
איך אבדה „אטלאנטיק“
שרבורג, 5. דמיון מדהים בין אסון „אטלאנטיק“ ואבדן „ג'ורג' פיליפאר“ מתקבל מספורו של קפטן שופס, רב־החובל של „אטלאנטיק“. הקפיטן מספר:
ב־3.30 הודיעו לי על אש שפרצה בתא של המחלקה הראשונה. אתמול בבוקר היינו ליד גירנסי. חשבתי כי הצלחנו להתגבר על ההתפרצות, אבל מעשה הוכינו ע"י הלכּה המתלקחת בנקל. הלהבה התפשטה מתא לתא ועד מהרה בערה כל המחלקה הראשונה. חדרו של האלחוטאי הפך כמעט מיד לגוש אש ועשן, אך בכל זאת הצליח האלחוטאי להפליט קריאה אחת „הצילו“, והקריאה התקבלה בהאבר.
בשעה 6 בבוקר כבר הוכרחנו לוותר על כל תקוה להציל את האניה. צויתי לעובדים לרדת לסירות־ההצלה. סירה אחת נתהפכה ויושביה נפלו הימה. עובדים אחדים שהיו באולם הדודים נחנקו.
קפיטן שופס ואתו מספר עובידם קפצו הימה וניצולו ע"י האניה אחילס. חסרים עוד 17 עובדים.
שרבורג, 7. בהתקדמה בקושי במהירות שלושה קשרים ובהפסקות תכופות הגיעה „אטלאנטיק“ הנה לפני חצות הלילה בעודה עשנה. למרות געש הים והרוח המערבית החלו סירות המשך בתמרונים להביא את האניה אל תוך הנמל. „אטלנטיק“ נעגנה ב־1.40 אחה"צ. (ר־סטא)
לונדון, 6. חברת ביטוח אנגלית תשלם לבעלי „אטלנטיק“ 1.200.000 לי"ש. החברה שקטה לגמרי, יש בכוחה לעמוד בתשלום. (רדיו)
"דבר", שנה שמינית, מס' 2322, 8 בינואר 1933, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.
* * *
השרפה באניה „אטלנטיק“ נגרמה ע"י אי-זהירות?
השלטונות הצרפתיים משפרים את אניותיהם
כפי שנודע עתה, נעלמו 19 איש מבין נוסעי האניה הצרפתית „ל'אטלאנטיק“ אשר פרצה בה שרפה בהמצאה בתעלת לה־מאנש. תשעה־עשר נעלמים אלה לא נמצאו עוד ואפשר לחשבם כבר בין המתים.
לפי דעתם של השלטונות נגרמה הבערה האיומה הזאת על־ידי אי־זהירותו של אחד הנוסעים. מר ליאון מאיר, וזיר הימיה המסחרית סבור שהדלקה נגרמה על־ידי סיגרה אשר נזרקה באי־זהירות והמקום התלקח מיד באש. יש גם הגורסים שהשרפה נגרמה ע"י קלקול בחשמל.
מר פודרו, שחקר בדבר השרפה שפרצה באניה הצרפתית „ג'ורג' פיליפאר“ לפני זמן קצר, אומר שהמותרות במאור החשמלי באניות, הם הגורמים להתפשטותה המהירה של האש.
סוברים כי אסונות השרפה באניות הצרפתיות הגדולות „ג'ורג' פיליפאר“ ו„אטלאנטיק“, עתידים לגרום לשינוי מוחלט בבנין אניות צרפתיות בהתאם להצעותיו במורשון של וזיר הימיה המסחרית, מר ליאון מאיר. הוזיר מציע שלא להשתמש מכאן ואילך לגמרי בעץ בבניתן של אניות, להשתמש רק בשטיחים ויריעות שאינן מתלקחות באש, וסידור מסגרות־מתכת סביב חוטי החשמל. נוסף על כך צריך שלכל אניה בת יותר מ־10.000 טון תהיה פלוגת כבאי־אש ושתי תחנות אלחוטיות.
אם יסכים לכך המורשון, יסודרו כמה מהשינויים האלה גם באניות הקיימות.
"דאר היום", שנה ט"ו, מס' 92, 18 בינואר 1933, עמ' 3. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.
מֻרְשׁוֹן, מורשון = בית נבחרים, פרלמנט