אסון ספינת הנהר „ס"ט פיליבר“ – 17 ביוני 1931

ספינת הנהר הצרפתית „ס"ט פיליבר“, 1931. מקור: ויקישיתוף.

טלגרמות.

אבל כבד לצרפת

חמש מאות טבועים – באסון אשמה חברת-השיט

סט. נאזער, 16 ביוני. אניות אחדות הביאו גופות שנמצאו במקום שקרה האסון לאניה „סט. פילברט“ עד עכשיו נמצאו 60 גופות, ברובן של נשים.

האנשים האחרים שנצלו, מספרים על מחזות מעוררי זוועה שנתגלו לעיניהם בשעת האסון. משפחות שלמות ירדו מצולות מבלי מצוא עזרה. בין הטבועים נמצא איש אחד, דוד שמו, שהוא ואשתו וששת ילדיו מצאו את המות בגלי הים. רשימת קרבנות האסון, המונה מאתים ששים ושמונה שמות, יש לשפוט שבין הטבועים לא נמצאו בני חוץ-לארץ. רוב הקרבנות הם מעיר נאנט וסביבותיה.

האסון הנורא הזה עשה רושם מדכא בכל ערי צרפת והאבל כבד שם מאד.

פאריז, 16 ביוני. הערים נאזער ונאנט נמצאות עוד תחת הרושם של האסון האיום שקרה לאניה „סאן פילברט“. הדגלים שעל הבנינים הצבוריים הורדו לאות אבל עד כדי חצי המוט. בנמל של נאזר חכו המוני אנשים לאניות, שהפליגו בבוקר למקום המאורע. בערב עברו דרך האולם, ששם הניחו 69 גופות של טבועים, המוני אנשים, שחפצו להכיר, אם אין בין הטבועים האלה קרובים. הגלים סחפו מעל הטבועים את בגדיהם. אפשר היה להכיר רק פני אנשים אחדים, מכיון שפני הטבועים נשתנו במדה כזו, עד שאין להכירם.

צער גדול שורה על נאזער. בטיול השתתפו 35 חברים של קואפרטיב אחד מהעיר הזאת. אתמול בבוקר באו לעבודה רק שנים. יתר העובדים אבדו.

היום בבוקר יעבירו את הגופות לארמון בנאנט. לקריאת ראש העיר בנאנט באו 43 אנשים, שנסעו מהעיר נוארמוטיע ביבשה. אניות אחדות מוסיפות  לחפש אחר גופות הטבועים. אי אפשר היה עוד למצוא את המקום, ששם נטבעה האניה. הידיעות בדבר מספר הטבועים שונות הן זו מזו. לפנים שיערו, כי מספר המתים מגיע עד לכדי 850, אולם לפי הידיעות שנתקבלו מחברת-השיט, טבעו למעלה מחמש מאות איש.

החברה מודיעה, כי באניה נמצאו 440 איש, ששלמו בעד כרטיסים, וחוץ מזה היו כמאה ילדים בני 4–7 שנים, 50 ילדים שלא מלא להם עוד ארבע שנים וגם 7 אנשים מהנהלת האניה. אם ננכה מהמספרים האלה את מספר האנשים שנצלו, הרי אז יצא כי מספר הטבועים מגיע עד לכדי 500 בערך.

עתוני פאריז מפרסמים רשימה המכילה 368 שמות של אנשים שנטבעו.

כפי שמוסרים העתונים, אשמה באסון חברת השיט, שהרשתה להפליג לאניה, שהיתה טעונה משא כבד מכפי יכלתה.

„סאן פילברט“ היה מתאים רק להפלגה בנהר, ולא באוקינוס והיה בו מקום רק לחמש מאות נוסעים.

רב החובל של האניה עבד לפנים באניות של החברה המפליגות בתעלה. את הדרך לנוארמוטיע עבר בפעם הראשונה.


"הצפירה", שנה ששים ותשע, מס' 76, 17 ביוני 1931, עמ' 2. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

St Philibert

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s