חסל פרק האניה „תל אביב“ – 2 במאי 1937

ד"ר א. פורצקי

משאלות השעה

חסל פרק האניה „תל אביב“.

אחרי ש„החברה הארצישראלית לספנות בע"מ“, בעלת האניה, פורקה והאניה „תל אביב“ הועמדה למכירה פומבית במשך כמה חדשים – נמכרה בימים אלה ליאפאן בסך 31000 לא"י.

למעלה מששה חדשים עגנה האניה „תל אביב“ בנמל חיפה וחכתה לחיתוך גורלה. היה ברור, שאין דרך לריאורגניזציה כספית ומשקית של החברה בעלת האניה, חוץ מדרך המכירה הפומבית, שתוציא את החברה מן הסבך בו נכנסה בזמן קיומה בשנה וחצי. יודעי דבר התריעו לא פעם על הסכנה מצד סוכני האניות הזרים האורבים לרכישת האניה „תל אביב“. עם עלית המחירים על אניות מכל המינים בשוק העולמי, נתרבו הקופצים גם על אניה זו. חוגי פעילי הליגה הימית וחוגי עסקנינו הצבורים נדרשו לא פעם לנצל את האפשרויות המועטות שהיו עוד, כדי ל„השאיר“ בידי יהודים את האניה „תל אביב“.

בחוגינו אנו לא נעשו שום מאמצים, כדי לשמור על בעלותה היהודית של האניה. בכספים לא מרובים – טוענים אנשי ה„חברה הא"י לספנות בעמ“ – אפשר היה להציל בזמנה את החברה מפרוק בהלואה של 15,000–20,000 לא"י. אפשר היה להוציא בזמנה את החברה מן המצוקה. אפשר היה כעת לרכוש את האניה מידי החברה בשביל יהודים. אולם הדבר לא נעשה.

בחוגינו אנו היו מרובים המפקפקים ב„רינטאבליות“ מבחינה משקית וכלכלית בנוגע לרכישת האניה והעברתה לידי חברה יהודית אחרת. אצלנו רבו המבינים, שקטרגו על „גיל וטיב האניה“ הזאת. אניה מ„גיל זה וממבנה זה“, טענו אלה, לא כדאי לרכוש, ולשוא כל המאמצים להבטיח את הבעלות על האניה „תל אביב“ בידי חברה יהודית.

כידוע הותקנה האניה „תל אביב“ על ידי הסוכנות ברנשטיין בהאמבורג מאנית־משא לאנית נוסעים. עוד לפני כמה שבועות שמענו דעות „מוסמכות“ שונות על האפשרות הרנטבלית היחידה – לקנות את האניה ולפרקה לחלקים ולמכור אותה כגרוטאות של מתכת.

האופטימיסטים שבנו דברו על האפשרות לרכוש את האניה ולהתקין אותה שוב לאנית־משא ולהכשירה להובלת פרי הדרים. אולם גם באפשרות זו פקפקו כי סבורים היו שיקשה לשנות שוב את מבנה האניה ולהפכה מאנית־נוסעים לאנית משא. והנה מה שלא היה רנטבלי וכדאי מבחינה משקית וכלכלית לנו – רנטבלי וכדאי מבחינה משקית וכלכלית ליאפאן…

כך נסתיימה ונגמרה פרשת האניה „תל אביב“, שעל התחלת הפלגותיה בקו חיפה־טריאסט הריעו בחצוצרות וקול תרועה.

אגב: זוהי הפעם הראשונה שיאפאן קנתה אצלנו בסכום שלשים אלף לא"י… בשנת 1935 הכניסה יאפאן לארצנו סחורות בסך 645,695 לא"י; בשנת 1936 – מכרה יאפאן לנו סחורות בסכום 418.000. וברשימת הארצות הקונות אצלנו סחורות כמעט שנעדר שמה של יאפאן. כי מתוצרת ארצנו, מפרי הדרים וכדומה, אין יאפאן קונה כלום… אולם אניה, שעלתה לחברה בסך 80 אלף לא"י, קנתה בסך 31 אלף לא"י.

*

קוריוז. בחוגי סוכני האניות בחיפה רווחת השמועה, שיתכן מאד שהחברה היאפאנית, שקנתה את האניה, תעמיד אותה לשרות בקו טריאסט־חיפה גם להבא ותתחרה עם האניות האיטלקיות גם בהובלה זולה של נוסעים ותיירים מחופי אירופה לארץ ישראל.

*

מתי תועבר האניה „תל אביב“ מנמלה של חיפה ליאפאן? לפי כל ההכנות הנעשות עכשיו יהיה הדבר בסוף חודש יוני.

העברת האניה כרוכה בהוצאות בסך 5000 לא"י. כי יש צורך חדש את מכונות האניה ששבתו במשך ששת חדשים ולהרכיב בה חלקים ידועים מחדש. מטעם זה היו סבורים סוכני האניות שאיש לא יקנה אותה. אולם סוכן החברה היאפאנית – קנה: מובן, שהביא בחשבון גם השקעה נוספת זו.


"הארץ", שנה כ', מס' 5396, 2 במאי 1937, עמ' 3. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s