המושב השלישי של מועצת חי"ל
7500 חברים בחבל הימי בת"א. – מאות צעירים מקבלים הדרכה בשחיה ושיט. – לקראת הקמת בריכת שחיה ותחנת סירות בירקון. – 40 תלמידים לומדים בבית-הספר הימי. – „חי"ל“ בפולין לעזרת הדיג בארץ. – תביעה להקמת קו עברי לאומי. – מתלמדים יהודים לאניות בריטיות.
המושב השלישי של מועצת ה„חי"ל“ בתל־אביב נפתח בנאומו של ד"ר מוסינזון שמסר את רשמיו מישיבת הועד הפועל הציוני בלונדון ועמד ביחוד על שאלות הימאות העברית שבאו לבטוי בנאומיהם של ח. וייצמן, ד. בן־גוריון ומ. שרתוק.
מ. ריבלין הרצה על פעולות מרכז ה„חי"ל“. בית הספר הימי כבר מונה למעלה מ־40 תלמידים. בעוד שלושה שבועות יגיע לבית־הספר לויטננט מילר, מומחה אנגלי, אשר הוזמן באמצעות הועד הבריטי של „חי"ל“ וישמש מנהל מחלקת הנאויגאציה. כן תגיע בקרוב ספינת הלימוד – אף היא באמצעות „חי"ל“ בלונדון. מהסכום של 1000 לירה, אשר מרכז „חי"ל“ צריך להכניס במשך השנה הקרובה ע"ח השתתפותו בתקציב בית־הספר, כבר הוכנסו 300 לירה. על הסניפים לסיים את המגבית בחדשים הקרובים ביותר. המרצה הזכיר לטובה את העזרה הניתנת ל„חי"ל“ על ידי עמילי המכס ובעלי משרדי הנוסעים בארץ השוקדים על הפצת תלושי בית־הספר הימי.

סניף „חי"ל“ בפולין עוסק עכשיו במפעל מיוחד למען קבוצת דיגים „מעפילים־גורדוניה“, אשר עלו לארץ לפני כחצי שנה לאחר שקבלו את ההכשרה בגדיניה.
החבל הימי לישראל מקיים קשרים אמיצים עם חברות הספנות היהודיות הקיימות ומגיש להן עזרה בשטח התעמולה, הפרסום, המו"מ עם האימפורטרים והאכספורטרים בעניני השמוש באניות עבריות ועם המוסדות הישוביים העליונים; אולם השאלה העיקרית העומדת כיום בפני הישוב היא הקמת קו ספנות עברי שיקשר את הארץ עם ארצות הגולה.
פ. פוגלמן מסר בשם „חי"ל“ בת"א, כי הסניף מונה עכשיו 7500 חברים. למעלה מאלף איש, ביניהם 500 חברים של הקלובים הספורטיביים, עשרות מורים, מאות תלמידים, עובדי העיריה, שוטרים ועובדי מוסדות שונים קבלו את ההכשרה הדרושה בשחיה בהדרכות של „חי"ל“.
אולם למען יוכל ה„חי"ל“ לספק את כל צרכי הנוער בלימודי השחיה, יש צורך דחוף להקים בריכת שחיה ראויה לשמה. בענין זה נעשו כמה התחלות ויש לקוות, כי בשיתוף פעולה עם העיריה אפשרי יהיה להגשים את התפקיד הזה. „חי"ל“ התחיל בהרחבת המסגרת של „צופי הים“, למען יוכל הנוער הלומד לקבל הדרכה בשיט. כן הוקצבו סכומים נכרים ל„מכבי“, „הפועל“ וצופי הים לשם רכישת סירות. „חי"ל“ עומד לעזור לבתי־הספר התיכוניים והעממיים ברכישת סירות ולהקים, בעזרת העיריה תחנה מרכזית לסירות בירקון. מועצת הנוער שליד „החי"ל“ נגשת לארגון תערוכה ימית של עבודות יד בבתי־הספר והתחילה בשורת הרצאות על נושאים ימיים שונים.
פעולה רבת ערך נעשתה ע"י ועדת הנמל והספנות, לכיוון האימפורט של הסוחרים היהודים דרך נמל ת"א.
החבל הימי מטפל כעת במפעל חדש שיש בו ערך חינוכי וכספי. בקרוב יוצא האלבום עם תויות של תולדות הספינה, נמל תל־אביב, דיג עברי וחיות הים. כל ההכנסה תוקדש לפתוח הספורט הימי בין הנוער.
בויכוח השתתפו כמה חברי המועצה. מר בית־אלי מסר מרשמיו בלונדון ווארשה ותבע תעמולה רחבה בין ההמונים היהודי באנגליה ופולין למען „חי"ל“. מר רוזנברג דרש יחס של חיבה מטעם הנהלת הנמל בת"א לאניות עבריות.
י. ז'יליסט מילא בשם המרכז והסניף אחרי הדין וחשבון וענה למתוכחים. „חי"ל“ היה הגורם המכריע בהקמת בית הספר הימי. באמצעות הועד הבריטי של „חי"ל“ עומד המרכז לסדר כמה צעירים כמתלמדים באניות בריטיות. הוא קורא לגיוס אמצעים חדשים למלוי התפקידים המוטלים על ה„חי"ל“.
בסיום הישיבה נתקבלה החלטה לשלוח ברכה להנהלת ביה"ס הימי בחיפה, לתבוע מאת הסוכנות את החשת הקמתו של קו אניות עברי ולארגן פעולת הסברה גדולה לשם רכישת המוני חברים לחבל הימי.
"דבר", שנה ארבע עשרה, מס' 4109, 14 בדצמבר 1938, עמ' 4. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.
התפרסם גם ב"הארץ", שנה כ"א, מס' 5902, 23 בדצמבר 1938, עמ' 5. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.