בית ספר ימי בנתניה
נתניה אשר על שפת הים, החותרת להיות מרכז ימי חשוב הודות ל־12 קילומטרים של חוף אשר ברשותה – תזכה בעתיד הקרוב למפעל, אשר יתן לה את הדחיפה הראשונה להגשמת מאוייה בכוון הנ"ל.
זה כמה שנים בוחנת מועצת נתניה תכניות שונות שהוגשו לפניה בדבר הקמת בית ספר ימי במקום, עד שסוף־סוף הושג בימים האחרונים הסכם עם ברית ידידי הספנות העברית וקרן תל־חי, להקים מפעל בעל היקף שיהיה ראוי לשמו. הסעיף הראשון של ההסכם אומר: „מטרתו של ביה"ס – להקנות לנוער העברי חנוך עיוני ומעשי במקצוע הימאות ולעורר בקרב הדור הצעיר את הרוח והשאיפה לכבושים ומפעלי־ים“. „היסודות החנוכיים של ביה"ס יהיו ברוח לאומית בלי כל השפעות או מרות מפלגתית“.
בין חברי נשיאות הכבוד והקורקטוריון של המפעל נמנים: הברון רוברט די רוטשילד, א. קירשנר, פרופ' א.ש. יהודה, עובד בן־עמי, י. הלפרין ועוד.
פרטי ההסכם האמור הובאו לאישורה של המועצה בישיבה שהתקיימה אור ליום ב' בשבוע זה.
ראש המועצה, ה' בן־עמי, הקדים כמה דברי הסברה והטעים את חשיבותו הרבה של ביה"ס „שיקים לנו דור של יורדי ים וישמש גורם חשוב לפיתוח מפעלי ים שונים בנתניה“. הוא ציין כי ההנהלה הצליחה להבטיח את אפיו הלאומי ועל־מפלגתיותו של המפעל ומכאן שאין מקום לחששות שהובעו ע"י השמאל ביחס לכך. השותפות שלנו עם הגורמים שיזמו את המפעל אין לה אופי אידיאולוגי אלא שותפות קונסטרוקטיבית לשם הקמת מפעל שאנו רואים בו ברכה רבה להתפתחותו הימית של המקום. בועד המנהלים מצויים אישים בעלי שם, ששמם משמש ערובה לרמה ולהצלחה של המפעל. הובטח שבראש בית הספר הזה יעמוד אחד המפקדים המצוינים ביותר של הצי האיטלקי, אשר הביע את שמחתו ונכונותו לכך.
בתשובה לשאלת ב"כ הצה"ר ש. שורצמן הודיע ראש המועצה כי החל מו"מ בדבר הקמת בי"ס לתעופה בנתניה.
בויכוח שהתנהל אח"כ מסביב לפרטי ההסכם הביע ציר הפועלים ד. סגל התנגדות לאישור ההסכם. לדעתו, „המועצה אינה רשאית לחתום הסכמים עם קרן שהסתלקה משותפות עם הקרנות הלאומיות ואינה מאושרת ע"י מוסדות הישוב“. הוא הציע לדחות את האישור, מאחר שהובטחה אי־מפלגתיותו של המפעל. לאחר הערות נוספות של ב"כ הפועלים ותשובת ראש המועצה הועמד ההסכם להצבעה ונתקבל ברוב דעות.
"הבֹקר", שנה ה', מס' 1064, 5 במאי 1939, עמ' 3. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.