אניות נטרפות בים יפו – 25 ו-28 בפברואר 1934

האניה הנורבגית Pollux על שרטון בחוף תל אביב, 1934. מקור: ויקישיתוף.

אניות נטרפות בסערת ים יפו

סערת הים ביום ה', וביחוד בליל ו', גרמה כמה אסונות ופגעים. „קארולה“, אחת משתי ספינות המוטור של השותפות היהודית בחיפה (אילסנרי-בורכארט) ניזוקה במקצת בהיותה בדרך בין יפו לחיפה, אבל כל אסון לא אונה לה. ספינת מפרשים איטלקית טבעה במימי יפו על 250 טון הפחמים שלה. אנית קיטור נורבגית עלתה על שרטון בצפון ת"א.

*

ביום ה' לפנה"צ הגיעה לים יפו אניה נורבגית „פולוכס“ שמה, שעמדה לטעון כעבור 10–15 יום 27 אלף תיבות הדר. האניה שלשלה את העוגן אולם הגלים החלו לטלטל אותה אל החוף עד שהעלוה מול שכונת הירקון ליד מגרשי התערוכה. באניה 19 ספנים.

האניה בת 1676 טון ונבנתה ב-1921. „פולוכס“ נמצאת עתה במרחק 15–20 מטר מהיבשה. במי ברכים אפשר לגשת אל הסולם שהורד ממנה. אנשיה עולים ויורדים אל החוף במעלית קטנה זמנית, הנעה בעזרת גלגל קשור אל חבל חזק שנקשר מן האניה אל יסוד ביטון שהוכן בשביל בית בקרבת החוף. במעלית קשורה אל חבל זה מעלים גם את הדואר הדרוש. מטעם משרדו של סוכן האניה הוקם אוהל בשביל שומר וחפצים הטעונים שמירה. משטרת ת"א שולחת שוטר שיפקח בלילה במקום.

המונים-המונים נהרו אתמול מת"א לראות באניה. ההלצה הסובבת בקהל היא: האניה הראשונה בנמל ת"א! גם מיפו באו רבים, ערבים רוכבי סוסים וחמורים והולכי רגל. רוכלים ערבים באו למקום למכור מסחורתם. חובבי צילום מעבירים את מכשירי הצילום שלהם. ואשרי מי שזכה „לתפוס“ ספן „הנוסע“ על החבל בין האניה לחוף.

ב-4.30 הגיעה אנית הצלה שעמדה במרחק חצי קילומטר בערך מהחוף והורידה סירת מוטור לבדוק את החוף, כדי לדעת, כפי הנראה, עד היכן תוכל לגשת למען התחל למשוך את האניה ולהורידה מעל השרטון.

ביום ו' נשאו גלי ים יפו הסוערים ספינה איטלקית קטנה „פלורה“ אל החוף ושיברו אותה לרסיסים. חמשת הספנים שהיו בה ניצלו בנס.

בשיחה עם כתב „פלשתין“ סיפר רב-החובל כדברים האלה:

הספינה היא ספינת מפרשים ונמצאת בחסות איטליה. העובדים יונים. הספינה בת 280 טון נשאה משא מאלכסנדריה לחיפה. הספינה לא התכוונה כלל לעגון ביפו, אולם הרוחות נשאו אותה הנה. ביום ה' בצהרים הרגישו בסכנה וניסו לעגון בקרבת האניות שבים יפו, אולם הגלים הוסיפו לשאת את הספינה עד אחרי חצות ואז נופצה אל הסלעים. הספנים השליכו עצמם אל הים והגלים הביאו אותה אל החוף.

הקונסול האיטלקי מתענין בספנים, שלח להם בגדים ואוכל. לדברי רב החובל – הוא גם בעל הספינה – לא היתה הספינה מבוטחת ועלתה לו ב-1919 כ-4500 לירות.

בסערת הים בימים ה' וו' הושלכו מסירות אל ים יפו כאלפיים תיבות הדר מפחד טביעת הסירות. שתי סירות טבעו ושלש ניזוקו מאד לאחר שעלו על שרטון.

„פלשתין“ פירסם מאמר חריף נגד הממשלה על הזנחתה את נמל יפו.


"דבר", שנה תשיעית, מס' 2669, 25 בפברואר 1934, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

*   *   *

חיפה

בסערת הים

שתי האניות „דורה“ ו„קרולה“, השייכות לחברה היהודית „שירות מזרחי“, נתקפו ביום ו' ע"י הסערה בלב הים. „דורה“ היתה בדרכה מצידון לבירות והגיעה בשלום. „קרולה“ שהלכה מיפו לחיפה נאלצה לפנות לפורט סעיד והגיעה לשם לאחר שני ימים של טלטולים בים סוער. כל עובדי האניה הם יהודים מא"י ומגרמניה.


"דבר", שנה תשיעית, מס' 2672, 28 בפברואר 1934, עמ' 5. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s