ללויד טרייסטינו לוחם בספנות העברית החדשה?
„שטאטס ציוניסט“ המופיע בברלין מודיע ש„ללויד טרייסטינו“ פתחו במלחמה חריפה נגד שרות הספינות העברי החדש בעלת הספינה תל אביב.
לדברי ה„שטאטס ציוניסט“ דרש „ללויד טרייסטינו“ מן הסוכנויות שלו בברלין החברות „אטלאנטיס“ ו„עבריה“ שלא למכור את כרטיסי נסיעה לספינה תל-אביב, ובמקרה של סירוב איים להפסיק את כל קשריו עם סוכנויות אלה.
חברת „אטלאנטיס“ הנמצאת בידים נוצריות נכנעה לדרישה, אולם המוסד היהודי „עבריה“ השיב בסירוב.
נשמח מאד לקבל מחברת „ללויד טרייסטינו“ הסברים על האשמות אלה של ה„שטאטס ציוניסט“.
"הירדן", שנה ראשונה, מס' 235, 15 בפברואר 1935, עמ' 8. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.
* * *
בתל-אביב וביפו
[…]
לכבוד מערכת „הארץ“, תל־אביב.
א. נ.
אסירי תודה נהיה לכב' אם תואילו בטובכם לפרסם בגליון עתונכם הנכבד את מכתבנו הבא:
בעתון „הירדן“ מיום 20.2.35 בעמ' א' נתפרסמה שורה שלימה של האשמות מחוסרות כל יסוד נגד חברת „לויד טרייסטינו“ תחת הכותרת:
„לויד טרייסטינו נלחם בספנות היהודית הצעירה“, הכרזת חרם על החברות המוכרות כרטיסים ל„תל-אביב“, „חרם כלכלי על יהודים בתל אביב“.
אין ברצוננו להכנס בפולמוס עם מערכת „הירדן“, כפי שכבר אמרנו לעיל כל ההאשמות הנ"ל רחוקות מן האמת כרחוק מזרח ממערב. אך כדי לא להשאיר רושם מוטעה אפילו בלב קוראי העתון הנ"ל, – הננו מוצאים לנחוץ להעיר את ההערות הבאות:
א. כידוע היטב מתכנית הנסיעות הרי האניה „תל אביב“ עומדת להגיע לחיפה ב22 בפברואר והאניה הגדולה „רומא“ בנסיעתה המיוחדת תפליג מטרייסט לחיפה ביום ה28 במרץ ומכאן שאין כל קשר ויסוד לידיעה שחברת לויד טרייסטינו מהרה להעמיד את הספינה הגדולה „רומא“ בת 33000 טון בקו טרייסט–חיפה וקבעה את תאריך הפלגתה באותו יום שנועד להפלגתה של הספינה „תל אביב“ בתור ספינה מתחרה וכו' וכו', שהנה בדותא מתחילתה ועד סופה.
בהזדמנות זו מן הראוי להעיר בקשר עם הנסיעה האחת והיחידה של „רומא“ מטרייסט לחיפה, כי חברת „לויד טרייסטינו“ הקריבה קרבן גדול וגרמה הפסדים גדולים ע"י ביטול נסיעתה הרגילה של „רומא“ לניו-יורק בגלל נסיעתה היחידה לחיפה בשביל המכביה השניה, – מאורע שעשה רושם חזק בעולם היהודי.
ב. כשם שאין כל יסוד לידיעה הנ"ל כך אין כל שחר לידיעה ע"ד דרישת ה„לויד טרייסטינו“ כביכול ממשרדי הנסיעות בתל אביב, „שלא ימכרו כרטיס נסיעה לשום ספינה של חברת הספנות הא"י“. אנו סבורים, שמשרדי הנסיעות שקבלו „אולטימטום“ „איום“ וכו' נמצאים בתל אביב ולא מעבר להרי חושך, ומחובתו הראשונה של עתון יש שאין ברצונו להכשל במסירת ידיעות מחוסרות כל יסוד, לברר את אמתות הידיעה עם המשרדים הנ"ל טרם פרסומה.
ג. ואשר ליתר הציטטות שבאו עוד בגליון „הירדן“ הנ"ל – אין אנו מוצאים כל צורך להשיב. העובדה שהצבור העברי בכלל, המוסדות הלאומיים המוסמכים וכמה ממנהיגי התנועה הציונית ידעו בהזדמנויות שונות להעריך בחיוב את השרות הגדול והחשוב שעשתה ועושה גם כיום חברתנו על שדה העליה לארץ – דיה לבטל בהחלט את כל הבדויות של מערכת „הירדן“.
אנו חושבים כ"כ למותר לציין, שאלו באמת רצו לשים מכשולים על דרך חברת הספנות הא"י הצעירה לא היתה החברה הנ"ל בוחרת לה את תחנתה הראשית דוקא בנמל האיטלקי – טרייסט.
ולבסוף מלים אחדות למערכת „הירדן“: אין אנו מתנגדים שעתון יעשה תעמולה לחברת אניות זו או אחרת, אבל תנאי אחד עליו להעמיד לנגד עיניו, אם כוונתו האמתית מכוונת רק לתעמולה בלבד, אזי אל נא יבנה אותה על תעמולה נגד חברות איטלקיות אשר הן ראויות, לכל הדעות, לתודה ולהוקרה בעד הרבה משרויותיהן לטובת העליה לא"י במשך עשרים השנים האחרונות, אשר לא כאן, במכתב קצר אל המערכת, המקום לעמוד עליהם.
בכבוד רב
חברת לויד טרייסטינו
(מ.) 2.1935
"הארץ", שנה שמונה עשרה, מס' 4748, 28 בפברואר 1935, עמ' 5. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספריה הלאומית.