אסון השריפה באניה „ג'ורג' פיליפאר“ – 18 במאי 1932

אוניית הנוסעים הצרפתית Georges Philippar, 1931. מקור: ויקישיתוף.

מה קרה באניה „ג'ורג' פיליפאר“

עדן, 16 (ר). באניה „ג'ורג' פיליפאר“ בת 21000 טונות, השייכת ל„מאסג'רי מאריטים“, החוזרת מסין למארסיל ובה שש מאות נוסעים – פרצה שריפה. הנוסעים והמלחים עזבו את האניה סמוך לכף גווארדאפוא. האניות „סובייטסקאיה נפט“, „קונטראקטור“ ו„מאסוד“ הגיעו למקום האסון ומאספים את אלה שנשארו בחיים. שלשה נוסעים נכוו קשה.

האניות „קיזר אי-הינד“ ו„אוטראנטו“ נחפזות למקום האסון. האניה „האקונה מארו“ פגשה סירת-הצלה ריקה בדרך. עד עכשיו לא ידוע מספר הקרבנות.

עדן, 16 (ר). האניות הבריטיות „קונטראקטור“ ו„מאסוד“ מובילות לעדן, הראשונה – 129 איש, והשניה – 134 איש. רב החובל נמצא באניה „סובייטסקאיה נפט“. חסרה רפסודה עם שני מלחים. גם באניות אחרות יש מוצלים, אבל פרטים חסרים עדיין.


"הארץ", שנה ט"ו, מס' 3896, 18 במאי 1932, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*   *   *

הבערה באניה „ג'ורג' פיליפאר“

מחזות קורעי־לב. – מספר הקרבנות אינו ידוע

עדן, 17 מאי (סטא"ר).

כפי שמספרים פליטי האניה „ג'ורג' פיליפאר“ שהגיעו הנה באניה הבריטית „קונטראקטור“, פרצה השריפה באניה בשעה שתים אחרי חצות לילה באחד מתאי המחלקה הראשונה. הלהבות פרצו והתפשטו במהירות. חושבים שכמאה איש, ביחוד מנוסעי המחלקה הראשונה, נסגרו בתאיהם מאין להם יכולת לצאת מהם. רבים מן הנוסעים שלא יכלו להגיע אל סירות ההצלה קפצו לתוך הים. היו מחזות קורעי לב אבל לא היתה בהלה רצינית.

עדן, 17 (ר). – האניה הצרפתית „אנדרה ליבון“ הפליגה מכאן בחצות לילה כדי להפגש עם האניה הרוסית „סובייטסקה נפט“, להעביר אליה את 420 הפליטים ולהביאם לג'יבוטי.

האניה „קונטראקטור“ שהגיעה הנה, הביאה אתה פליטים אלה של האניה „ג'ורג' פיליפאר“ שטבעה: 66 נוסעים; 15 חיילים; 22 מלחים צבאיים ו25 מאנשי האניה הטבועה. האניה „מאסוד“ הביאה לעדן 39 נוסעים צרפתים, 16 ילדים, חמשה ילידי המקום, 11 מלחים, 3 קצינים ימיים ו51 סינים מעובדי האניה השרופה.

לונדון, 17 (ר). – השלטונות הצרפתים מנסים להשפיע על כל האניות אשר בהן פליטים מנוסעי האניה „ג'ורג' פיליפאר“, כי תסענה לג'יבוטי, מפני ששם יש יותר נוחיות לסידור הפליטים.

אין במשרדי חברת „מאסאג'רי מאריטים“ רשימת נוסעי האניה „ג'ורג' פיליפאר“, אבל כפי הנשמע נמצאים בין הנוסעים כמה אנשים נכבדים ופקידים קולוניאליים מסין ההודית. מספר המלחים ועובדי האניה עולה לכדי חמש מאות איש.

סוברים שהאניה הזאת, המוסקה בנפט, היא הראשונה במינה הסובלת משריפה. ערכה עולה למיליון לי"ש. היא חזרה זה עתה מנסיעתה הראשונה למזרח הרחוק.

האניה „פול ליקה“, שבמקומה נבנתה האניה הזאת „ג'ורג' פיליפאר“, עלתה גם היא באש בהמצאה בשנת 1928 בנמל מארסיל.


