
חנוכת האניה „ירושלים“ במסעה הראשון לארץ ישראל
נאמו: ה' גרינבוים, ה' אלמליח בשם הועד הלאומי, הרב הורביץ בשם „אגודת ישראל“, עורך „מראת אל שארק“ ועוד.
לחגיגת החנוכה של האניה האיטלקית „ירושלים“, שנערכה ביום ב' על ידי חברת „לויד טריאסטינו“ בחיפה לכבוד מסעה הראשון של האניה לארץ ישראל, באו כששים מוזמנים ב"כ המוסדות העליונים של הישוב, ב"כ מוסדות צבוריים מקומיים, ב"כ העדה האיטלקית חיפה, כמה מפקידי הממשלה הגבוהים ועתונאים יהודים וערבים.
בין הבאים ה"ה בן גוריון וגרינבוים מהנהלת הסוכנות, ה' אלמליח מהנהלת הועד הלאומי, הרב יונתן הורביץ וה' פרוש מראשי „אגודת ישראל“, הקולוניל קיש, פקיד המחוז ה' בינה, מהנדס העיריה ה' ווטסון, רופא הצבא המאיור רוברטסון, השופט הרכבי, יו"ר לשהמ"ס ה' נתנזון, מנהל המח. הסאניטארית של העיריה ה' אוקו, מנהל ביה"ח האיטלקי ד"ר קוסטירו, מנהלה הראשי של ח' לויד טריאסטינו ה' קאזאטי, ועוד.
מן העתונות באו ב"כ העתונים היומיים העבריים בחיפה וכעשרים עתונאים מירושלים ותל אביב, בהם גם כמה מב"כ עתוני חוץ לארץ, שהוזמנו ע"י החברה לבוא לחיפה. מהעתונות הערבית באו עורך „מראת אל שארק“, ה' בולוס שיחאדי וב"כ ה„פלשתין“ בחיפה.
מפקידות הנהלת הסוכנות נוכחו המזכיר הכללי מר איזנברג, מזכיר מח' העליה ה' ברלס ומנהל לשכת העליה בחיפה ה' דוסטרובסקי וסגנו מר יקותיאלי. מושל המחוז ה' קוטרוטש שהוזמן התנצל, כי לא יכול לבוא מחמת היותו טרוד במסעי הנסיכה מרי במחוז הצפון.
בשעה שבע ושלשים הוזמנו האורחים לסעודה באולם המחלקה הראשונה (למהדרין ניתנו מאכלים כשרים). בראש האולם ישבו חבר הנהלת הסוכנות ה' גרינבוים, רב החובל של האניה ה' סאבולדללי, הקולוניל קיש וה' בן גוריון, ומנהל הח' ה' קאזאטי.
נאום ה' גרינבוים
בתום הסעודה פתח ה' גרינבוים את פרשת הנאומים: רואה אני חובה נעימה לעצמי, אומר הנואם, להרים את הכוס לאנית הנוסעים הראשונה בעולם כולו, הנושאת את השם הקדוש והנערץ „ירושלים“ ואני מברך את החברה שבנתה אותה, שתוביל לא"י עולים רבים מאד. ברכתי זו היא כפולה הן לטובתה של החברה האיטלקית והן לטובתנו משום שהאינטרסים שלנו עולים בד בבד וכחברה אנו מעונינים, שמספר העולים ילך ויגדל. אם יגדל המספר יוטב לחברה וירבה גם מספר היהודים הנכנסים לארץ. אני שותה לחיי ח' „לויד טריאסטינו“ ולחיי האניה „ירושלים“.
נאום רב החובל
רב החובל ה' פבודללי מודה במלים קצרות באיטלקית על הברכה והוא מברך שעם הכנס האניה „ירושלים“, שיש לו הכבוד הגדול להיות מפקדה לשרות טריאסט-ארץ ישראל תגדל גם תנועת המסחר והנוסעים בין איטליה וא"י, והקשרים בין שתי הארצות ילכו ויתחזקו.
