את תודתנו העמוקה לחברת „אמריקן פלשתין ליין“ בעד כל העונג החומרי והרוחני ששבעה נפשנו בכל משך ימי נסיעתנו באניה הנזכרת.
בעד הנסיעה המענינת הזאת בדרך לציון חייבים אנחנו תודה וברכה להנהלת האניה ולספניה ומלחיה. ומתוך קורת רוח מיוחדת מודים אנחנו גם בעד השרות המצוינה והמדויקה.
ויהי רצון שתזכה חברה זו להרחיב את חוג פעולת לטובת העברת גאולים מן הגולה לארץ ישראל. (על החתום כמה עשרות נוסעים).
"הארץ", שנה שביעית, מס' 1716, 7 באפריל 1925, עמ' 3. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.
* * *
ב„פרזידנט ארטור“
אל הקהל בארץ הקדושה!
האניה היהודית-האמריקאית פרזידנט ארטהור בהפליגה לניו-יורק עם נוסעיה שכל כך שמחו על הכנסת האורחים שלכם, מודים לכם בזה בעד ידידותכם ובטוחים אנו שגם אתם תבינו את הרוח החמרי אשר הארץ הרויחה מהנוסעים האלה.
אנו מבטיחים לקהל של א"י, בלי הבדל דת וגזע, שהחברה אמריקן פלשתין ליין, אינק., בעלי האניה פרזידנט ארטהור, תשתדל להגדיל את מספר אניותיה והנוסעים בהן לטובת יושבי הארץ הקדושה. הם ישתדלו יותר עבור הגדלת החבור בין ארץ-ישראל ואמריקה בנוגע למסחר ותעשיה.
אם אחד מכם יש לו הצעות איך להשיג את הטובה החמרית בשביל א"י, הננו מבקשים אותו להציע זאת בכתב למנהל הראשי של חברתנו במזרח הקרוב מר א. ז. לוין אפשטין, 103 רחוב אלנבי, תל אביב, והוא ימהר לשלחן לחברה לנויורק שתעין בהן.
בכבוד רב
אמריקן פלשתין ליין, אינק.
בשם המנהל הראשי
ח. אפשטין
* * *
לכבוד הרב הראשי אברהם הכהן קוק,
לבקשתך, שיספיקו אכל כשר למלחים היהודים על האניה האמריקנית יהודית פרזידנט ארטהור, שמתי לב בעיון רב.
מלוי בקשתך זו יגרם להוצאה מרובה וקשיים רבים. אנוכי בתור דירקטור-מנהל של אמריקן פלשתין ליין והמנהל הכללי של שרות האניות, החלטתי למלא בקשתך זו, ובטוח אני שהפרזידנט שלנו השופט יעקב ש. שטראהל ובעלי המניות, יאשרו את החלטתי.
בכבוד רב
ח. אפשטין
"דאר היום", שנה שביעית, מס' 161, 19 באפריל 1925, עמ' 4. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.
* * *
שבוע החג בירושלם
[…]
אורחי „פרזידנט-ארטור“
זוהר מיוחד ניתן לחג הזה ע"י הנוסעים היהודים של האניה היהודית „פרזידנט ארטהור“. אלה חשבו את עצמם למשפחה מיוחדת בין יתר האורחים. היו להם נשפים ואספות לדון על עניניהם המיוחדים. רובם של אלה כבר עזבו את הארץ וחלק מהם נשאר עוד בארץ ומחכה לבא האניה בפעם השניה.
בכלל היה מענין להפגש עם נוסעי האניה היהודית ולשמוע מפיהם את פרטי הנסיעה הנהדרה הזאת, את חגיגת חנוך בית-הכנסת של האניה, הכנסת ספר-תורה לביהכנ"ס מנדבת יהודי אחד מאמריקה, המאכלים הטובים והכשרים שהעניקום ביד רחבה במשך כל ימי הנסיעה, תפלה בצבור שלש פעמים ביום, את עריכת השלחנות ביחוד בימי השבת עם „זמירות“ ושירים עבריים שונים. ולא פחות מכל מענין היה לשמוע את הפרטים בדבר ה„בר-מינן“ שהיה להם על האניה, ואשר אלמלי קרה המקרה הזה באניה אחרת בלתי-יהודית היתה גופתו מושלכת בלי ספק הימה. ויפה העיר הרב אשינסקי מפיטסבורג, מנוסעי האניה, בהספד שערך על הנפטר הזה, בתוך האניה, כי המקרה הזה מראה שלא נכון הוא הפתגם ההמוני הידוע „טוב למות בין יהודים ולחיות בין גויים“, כי מי שחי עם גויים אפשר לו גם למות ביניהם ולא יזכה אף לבא לקבר ישראל.
בכלל אפשר לומר שנוסעי האניה היהודית הרגישו טעם מיוחד בנסיעתם מה שלא הרגיש בודאי עד היום שום יהודי אחר בנסיעה על הים.
אכן זו היתה נסיעה הסתורית במלא המובן.
"דאר היום", שנה שביעית, מס' 161, 19 באפריל 1925, עמ' 4. העתק דיגיטלי באתר עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.