"דאר היום", שנה ארבע עשרה, מס' 212, 19 במאי 1932, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*   *   *

מה מספרים נצולי האניה שטבעה

עדן 19. חוששים כי כל הנעדרים מבין אנשי האניה „ג'ורג' פיליפאר“ נספו. ידוע בבירור, כי אף אחד מהם לא נאסף אל אניה גדולה שהגיעה אל המקום. יש תקוה קלושה, שאנשים מספר הגיעו אל החוף בסירות ורפסודות קטנות או נאספו ע"י סירות מפרש ערביות. (ר-סטא).

עדן 19. מחזות שמחה נראו בהיפגש יחד בני משפחות שנפרדו בלב ים. הבאים הם 34 ניצולי „פיליפאר“ שנאספו ע"י האניה אנדרה לה-בון. (ר-סטא)

עדן 17. ספוריהם של ניצולי „ג'ורג' פיליפאר“ מראים, כי האניה היתה כבר אחוזה להבות בטרם נודע דבר השרפה. כל אמצעי הכיבוי החימיים לא הספיקו. האש אכלה בכל פה בצבע, בעץ הממורט, בקישוטי התקרה. עוד טרם הספיקו לשלוח קריאה „הצילו“ היה כבר חדר האלחוט בשלהבות.

אין לתאר את המהומה, כי הנוסעים הוקמו ממטותיהם. הרוח השיב עשן וגצים אל החלק האחורי של האניה. עד מהרה נשרפו סירות הצלה אחדות ואי אפשר היה לחלק את הנוסעים לעמדות הקבועות לשעת חירום. חגורות ורפסודות נמצאו למכביר והודות להם נשארו המוצלים מאש בחיים. (ר)

עדן 17. יש מקרים מזעזעים של קריעת משפחות, בעלים מעם נשותיהם וילדים מהוריהם. באניה „קונטראקטור“ יש עולל אחד בזרועות אוספיו וכן ילד בן שתים וחצי שנה. (ר)


"דבר", שנה שביעית, מס' 2126, 20 במאי 1932, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*   *   *

ספורים מפליצים על אסון השרפה באניה „פיליפאר“

האש הפרידה בין בעלים לנשותיהם. – ילדים קטנים ניצלו ואין איש מכיר את אבותיהם. – אנשים קפצו לתוך הים היו מאכל לשיני הדגים

עדן, 19 מאי (סטא"ר). – חוששים שכל נוסעי „ג'ורג' פיליפאר“ שנעלמו, טבעו. כמעט בטוח הדבר שאיש מן הנעלמים האלה לא ניצול ע"י אניות גדולות שעברו בסביבה, וכמו כן יש רק תקוה מעטה שאחדות מסירות ההצלה או הרפסדות שבהן ניסו רבים מנוסעי האניה הבוערת להנצל, הצליחו להגיע לחוף או שהנוסעים ניצלו ע"י סירות של ערבים.

עדן, 19 (סטא"ר). – היו מחזות משמחי לב בשעה שהגיעה הנה האניה „אנדרה ליבון“ ובה 34 מפליטי ה„ג'ורג' פיליפאר“ שנפגשו על ידי קרוביהם.

עדן, 17 מאי (ר). – כפי שמספרים פליטי האניה „ג'ורג' פיליפאר“, התפשטו הלהבות בטרם נודע דבר השריפה, ולא הועילו כבר אח"כ מכשירי מכבי האש הכימיים. האש פשטה במהירות כזאת, שהרסה את חדר האלחוט בטרם שאפשר היה לשלח בקשת „הצילו“.

אי אפשר לתאר את הבהלה והמבוכה ששררו בין נוסעי האניה הבוערת, כי השריפה פרצה בהיותם ישנים, והקיצום באפן פתאמי. חזית האניה היתה נגד הרוח, והעשן, הניצוצות והלהבות פשטו אל החלק האחורי של האניה. כמה מסירות ההצלה עלו גם הן באש. במהומה נפרדו בעלים מנשותיהם, וילדים מהוריהם. אבל הודות למספר הרב של רפסודות וחגורות הצלה, אפשר היה להעביר פליטים רבים אל האניות המצילות שמהרו למקום, או למשותם מן המים, שהיו שקטים אבל מלאים דגים גדולים.

