חנוכת האניה „תל אביב“ – 26 בפברואר 1935

אוניית הנוסעים א/ק „תל אביב“. מקור: ויקיפדיה.

חנוכת האניה „תל-אביב“

אתמול ב-1 אחה"צ נתכנס על האניה „תל-אביב“ העוגנת בנמל חיפה קהל רב של מוזמנים מכל קצות הארץ לחנוכת האניה והקו הימי העברי חיפה-טרייסט מיסודם של מר ארנולד ברנשטיין ושותפיו (בעל חברת אניות בגרמניה). בין הנוכחים – מושל מחוז הצפון מר קיתרוטש, באי כוח הסוכנות י. גרינבוים ומ. שרתוק, ראש עירית חיפה חסן שוקרי, באי כוח העתנות בא"י ובחו"ל, קונסולים, ב"כ לשכות המסחר, חברות אניות ואחרים.

„תל-אביב“ – בת עשרת אלפים טון – מצוידת להובלת 400 נוסעים. בה רק מחלקה אחת מסודרת בהידור רב. חדר האוכל גדול עם מציע, ריהוט מהודר, חדרי קריאה וגם בית כנסת. על האניה הונף הדגל הא"י (דגל ה„יוניון ג'ק“ ובאמצעו עיגול לבן ומסביבו המלה „פלשתין“) ודגל תכלת-לבן של החברה.

ממנהלי החברה היו נוכחים ארנולד ברנשטיין ואשתו, ד"ר גינצבורג וברנארד הרשקוביץ.

באניה כמאה עובדים, ביניהם כ-30 יהודים, מלחים וקצינים. אחרי כיבוד בסעודת צהרים, החלה שורת הנאומים. מר פליכס רוזנבליט פתח בשם חבר המנהלים והציג לפני הקהל את מייסד המפעל מר ברנשטיין. הוא אמר, כי תענוג גדול עבורו לראות את הקהל כאן בחנוכת הקו החדש של ארץ-ישראל–טרייסט. האניה „תל-אביב“ תשא את הדגל הלאומי הא"יי (מר קיתרוטש מוחא כף). א"י ידעה עד עכשיו את החלוציות על היבשה. ידעו כאן להפוך מדבריות לגנים, אולם אמרו, כי היהודים אינם יכולים לתת מלח טוב והנה אנו כאן להראות את המלח היהודי, הרגיל למשמעת. יש לנו כבר אחוז גדול של מלחים יהודים ואנו נעסיק מלחים א"יים בלי הבדל דת. נשלח נוער לבתי ספר למלחים וזאת תהיה אניה א"יית במאה אחוז. אני מודה לכל ההסתדרויות היהודיות שהראו התענינות רבה במפעלנו.

המושל מר קיתרוטש נאם ואמר:

מר וגברת ברנשטיין, אדוני הקפיטן „אדוני וגבירותי הנכבדים“ (מלים אלה אמר עברית). אפשר שעוד לפני אלפיים שנה היה נציב מחוז יותר בעל צורה ממני, מחנך אניות במקום הזה. אינני יודע אם היתה לו אז מסיבה יותר נעימה מזו שלנו. הצידונים היו ידועים בתורת יורדי ים והם הביאו את סחורות הארץ עד בריטניה. במאה השניה היו יהודים בונים אניות בחסות הכרמל. אין לראות איפוא, במפעלנו כיום רקורד היסטורי. עלינו להיות צנועים ולדעת, כי  פעולתנו זו היא רק התחלה. זהו תענוג לראות את האניה הזו תחת הדגל הבריטי ותחת הדגל של תכלת-לבן של החברה. אני מקוה, שהאניה הזאת תביא לא רק נוסעים לארץ, אלא תוביל את סחורת הארץ הזאת לכל העולם, שעליה מתנוסס הדגל תכלת-לבן. ואני מקוה, כי כשתשוב אלינו מרת ברנשטיין שנית, תשא גם קישוט תכלת-לבן על ראשה. לרב החובל אני מאחל שיהיה  לו חבר עובדים א"יים. השאלה השניה העומדת בפני חברתכם היא – המסחר ותוצאותיו אשר יבטיחו את הצלחתכם. והנני רוצה לגלות לכם סוד, כי בשנת 1921 עגנו בחוף חיפה בס"ה 421 אניות ובשנה הזאת עוגן החלק העשירי מזה בחוף חיפה ביום אחד בלבד. אניתכם מפליאה בסידורה, והייתי רוצה לערוך בה טיול. אני מברך אתכם בהצלחה. תלכו תמיד במים שקטים ותעגנו בחופי מבטחים. „תל אביב, לחיים“ (עברית).

מרת ברנשטיין מסרה למושל לזכר חנוכת האניה קופסת כסף והודתה לו על ברכתו.

מר חסן שוקרי, ראש עירית חיפה, בירך את האניה בהצלחה והביע את משאלתו, כי האניה השניה של החברה תיקרא בשם „חיפה“.

י. גרינבוים אמר: בתוך יסורי גלות אין קץ ומתוך חרות יצירה אין סוף אנו מקבלים התחלה קטנה זו. במשך השנים האחרונות היינו עדים לכמה התחלות קטנות שהיו למפעלים כבירים. היסטוריון ידע פעם לספר, כי היה איש אחד ושמו ארנולד ברנשטיין שקם ועשה דבר גדול והניח את אבן הפינה לצי היהודי שיירש פעם את מקומו של הצי הכנעני והיהודי שמימים מקדם.

את ברכת עירית ת"א החתומה ע"י מר מ. דיזנגוף קרא מן הכתב ד. כהן, ב"כ „דבר“. הברכה פותחת בדברים „מי אלה כעב תעופינה וכיונים בארובותיהן“ – אלה הם נדחי ישראל השבים למולדתם מכל ארבע כנפות העולם נישאים על כנפי נשרים באניות יהודיות ודגל ציון על ראשם – – וגומרת במלים אלה: „לאות הקשר שלא יינתק בין העיר ת"א ובין הספינה „תל אביב“ הננו שולחים לכם במתנה את סמל עירנו: שער במבוא הים ומגדל מאור לגולה. ויהי נא הסמל הזה גם סמלכם אתם תמיד“. מר דיזנגוף מברך את האניה שתזכה להעביר גולים מרובים לארץ.

הנאום נתקבל ברעם מחיאות כפים.

ברכת מאיר דיזנגוף לחנוכת האונייה תל אביב. מקור: ספנות עברית – עובדות, מספרים, אפשרויות. 1935.

מר קיתרוטש ביקש מד. כהן למסור למר דיזנגוף את ברכתו להחלמתו.

היום ב-1.30 אחה"צ – חגיגה שניה לחנוכת האניה.


"דבר", שנה עשירית, מס' 2978, 26 בפברואר 1935, עמ' 1 ו-6. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s