חצי שנה לנמל תל-אביב – 26 בנובמבר 1936

בארץ ישראל

שבוע הימים בארץ

[…]

נמל תל אביב. – העתונות העברית בארץ ציינה בשמחה את יום מלאת מחצית השנה לקיום הנמל בת"א שחל השבוע.

בראשית מצערה – בסירה אחת – החלו העובדים העברים את עבודתם בנמל תל אביב, והנה מאז עגנו, פרקו והטעינו כאן 69 אניות משא ונוסעים, בתוכן אוניות גדולות, ו־25 ספינות־מפרש. בסך הכל פורקו עד ה־18 בנובמבר 4965 טונות, שהכילו צרכי מזון, פירות וירקות, עצים, זבלים, מלט ועוד.

כיום עסוקים בנמל באופן קבוע: 120 ספנים, 70 סווארים (סטיבדורים), 110 סבלים, 40 פועלים בעלי מקצועות אחרים, 80 נהגים. ומלבד אלה עסוקים במספר רב – פקידים של סוכני־האניות, מחסני־הערובה וכו'. 24 סירות גדולות ו־3 סירות־מוטור עומדות לרשות העובדים בפריקה וטעינה, ובקרוב יגמר בניינן של עוד 18 סירות, בנות קיבול של 25 טון כל אחת, (רובן תוצרת הארץ) ושלש סירות מוטור. וכך צועד ומוצעד המפעל קדימה.

– משום עידוד שבסמל יש בעובדה הבאה: סוכני־אניות יהודים בתל אביב קנו בגרמניה שתי אניות־משא זעירות למען השירות בקו נמל תל אביב – נמלי מצרים, תחת הדגל הא"י. האניות עומדות להגיע לנמל בעוד שבועיים, וכאן יוחלף הפרסונל הזר בחבר עובדים יהודים…

– בו ביום שהושג הרשיון לפירוק משא כללי בנמל ת"א, הגיע משלוח נייר עבור העתון „דבר“. מנהלת העתון ועסקני הנמל בת"א עשו את המאמצים הדרושים, שהמטען יפורק בנמל ת"א, ולא בנמל חיפה, שלשם נועד כרגיל. הפריקה עברה מתוך חגיגיות, והעובדים כובדו מטעם מנהלת „דבר“ במאכל ומשקה.

– ועד הנמל העברי הנהיג עריכת סיורים בהמון של שכבות שונות בישוב לנמל, למען קרב את הצבור, במראה עינים ובמגע ישיר, אל המפעל החשוב הזה. כך סיירו מטעם התאחדות האכרים בא"י למעלה מ־500 חקלאיים וקיבלו הסברה על התפתחות הנמל וסיכוייו מפי מהנדס העיר ת"א, ה' שיפמן, ומפי נשיא ועד הנמל, ה' הופיין, שאמר בין שאר דבריו: „אין עינינו צרה בלחמם של אחרים; אולם לא נסכים להכרתת הלחם מפינו ע"י אחרים. אנו גילינו לא פעם רצון לשלום – אבל לא אפשרו לנו זאת. ולמקום של סכנת־נפש (ליפו) לא נלך“. מר הופיין פנה לחקלאים בדרישה לסייע במצווה לאומית זו של בנין הנמל העברי.

סיור שני בנמל נערך מטעם „הפועל המזרחי“, בהשתתפות 600 חברים, ובראשם הרבנים הראשיים וחברי הרבנות של ת"א. ה' הופיין קיבל בברכה את פני האורחים והסביר להם את ערכו של הנמל ודרכיו. המשתתפים הבטיחו את סיועם, ביחוד הפצת המניות של „אוצר מפעלי הים“.

[…]


"העולם", שנה 25, מס' 10, 26 בנובמבר 1936, עמ' 7. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s