לקראת בניית הנמל בחיפה – 10 בספטמבר 1928

חוף האוניות בחיפה, 1920-1910. מקור: ויקישיתוף.

לקראת בנין הנמל בחיפה

התכנית הממשלתית תתגשם במלואה

רציף בן שני קילומתר. – 105 אניות תעגנה בבת אחת. – רבע מליון לירות תכנסנה לנמל שנה שנה

(בשח-רחוק מיוחד ל„דאר היום“)

חיפה. יום א' שעה 9 בערב

„אל גפיר“, שיצא היום כאן מודיע:

„שאלת העברת הנפט ממוסול לחיפה נפתרת בהחלט. עד כה היו מעבירים כידוע, את הנפט בנאדות-עור דרך נהר הדקל או בתוך חביות על גבי גמלים, לסוריה.

באמצעות שני האפנים הללו היתה העברת הנפט אטית ביותר ולא היתה בטוחה כלל לפיכך הוחלט לחבר את מקורות הנפט ממוצול על ידי צנורות לחיפה, עיר הנמל שבנינו יעלה לשני מליון לירה.

יחד עם זה יוקמו בחיפה בתי-קבול בשביל הנפט, שיגיעו ממרחק של 900 מיל רק על ידי פתיחת הברזים המחוברים אליהם.

לפני המלחמה היתה חיפה ידועה בתור „כפר במורד הכרמל“ ועתה התפתחה ותהי לעיר גדולה, מוארה בחשבל, עם בתי מלון ממדרגה ראשונה, בתי-שעשועים ומעניגים וכו'. העיר נשקפת על מפרץ עכו, העולה בהרבה על מפרץ ניאפולי. עוד עט ותוכל חיפה להתחרות עם הערים הארפיות.

בהקשר עם ידיעות אלו של ה„גפיר“ יכולים אנו להוסיף את הפרטים הבאים:

נמל חיפה יתחיל בקרבת בת־גלים ויגמר בקרבת הגשר הנוכחי. ארך הרציף העיקרי יהיה ארבע קילומתר וברוחב של ארבע מאות מתר. ייבשו את מימי המפרץ לשם בנין מחסנים ומשרדים מסביב לנמל החדש.

הנמל החיפאי יהיה ארבע פעמים יותר גדול מנמל בירות. הוא יהיה עלול להכיל בבת אחת מאה וחמש אניות גדולות וקטנות. מנקודת-מבט זו יתחרה נמלנו זה עם נמלי גנואה ונפולי האיטלקית, עם פיריאוס היונית ועם אלכסנדריה המצרית. רק ברסלונה הספרדית ומרסיליה הצרפתית תהיינה יותר גדולות ממנו בהרבה.

בנין הנמל החיפאי ידרש ארבע שנות עבודה ושנה אחת להתקנתו הגמורה. הממשלה אומרת לספח על-ידו מעין מחרשת לבנין סירות וספינות קטנות וגם לתקון אניות נזוקות. לאורך הרציף ינועו מעשרים עד שלשים פורקים וטוענים חשמליים.

לפי החשבון תספיק פדות השטח אשר ילקח מהים לשם מחסנים ומשרדים – לכסות את כל הוצאות הרבית על הכסף שיוצא לבנין הנמל גם לסלוק חלק מהחוב. אם יעלה הדבר בידי שלטונותינו למשך לנמל חיפה את האניות הגדולות המבקשות מעגן בטוח – תזכה חיפה להכנסות יפות ובטוחות.

הממשלה תדאג גם להקצעת אזור מיוחד לאניות מלחמה, ביחוד למשחיתים ולצוללות. תחנה זו תתן לחיפה הכנסה תמידית של כמה אלפי לירות לשנה מפני שמאות מלחים יצטידו בו בקביעות.

כן יש לשער, שבני ארץ ישראל בעצמם יתחילו להתענין יותר ויותר בענינים ימיים ובנין הנמל יאפשר התכוננות חברה ימית ארץ-ישראלית בדגלה המיוחד, לשם העברת סחורות מחוף לחוף גם נוסעים למרחקים.

אומרים כי ה„קדוביאל“, ה„לויד טרייססטינו“, ה„פרינס ליין“, ה„מסז'רי“ ועוד חברות רבות תקבענה לעצמן תחנות מיוחדות לארך הרציף העיקרי, כבאלכסנדריה.

בקצור: משערים שנמל חיפה יכניס לארץ הכנסה שנתית של יותר מרבע מליון לירות.


"דאר היום", שנה עשירית, מס' 288, 10 בספטמבר 1928,עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s