האניה „מאסוד“ הגיעה לנמל עדן שלש שעות אחרי האניה „קונטראקטור“, והיו מחזות מעודדים בנמל כאשר הפליטים שבאו באניה „מאסוד“ מצאו קרובים שחשבו שהם נספו במים או באש ה„ג'ורג' פיליפאר“. אשה אח כמעט שהשתגעה משמחה כאשר הגיעה לנמל עדן ומצאה את שתי בנותיה בחיים, לאחר שהאמינו כי כבר מתו.

מר לואיס אלפרד, ראש השופטים באינדו־סין, ואשתו, ניצלו בנס. שניהם נסגרו ע"י הלהבות בתוך תאם, ומר אלפרד עבר באומץ רוח דרך האש אל מכסת האניה, ואחרי זה הוריד מעילו דרך חלון התא והעלה גם את אשתו. בתם וחתנם נעלמו.

רק שנים מן הנוסעים הנמצאים בבית החולים, מצבם אנוש. שבעה פצועים אחרים מצבם איננו רציני.

כל הפליטים לבושים רק תלבושת לילה, וכל רכושם אבד להם.

ישנם מקרים מעציבים של הפרדת בעלים מנשים, וילדים מהוריהם. ב„קונטראקטור“ הובא תינוק אחד שאין יודעים מי הם הוריו וכן גם ילד בן שנתים וחצי, שהוריו נעלמו.


"דאר היום", 20 במאי 1932, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*    *    *

פרטי האסון באניה „ג'ורג' פיליפאר“

עדן, 17 (ר). המוצלים מספרים, כי השריפה התפשטה לפני שהרגישו בה וכל מכשירי הכבוי הכימיים והצנורות לא הצליחו עוד.

צבע האניה, העץ והקשוטים נאחזו מיד באש שהתפשטה באופן מבהיל, וחדר האלחוט לא יכול כבר לשלוח אפילו טלגרמה אחת. הטלגרמות „ס. או. ס.“ נשלחו על ידי שתי האניות הבריטיות והאניה הרוסית, שראו מרחוק את השריפה באניה.

הבהלה והמבוכה באניה הבוערת היתה איומה, בשעה שהעירו את הנוסעים משנתם ואמרו להם שיצילו את עצמם. כמה מן הסיורת נשרפו ונוסעים לא יכלו כבר לתפוס להם מקומות בסירות. נשים נפרדו מבעליהם, ילדים מהוריהם.

רפסודות וסירות נשארו בכל זאת במספר רב, ודבר זה נתן אפשרות להציל את רוב הנוסעים ולמשותם מן המים השקטים, אבל כמה מאלה שקפצו לתוך הים היו מוקפים כרישים.

לואיס אלפרד, זקן השופטים של הודו־סין ואשתו ניצלו בנס. השלהבת הקיפה את התא שלהם, אבל הוא הצליח להגיע עד הספון ואחרי זה הוריד את מעילו לתוך הפתח והוציא את אשתו.

בתו ובעלה הם בין הנעדרים.

בבית החולים יש רק שנים שנכוו באופן מסוכן. שבעת המקרים האחרים אינם קשים.

עדן, 19 (סטא"ר). בואה של האניה „אנדרה ליבו“ עם שלשים ושבעת האנשים המוצלים גרמה למחזות שמחה כאשר נפגשו בני משפחות שנשארו בחיים.

עדן, 19 (סטא"ר). חוששים מאד, כי כל הנעדרים מן האניה ג'ורג' פיליפאר מתו, הואיל והאניות הגדולות שנמצאו בקרבת מקום לא הצילו יותר אנשים. יש עוד תקוה חלשה, כי סירות ורפסודות אחדות הגיעו לחוף בכמה מקומות נידחים או ניצלו על ידי סירות הערבים.


"הארץ", 20 במאי 1932, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*   *   *

84 איש נספו ב„ג'ורג' פיליפאר“

עדן, 18 (ר). נוסעים אחדים מן המחלקה הראשונה מספרים, כיצד ארבע מאות איש מן הנוסעים לא יכלו לגשת לסירות. רבים היו כלואים מחמת האש המתפשטת במשך שעתים, עד אשר הגיעו אניות ההצלה.

כל הנוסעים מפליגים בשבחם של המלחים ומהללים ביחוד את אנשי האניה הסובייטית.

עדן, 19 (א). אשת מהנדס מטיאן-טסין, מרת וואלינטין, היתה הראשונה שהרגישה בשריפה. כשירדה בלילה מן הספון לתא שלה הרגישה, כי אור החשמל שקע מאד ואמרה לקרוא למלצר, אבל כפתור הפעמון נשאר בידה, כי החוטים נמסו מחמת החום.

