אסון אנית הנוסעים „פרינציפסה מאפאלדה“ – אוקטובר-נובמבר 1927

אניה אוקיאנית שצללה

ריאו-די-ז'נירו, 25. מודיעים, שהאניה האיטלקית „פרינציפסה מפלדה“ צללה אמש במימי באהייא. מ-1300 הנוסעים ניצלו 400 איש. (ר)

ריאו-די-ז'נירו, 26. ידיעות נוספות על האסון באניה „פריניציפסה מפלדה“ מוסרות שבאניה היו 1600 נוסעים, מאלה ניצלו 720. האניה היתה בת 9000 טון. משערים, שהאניה נתקלה בסלעים בים וזה היה מקור האסון. ארבע אניות ענו לקריאת ההצלה של האניה הטובעת. הן מהרו לעזרתה והיו כ"כ שקועות בעבודת ההצלה, שהמעיטו בשליחת ידיעות על מהלך עבודתן. ממשלת ברזיליה ציותה מיד על אנית מרוץ להפליג למקום האסון. הרבה נוסעים מהרו לרדת לסירות ומשם לדוברות, ואחרים קפצו הימה לבושי חגורות הצלה, אך משערים, שרבים מנוסעי המחלקה הרביעית צללו לתהומות יחד עם האניה.

בקשר עם האסון ב„פרינציפסה מפלדה“, מוסרים, שלפני שבע שנים, כשאניה זו היתה בדרכה מאיטליה לבואנוס איירס, הודיעו, שהיא נתקלה במוקש-ים, צללה לתהומות והטביעה 700 איש שנמצאו בה. אח"כ נתברר, שכל הידיעה בטעות יסודה. (ר)

בואונוס אייריס, 26. אחת האניות, שבאו להצלת ה„פריניציפסה מפלדה“ הודיעה בהחלט, כי סבת האסון היתה התפוצצות בדוד המים באניה בשעת ארוחת הצהרים. (ר)

ריאו דה-ז'נירו, 26. נתברר שמכל הנוסעים באניה „פריניציפסה מפלדה“ נצלו אלף ומאתים איש, מספר הנטבעים כ-60. (ר)


"דבר", שנה שלישית, מס' 733, 28 באוקטובר 1927, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*   *   *

אניית הנוסעים האיטלקית Principessa Mafalda, לפני 1927. מקור: ויקישיתוף.

בעולם הגדול

ענין ה„פרינסיפסה מפאלדה“

האסון של האניה האיטלקית הגדולה „פרינסיפסה מאפאלדה“, שטבעה בקרבת יבשת אמריקה הדרומית ואתה כמה מאות מנוסעיה, עודנו משמש נושא לוכוחים בארופה.

כפי שמודיעים מבואינוס איירס אין כבר כעת כל ספק שקטסטרופה נוראה זו על האוקינוס האתלנטי, נגרמה מחמת אי זהירותה של הנהלת חברת האניות „קומפניה נוויגאסיוני-גנירלה איטליאנה“. כי האניה הזאת שעל שם הנסיכה מפאלדה, היתה זה מכבר לא ראויה להפליג בים, אבל איש לא התחשב עם זה ויוסיפו להסיעה. מיד בצאת האניה בנסיעתה האחרונה מחוף ג'נואה, הורגשו קושיים רציניים בזה שהמכונות התקלקלו מאד ולא יכלו איפוא לעבוד כיאות. בברסילונה נשבר איזה חלק חשוב של מכונה, אבל הנסיעה לא הופסקה מאחרי שרב החובלים קוה להעביר עוד את המהגרים שבאניתו עד בואינוס אייריס בלי כל פגיעה. עשרים וארבע שעות לפני שטבעה הורגש בעליל שהיא לא תוכל להגיע עד יבשת אמריקה, ולמרות זאת לא אבה הקפיטן לקרוא לעזרת אניות אחרות שעברו על פניו, – כדי שלא להזיק לשמה הטוב של חברתו בעלת האניה. עד הרגע האחרון לא ידעו הנוסעים על המצב האמתי. לא חלקו להם חגורות הצלה, ואף לא מהרו להכין בזמן את סירות ההצלה של ה„פרינסיפסה“. העובדה שבשעת האסון פרצה פאניקה שאפשר היה לשערה מראש, – באה רק מחמת זה שקציני האניה לא דאגו לכתחילה להכל.