נאום עורך „מראת אל שארק“
ה' בולוס שיחאדי, עורך „מראת אל שארק“, מדבר ערבית. הוא אומר, שעד עתה היו בני המזרח זוכרים את איטליה עפ"י האישים הגדולים שנתנה רומא העתיקה, ציצרון, יוליוס קיסר, אבגוסטוס קיסר, על פי אמני ימי הבינים רפאל, מיכאל אנג'ילו ועוד. בשנים האחרונות כשהיו הוגים על איטליה היו מרבים בכבוד וברתת על המדינאי הגדול מוסוליני שהראה לעולם כולו כיצד יש למשול על מדינה אדירה. כיום אם נדבר על איטליה נזכיר את מפעלה החדש של ח' „לויד טריאסטינו“, שהתקינה את האניה היפה הזאת עם האור הרב השופע באולמיה והקרויה בשם הקדוש „ירושלים“. על כך ביחוד יהיו תושבי הארץ אסירי תודה לחברה.
ה' שיחאדי ממשיך באמרו, כי כעורך עתון הוא רגיל לדבר על פוליטיקה, אך הלילה יצטמצם בצד האנושי שבדבר. עדים אנו לכך, שבחגיגה יפה זו יושבים תחת קורת גג אחד בני כל האומות: ערבים (אף כי יודע אני כי אנו מעטים כאן), יהודים ואיטלקים, ועל זה בלבד חייבים אנו להכיר תודה לעורכי האגודה, כי הרי האנשים הם קודם לכל אחים. הנואם מסיים בברכה לחברת האניה על עבודתה המועילה והחשובה במזרח כולו ובא"י. נאומו עשה רושם כביר על כל הנוכחים.
נאום הרב הורביץ
הרב יונתן הורביץ מברך בשם „אגודת ישראל“ את האניה „ירושלים“ לחנוכתה ומציע לשלוח בשם המסובים טלגרמה של ברכה להנהלת הח' בטריאסט על הסדרים היפים, שהנהיגה באניה זו ועל היחס האדיב של פקידי אניותיה לעולים.
הקולוניל קיש (באנגלית) כב"כ המסחר מצטרף לברכותיו של רב החובלים לנסיעה הראשונה של אניתו הנקראת מעתה בשמה החדש.
נאום ה' א. אלמליח
אחרון לנואמים ה' א. אלמליח. בשם הנהלת הועד הלאומי הוא מברך (בעברית) את „לויד טריאסטינו“, ומטעים, כי ליהודים יש קשרים רבים עם איטליה. די להזכיר את שמותיהם של המשוררים הגדולים ממשפחת לוצאנו רמח"ל ושד"ל והמיניסטר הגדול לוצאטו, שהיה אחד מגדולי הפוליטיקה האיטלקית בזמנו. איטליה היא אחת הממשלות שהיהודים אינם מרגישים עצמם בה בגלות, חיים בחופש גמור ועובדים שכם אחד להרמת קרן המדינה. היתה לי ההזדמנות, ממשיך הנואם, להיות בטריפולי וראיתי את ההבדל הגדול בין מצב היהודים במדינה זו בימי טורקיה ומצבם כיום. עובדא היא, כי תחת שלטון איטליה הם מרגישים עצמם בני חורין כאזרחי מדינה נאורה. והנה באה ח' לויד טריאסטינו ועשתה מעשה נאה, בתתה אחת מספינותיה שם המזכיר לנו את עברנו ועתידנו גם יחד.
האניה „ירושלים“ בת 12550 טונות ויש בה רק שתי מחלקות א' וג'. היא יכולה להוביל בבת אחת 450 נוסעים. רואי האוניה מתרשמים ביחוד מתאי המחלקה השלישית שהותקנו יפה. האניה „ירושלים“ נקראה קודם בשם „קראקוביה“ והיתה מהלכת בקו טריאסט-בומבין (הודו). במסעה הראשון הביאה האניה כמה מאות נוסעים לנמלי חיפה ויפו.
"הארץ", שנה י"ז, מס' 4461, 21 במרץ 1934, עמ' 1. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.
Cracovia (1920). 1934 renamed Gerusalemme, 1943 seized by Britain and used as hospital ship, 1946 returned to Italy, 1952 scrapped