מר וואלינטין הודיעה מיד לאופיצר המפקח, ורגעים מספר לאחר זה ראתה, כי התא שלה נתמלא עשן ומתוכו מתפרצת שלהבת. כל המאמצים לכבות מיד את האש עלו בתוהו, ורב החובל נתן פקודה לנוסעים להתאסף בספון, אבל רבים לא יכלו כבר לצאת, מתוך האש, שהתפשטה באופן מבהיל.

עדן, 20 (סטא"ר). המספרים האחרונים של חברת „מאסאג'ירי מאריטים“ מראים, כי מן האניה ניצלו 683 איש וחסרות ידיעות על 84 איש, שהיו ב„ג'ורג' פיליפאר“ ששרידיה טבעו אמש.


"הארץ", שנה חמש עשרה, מס' 3899, 22 במאי 1932, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*   *   *

50 איש אבדו באניה הצרפתית

עדן 18. מבין 767 נוסעים ועובדים באניה „ג'ורג' פיליפאר“ נעדרים עתה 70.   (ר)

לונדון 10. המשרד של חברת „מיסאג'ירי מאריטים“ בלונדון מודיע, כי ידוע כבר על 717 ניצולים, וכי חסרים 50 נוסעים ועובדים, שאין תקוה עוד לחייהם.    (רדיו)

עדן 18. הניצולים משבחים מאוד את התנהגותם של עובדי האניה ג'ורג' פיליפאר וכן את עובדי האניה הסוביטית שבאה לעזרה.   (ר)

עדן 20. האניה השרופה מלאה אמש מים.   (ר)


"דבר", שנה שביעית, מס' 2127, 22 במאי 1932, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*   *   *

עוד על פרטי השרפה באניה

עדן, 20 מאי (ר). – חברת האניות הצרפתית „מיסאג'רי מאריטים“ מודיעה כי המספר הסופי של פליטי האניה „ג'ורג' פיליפאר“ עולה לכדי 683 איש. 84 אנשים נעלמו.

האניה השרופה טבעה אמש, לאחר שהורחקה ע"י הגלים 160 מיל ממקום האסון. היא היתה הרוסה כולה.

ספינת ההצלה „פריסבר“ שמהרה למקום, לא הצליחה להביא את האניה השרופה לחוף.

ג'יבוטי, 20 (ר). – אחדים מפליטי „ג'ורג' פיליפאר“ מספרים שהמחיצות שבשני צדדי המסדרון נסגרו כמעט מיד אחרי פרוץ השריפה ורבים מן הנוסעים נשארו בפנים. אחדים מהם נמלטו דרך החלונות העולים אל מכסה האניה, אבל רבים נשרפו באש.

לונדון, 20 (ר). – העתונים הכותבים בדבר האסון של ה„ג'ורג' פיליפאר“ אומרים שבראש וראשונה יש לחקור עתה כיצד פרצה השריפה באניה ומה היתה מהירות הנסיעה.

ה„ניוס כרוניקל“ אומר במאמר הראשי, שהמלחים עצמם מהרו יותר מדי בכיבוי האש ולא העירו את הנוסעים הישנים. אבל במקרה כזה יש לדרוש שיהיו סידורים אוטומאטיים לבל יסגר איש מאחורי הדלתות עוצרות המים, אם יש צורך לסגרן.

פאריז, 19 מאי (ר). – מר ויק, רב החובלים של האניה „ג'ורג' פיליפאר“ הודיע בדו"ח המברקי הראשון שלו אל וזיר העבודות הצבוריות בצרפת והימיה המסחרית, כי אילולא הקרבנות הראשונים שנגרמו ע"י האש אשר התפשטה במהירות בלתי שכיחה, אפשר היה להציל את כל הנוסעים.

רב החובל הודיע כי כמעט כל הנוסעים של המכסה „ד“ לא הספיקו לעזוב את תאיהם ונספו באש. אחדים שקפצו הימה, ניצלו. הוא משבח את „השקט המוחלט“ של הנוסעים ואת התמסרותם הנערצה של הקצינים והמלחים. לדעתו ניצלו 689.