האסון קרה בשעה 7 בערב, בדיוק בזמן שהשמש החלה לשקע. הנוסעים של המחלקות הראשונה והשניה ישבו באותה שעה ליד השולחנות הערוכים ואכלו את ארוחת הערב, כשנשמע פתאם קול רעש גדול שהרעיד את כולם. כעבור רגעים מועטים התחילה האניה לנטות הצדה על צדה האחד. קהל הנוסעים מהר במאותיו החוצה כדי לקפוץ במהירות אל סירות ההצלה: המהומה היתה רבה. איש הפיל את אחיו, את חברו היותר טוב שזה לפני רגעים מספר שוחחו יחד בנעימים, דרך עליו ורץ לקראת הסירות: היו הכאות, צעקות יאוש.

גם במות אין עבור חברת אניות האנשים שוים ודומים במעלה. כפי שמודיע ה„אכט אוֹהר אבענדבלאט“ מברלין, נסו הנוסעים של המחלקה השלישית ושל ה„מכסה“ להתפרץ החוצה ולהציל את עצמם כשאר הנוסעים, – אבל קציני האניה הוציאו מיד את אקדחיהם, ויאיימו על המסכנים האלה במות אם יעיזו לצאת ממקומותיהם ולתפוש מקום בסירות ההצלה לפני שבני המחלקות הראשונות – כלומר העשירים – יוכלו להנצל! בחלק אחד סגרו פקידי האניה האלה את המהגרים העניים בתאם הגדול המשותף, וכולם – כמאתים במספרם, – טבעו, מאחר שאחרי שנצלו העשירים, אי אפשר היה כבר להציל את המסכנים האלה!

ה„וולט אם אבנד“ הברליני מכנה את זה בשם „רצח מהגרים המוני“, ואומר ש„הפרינסיפסה מפאלדה“ לא היתה אלא „ארון מתים שט“.

[…]

מכתבים ממצרים

מאת כתבנו המיוחד

יהודים טבעו באניה „ מפלדה“

באניה „מפלדה“ שטבעה מקרוב, היו 31 יהודים מארץ-ישראל.


"דאר היום", שנה עשירית, מס' 34, 13 בנובמבר 1927, עמ' 2, 3. העתק דיגיטלי באתר עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*   *   *

על האסון של ה„פרינציפסה מפלדה“. תנינים טרפו את הנוסעים

הידיעות האחרונות המדויקות מריאו-דה-ז'ניירו ומבהאיה מודיעים: שמספר הנוסעים שטבעו אחרי אסון האניה האיטלקית „פרינציפסה מפאלדה“, מגיע לכדי יותר משלש מאות נפש.

אחד המלחים של האניה מספר את התאור הבא על  טביעת האניה: ארבע שעות רצופות לחמנו עבור חיינו בגיהנום הבוער, עד שטבעה ה„פרינציפסה“. בין הנוסעים קמה בהלה, פאניקה נוראה, ואי-אפשר היה לסדר את סירות ההצלה. האסון נגרם על ידי-כך שהמניעה (ה„פרופלר“) שהיתה כבר מקולקלת מכבר, נשברה לגמרי ותחור חור בגוף האניה; דרך החור הזה חדרו המים אל חדר-המכונות ויגרמו להתפוצצות הדודים.

בשעת הפאניקה קפצו ונפלו הרבה נוסעים הימה; כשהתקרבו פתאם תנינים, ויתחילו טורפים את האומללים האלה ששחו על פני הים ויצעקו עזרה.

כשטבעה האניה נשמעה התפוצצות חזקה שניה, שקרעה את גוף האניה לחתיכות חתיכות; השברים הושלכו בכח על האנשים שהיו בתוך המים.

המלח אומר: כל הים רעד מצעקות הפצועים והאנשים שנתפשו בשיני התנינים!

האניה „מוזילה“ שהגיעה למקום שעות אחדות אחרי האסון, ואחרי שנצלו כבר רוב הנוסעים, – מספרת שבבואה למקום האסון, מצאה חרבן ושממה. גויות-אדם קרועות ומכורסמות שטו על פני המים והיו משחק לגלי הים, בעוד שסירות של אניות אחרות אשר הגיעו כבר קודם למקום, חפשו אנשים חיים שאפשר היה להצילם.

אלולי הפאניקה בין הנוסעים, ואלו היו כל הסירות וחגורות-ההצלה מסודרות וטובות לשמש, יכולים היו כל הנוסעים להנצל, כי הים היה שקט מאד.

טרגי ביחוד הוא המברק האל-חוטי ששלח הטלגרפיסט של ה„פרינציפסה מפאלדה“ ברגעים האחרונים: „סגרוני בחדר הרדיו ואיני יודע מה קורה סביבי. הקפיטן צוני רק למהר ולקרוא לעזרה מבלי להפסיק“.


"דאר היום", שנה עשירית, מס' 37, 16 בנובמבר 1927, עמ' 4. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s