טלגרמות שונות
בוקארישט, 20 (ר). העתונים מספרים על מרד המלחים הרוסיים באניה המצרית „קוסטי“. קוסטי היתה מקודם אניה רוסית, שהיתה ברשותו של הגנרל ווראנגל והוא מכר אותה. בדרך מסולין הרגו מלחים אחדים שני פקידים של האניה ופצעו קשה את רב החובל. האניה הלכה לאודיסה והניפה דגל רוסי. העתונים מספרים, שנעלמה גם אניה צרפתית, שמקודם היתה רוסית. באניה זו היו מלחים רוסיים.
"הארץ", שנה עשירית, מס' 2441, 22 באוגוסט 1927, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.
* * *
שעה אחרונה
(מברקים מיוחדים ל„דאר היום“)
[…]
מאורעות האניה „קוסטי“
קושטא, 9 ספטמבר. האנשים שנשארו חיים מבין הנוסעים של האניה המצרית „קוסטי“ שנלקחה בשבי בים-השחור ע"י שודדי ים בולשבים – חוזרים לאלכסנדריה.
והנה ספור מעשה המאורעות שקרו להם:
האניה „קוסטי“ יצאה מגלל באשמורת הבקר של יום 6 לאוגוסט, בדרכה לקושטא. האניה היתה טעונה עצים. בצאת למרחקי הים-השחור, זנקו פתאום חמשה רוסים שהצליחו להחבא בירכתי האניה בהסכמה-חשאית עם מכונן האניה – ויתנפלו על רב החובל ויכוהו מכות אגרוף וישליכוהו הימה. לקול צעקותיו נסו אחדים מן המלחים לבוא לעזרתו. אולם, שודדי הים אימו עליהם באקדחיהם והם הכרחו להכנע ולא לזוז ממקומם. גורל המכונן הראשי היה ג"כ כגורל חבריו. אשתו המצרית שנסעה ג"כ באניה זו היתה ישנה בתאה. לשמע צעקות בעלה עלתה לראות את הקורות אותו, אך לא יכלה לעשות דבר להצלתו, כי נשק השודדים השתיקה. במשך כל הזמן הזה, היה רב החובל היוני מסוגר בתאו, ובראותו ששום התנגדות לא תועיל, הודיע לשודדים שהוא מוכן לעשות כל מה שידרשו ממנו. מיד פקדו עליו שיוביל את האניה לאודיסה והוא נכנע בלי אומר ודברים לפקודתם.
כל הטרגדיה הזאת נמשכה לא יותר מרבע שעה. מי שנשארו חיים מבין הנוסעים החזרו לקושטא על האניה „צ'יצ'ירין“ וממנה העברו לאניה „רומניה“ שהפליגה לאלכסנדריה.
"דאר היום", שנה תשיעית, מס' 306, 11 בספטמבר 1927, עמ' 4. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.
* * *
ידיעות אחרונות
עקול על האניה „צ'יצ'רין“ באלכסנדריה
כידוע תפסה ממשלת רוסיה לפני זמן מה את האניה המצרית „קוסטי“, בטענה שאניה זו היתה שייכת לצי המסחר הרוסי לפני המלחמה והחברה המצרית קנתה אותה מיחידים ולא מאת הממשלה. „חברת קוסטי“ מיחתה נגד זה ולא נענתה. ממשלת רוסיה שינתה את שם האניה וצורת, פטרה את המלחים המצרים שעבדו בה ושילחה אותם למצרים. עכשיו, כשבאה האניה צ'יצ'רין מיפו לאלכסנדריה ובה עשרים נוסעים ומשא ואחרי שהוטענה צמר גפן במחיר 90 אלף לי"מ, עלה עליה בשבת בבוקר, שעות לפני הפלגתה, בא כח בית הדין המעורב עם מנהל „חברת קוסטי“ ושוטרים ועקלו אותה בשל ענין האניה „קוסטי“. רב החובל נכנע לפקודת בית הדין והאניה לא הפליגה. סוכן האניה הודיע על הדבר למוסקבה. מתברר ש„חברת קוסטי“ בקשה ביום 5 באוקטובר מבית הדין שיעקל את האניה „קורסק“, שעגנה בנמל אלכסנדריה, אולם האניה הספיק להפליג. החברה דורשת מממשלת רוסיה סך 94800 לי"מ, מחיר האניה „קוסטי“ ואלפים לירות הוצאות המשפט. לממשלת מצרים לא היתה ידועה מגמת בית הדין המעורב.
עתוני מצרים סבורים, שהסכסוך הזה יגרור אחריו סכסוכים פוליטיים בין מצרים ורוסיה.
ב„ציצרין“ נסעה, כידוע, מלאכות קומוניסטית של פועלים ערבים ויהודים להשתתף בחגיגות מוסקבה ליום מלאת עשר שנה למהפכה הרוסית.
"הארץ", שנה עשירית, מס' 2497, 31 באוקטובר 1927, עמ' 4, העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית. פורסם גם ב"דבר", 1 בנובמבר 1927, עמ' 1.
* * *
מכתבים ממצרים
(מאת כתבנו המיוחד).
עקול אניה בולשבית באלכסנדריה
מדה כנגד מדה
חברה מצרית קנתה כידוע אחרי המלחמה את האניה הרוסית „כוסתי“ שנלקחה בשבי מהרוסים במלחמה העולמית; אניה זו הפליגה לפני זמן מה מאלכסנדריה ל„אודיסה“ טעונה סחורות לסוחרי מצרים. הממשלה הרוסית תפשה את האניה „כוסתי“ וספחה אותה לאחיותיה, ואת הסחורות שהיו בתוכה החזירה לבעליהן אחרי משא ומתן ארוך בין הממשלה המצרית והממשלה הרוסית.
בשבוע שעבר, עגנה במימי אלכסנדריה האניה הרוסית „תשישירין“. החברה המצרית בעלת האניה „כוסתי“ השתמשה בהזדמנות זו, ועפ"י פקודה מבית המשפט המעורב, באלכסנדריה, עקלה את האניה „תשישירין“ עם כל הסחורות והצמר גפן שהיו בתוכה לערך 150 אלף לי"מ. שוטרים הקיפו את האניה בסירות ומנעו את האניה מלנסע. הרבה מהגרים יהודים מא"י היו באניה. סוכן האניה „תשישירין“ באלכסנדריה ערער נגד עקול זה שהוא נגד החק ואחר שבוע ימים הוציא ביה"מ המעורב פסק דין שבו בטל את העקול והרשה לאניה „תשישירין“ לנסע, ואתמול בערב עזבה את אלכסנדריה בדרכה ל„אודיסה“.
"דאר היום", שנה עשירית, מס' 34, 13 בנובמבר 1927, עמ' 3. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.