"דאר היום", שנה ארבע עשרה, מס' 211, 22 במאי 1932, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*   *   *

משפט פלילי לרב החובלים וויק

אשר נמלט מייד גם מהאש וגם מספינתו

פריז. 31 מאי (נ.). – לפי הידיעות האחרונות שהגיעו בדבר האסון באניה „ג'ורג' פיליפאר“, נשרפו כל המסיקים והמהנדסים שעבדו בחדר המניעים.

בין הנוסעים הנעלמים, שאין יודעים עוד מה היה בגורלם, הם ד"ר אלפרד סצה, צירה של סין במועצת חבר-הלאומים, וכן וזיר הכספים באנאם.

מודיעים כי תסודר חקירה בדבר התנהגותו של רב-החובל ויק, היות ומספרים כי הוא נמלט מיד על גבי האניה הרוסית שמהרה למקום, בשעה שרבים מן הנוסעים עוד היו באניה הבוערת. אפס, הנוסעים שנצלו מהאש משבחים את התנהגותם של שאר קציני האניה והמלחים.

לונדון, 20 מאי (ר). – לפי ידיעות מפאריז בדבר האסון באניה „ג'ורג' פיליפאר“ נמצאה האניה הבוערת רק במרחק חמשה מילין מן היבשת; רב החובל ויק השתדל לחתור עד החוף, אבל כאשר התחזקה הרוח הנגדית, הוכרח לצוות על הנוסעים והמלחים להכנס לסירות. בראשונה עזבו נשים וילדים את האניה הבוערת. האניה דלקה משך שלשה ימים וחצי על פני הים עד שטבעה במרחק 150 מטר צפונית לכף גארדאפוי (בסומליה האיטלקית).

ליד גארדאפו התהפכה סירת הצלה ובה 75 איש. אין יודעים מה גורלם של הנמצאים בסירה זו. מספר הנעלמים איננו ידוע עוד בבירור, אבל עוד מקוים שסירות ערביות הצילום או שמקצתם הגיעו לשפה.

באניה היו מטילי זהב בסך שלשה מיליון פראנק, שהועלו על האניה בקולומבו.

בשעת חקירת האסון יבדקו ביחוד את הסידורים החשמליים וכן את המכשירים והצבעים שנשרפו על נקלה.

רב החובל ויק הודיע כי ב-16 למאי, בשעה 2 אחר חצות, קיבל את הידיעה על פרוץ התבערה, בשעת היותו בתאו. הוא בדק את מקום התפרצות האש, ומצא כי הלהבות מתפשטות במהירות עצומה למרות ההשתמשות במכשירי הכיבוי. הוא אמר עוד, כי האלחוט, הסידורים החשמליים והגשר נשרפו מיד.

נשרפו גם שש סירות הצלה.

יקהת [?] המלחים מוכחה מהעובדה שניצלו כשבע מאות מן הנוסעים.

פאריז, 21 מאי (ר). – סגן מנהל בית המלאכה לבנית אניות בסט-נזר, אמר לבא כח ה„מאטין“, כי בשעת בנית האניה „ג'ורג' פיליפאר“ סידרו אמצעי זהירות מיוחדים כדי למנע אפשרות של תבערה בה, ובוני האניה אינם יכולים לבאר לעצמם את סיבת התפרצות השריפה.

סוברים כי בהיקף קטן אי אפשר לה לאש להתפתח, כי כל חוטי החשמל והנחושת היו מובדלים, ורשת עבה עשויה פלדה הבדילה בין חלקי העופרת כדי למנוע בעד כל אפשרות של קשר ביניהם. לכל היקף היו צנורות בטחון, וכל חלק מהאניה הובדל על נקלה. ויתר על כן, הסיפון אשר בו פרצה האש, לא היו בו תאים פנימיים, וכל הנוסעים יכלו לקפוץ אל הים.


"דאר היום", שנה ארבע עשרה, מס' 212, 23 במאי 1932, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*   *   *

ב„ג'ורג' פיליפאר אבדו שלשה מיליון פראנק

לונדון, 20 (ר). מתברר, כי ב„ג'ורג' פיליפאר“ נמצאו מכרות זהב בסכום שלשה מיליון פראנק שהוטענו בקולומבו. רב החובל של האניה וויקס אומר, כי השקט והמשמעת של המלחים נתנו אפשרות להציל את רוב הנוסעים.


