בית הספר הימי נפתח
חגיגה צנועה במסגרת "משפחתית" ציינה את הפתיחה שהיתה ביום כ"ג תשרי תרצ"ט (1938.10.18) באולם התכניון העברי בחיפה. גם הקשוט היה צנוע ונעים: על הבמה דגלי ציון ואנגליה, סמלי ים שונים, פרחים וירק. באולם התאספו באי־כוח העתונות היומית, המורים והתלמידים של בתי־הספר הימי והמקצועי. על הבמה – חברי ועד הנאמנים של בית־הספר ובאי־כוח הסוכנות היהודית והחבל ימי לישראל.

טקס פתיחת ביה"ס הימי בחיפה, 18 באוקטובר 1938. מימין לשמאל: (לא זוהה), זיליסט, ד"ר סולובייטשיק, ד"ר קפלנסקי, ד"ר ברדין (נואם), גריסון־פטלי (מאחור), ד"ר וידרא. מקור: יובל לבית הספר לקציני ים עכו, 1988
מר ש. קפלנסקי פתח ואמר:– "פתיחת בית־הספר הוא מאורע ישובי כללי. ימים אלה אינם ימי תרועה. כנסת ישראל משולה לאניה טרופה בין גלי הים. לא עת חגיגות עכשיו ומשום כך נערכה רק חגיגה צנועה". ה' ש. קפלנסקי סיפר על המו"מ שהתנהל בין התכניון וב"כ הסוכנות היהודית והחבל הימי לישראל על יסוד בית־הספר והביע את תודתה של הנהלת בית־הספר לשני המוסדות על השתתפותם בהקמת בית־הספר הימי שהוא יחיד בארץ ויחיד לעם ישראל. "התכניון זכה בבית־הספר הזה בגלל חיפה וחיפה זכתה לו בגלל התכניון. נדע כולנו להעריך זאת. התלמידים שזכו להיות הראשונים במוסד חשוב זה ידאגו לכך שפרי בכורים זה יהיה גם פרי הלולים. בית־הספר הזה מסמל את המפנה שלנו אל הים. ברכתנו לתלמידים: שפע ימים תינקו!"
ד"ר בארדין:– "לולא המצב הקשה בארץ היינו חוגגים יום זה ברוב עם. בית־הספר בא להמשיך את המאמצים של העובדים בנמל, בסבלות, בסווארות ובאניות עבריות. תכנית הלמודים אושרה מטעם המיניסטריון הבריטי לעניני מסחר. התלמידים באו מכל הארץ. זכות מיוחדת לתלמידים אלה להיות ראשונים, אולם זכות זו מטילה עליהם גם חובות מיוחדים".
ד"ר וידרה:– "בשם מחלקת הים של הסוכנות היהודית אני מתכבד בזה לברך את התכניון העברי לפתיחת בית־הספר הימי. העבודה בנמלים, בפתחי הים, היתה לנו צעד ראשון בדרכנו אל הים. תוך כדי עבודה זו הוכשרו מאות רבות מצעירינו לעבודות יבשתיות־ימיות וכבר היום יש לנו כוח עברי בעל ערך בשטח זה. עם התקדמותנו הורגש הצורך במוסד מקצועי עברי, שיתן ליורדי־ים שלנו חנוך עיוני ומעשי גם יחד ויניח יסוד ליצירת מסורת ימית".
ד"ר סולוביטשיק:– "בכנוס היסוד של חי"ל, בלב הים, ביוני 1937 ,נתקבלה החלטה בענין הקמת בי"ס ימי וכיום, כעבור שנה ורבע, אנו מניחים – ביחד עם הסוכנות והתכניון – יסוד לבית אולפנה זה. עובדה זו משמשת ראיה לכוחות המרובים הגנוזים בישוב. בינתים גדל גם החבל ויהי לתנועה, אשר אלפים דוגלים בדגלה בארץ וענפים לה בחוץ־לארץ, מלונדון ועד קיפטאון. ואתם, תלמידי המחזור הראשון, קבלו את סמל החבל הימי לישראל כזכרון לתפקיד הכבוד שהוטל עליכם. כולנו אמונה, כי תגשימו את התקוות אשר מחוללי בית־הספר הימי וכל האומה תולים בכם."
רגע של שמחה והתרוממות הרוח היה כשד"ר סולוביטשיק מסר את סמלי החי"ל לכל התלמידים של ביה"ס הימי. ד"ר סולוביטשיק אמר שזהו הסמל הראשון שהם מקבלים והוא יציין את הקשר בין התלמידים וחי"ל. אחד התלמידים קבל את הסמלים בשם חבריו וחלקם באותו מעמד.
בשירת "התקווה" נסתימה החגיגה של פתיחת בית הספר הימי.
"ים" – גליונות החבל הימי לישראל, מס' 8, אוקטובר-נובמבר 1938, עמ' 1.