"הארץ", שנה ט"ו, מס' 3900, 23 במאי 1932, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*   *   *

53 קרבנות האסון ב„ג'ורג' פיליפאר“

פאריז, 24 מאי (ר). – חברת „מסג'רי מאריטים“ פרסמה רשימה של חמשים ושלשה אנשים ש„נעלמו“ אחרי האסון באניה „ג'ורג' פיליפאר“ בקרבת עדן. בין הנעלמים גם מר אלברט לונדר, העתונאי הצרפתי הידוע.

בתשובה להאשמות כמה מהפליטים שלא ניתנו אזהרות מתאימות בפרוץ השריפה ושעבודת העזרה היתה לקויה, מודיע רב החובל ויק, מפקד ה„פיליפאר“, לעתון „מאטין“ שאי אפשר לו להבין את ההאשמות הללו המתנגדות לעובדות. רב החובלים מוסיף שסיבת התבערה איננה ידועה.


"דאר היום", שנה י"ד, מס' 216, 27 במאי 1932, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*   *   *

עוד ידיעה מרעישה בענין הספינה הצרפתית

לונדון 28 (מ). – „ניוז כרוניקל“ מודיע כי מר קולאס, מהמפקחים על תעלת סואץ, הגיע בימים אלה למרסיל ושם נתן פרטים על המזמה שנתגלתה לסתימת תעלת סואץ על-ידי הטבעת האניה הצרפתית „ג'ורג' פיליפאר“ בתעלה.

דבר זה מחזק את ההשערה, כי האש שפרצה באניה פיליפאר היתה מעשה פושעים בכונה מחושבת מראש.

חיפושי פליטים מהאניה „ג'ורג' פיליפאר“ עלו בתהו

פאריז, 27 מאי (ר). – הממשלה האיטלקית הודיעה לחברת „מיסאג'ר מאריטים“ כי החיפושים לאורך סומליה האיטלקית היו ללא תוצאות, ויש לחשוש שנשארה עוד תקוה מעטה מאד שפליטים מן האניה „ג'ורג' פיליפאר“ נצלו ע"י סירות ילידי המקום.


"דאר היום", שנה י"ד, מס' 217, 29 במאי 1932, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*   *   *

הרוסים מתרגזים על האשמות נגדם

מוסקבה, 5 יוני (נ). – ה„איזבסטיה“ תוקף במאמר ראשי את העתונות הצרפתית באופן קשה על שזו האשימה את הסובייטים כי יש להם יד בתבערה שפרצה באניה „ג'ורג' פיליפאר“.


"דאר היום", שנה י"ד, מס' 229, 13 ביוני 1932, עמ' 3. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*   *   *

מתנגדים לעובדי-אניות אסיאתיים

מארסיל, 13 (ר). – כתוצאה מהאסון ב„ג'ורג' פיליפאר“ נמסרה ע"י אגודת המלחים במארסיל לוזיר הימיה המסחרית שורה של דרישות מיוחדות, וביניהן הדרישה לבלי להעסיק עובדים זרים, ובעיקר בני אסיה באניות הצרפתיות.

אומרים כי שני מהנדסים אסיאתיים העבידו את מניעי האניה במהירות גדולה יותר מדי, גרמו לקלקול בזרם החשמל ועל ידי כך התלקחה התבערה.


"דאר היום", שנה י"ד, מס' 235, 20 ביוני 1932, עמ' 3. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*   *   *

סבת הדליקה ב„גורג' פיליפאר“ לא נתבררה

מארסיליה, 24 (ר). החקירה בדבר אבדנו של ג'ורג' פיליפאר לא נתנה תוצאות מוחלטות. הועדה סבורה כי יתכן שהיה כאן קצר בחשמל או דליקה מקרית ואולי גם הבער, אבל אין הוכחות מספיקות לקבוע את הסיבה האמתית.


"הארץ", שנה ט"ו, 27 ביולי 1932, מס' 3955, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*   *   *

עוד „כשרון“ של סטאביסקי

„דיילי מייל“ מביא ידיעה מרעישה, כי באנגליה נמצא מרכז של חבורת־מציתים בין־לאומית. בראש החבורה עמד סטאביסקי (גבור שערורית־הזיופים הצרפתית). חבורה זו העלתה באש את האניות הגדולות „אטלאנטיק“ ו„ג'ורג' פיליפאר“, והיא גם רצחה את השופט פרינס, שאליו הגיעו ידיעות על „המדליקים“ היושבים בצרפת.


"דבר", שנה תשיעית, מס' 2691, 22 במרץ 1934, עמ' 2. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s