דיג עברי בעשר תחנות
תחת פיקוחה של מחלקת הים של הסוכנות היהודית מתנהל כיום דיג עברי בעשר תחנות. שבע על חוף הים – מתל אביב בדרום ועד נהריה בצפון – שתים בחופי ים כנרת ואחת באגם מירום. המספר הכללי של הדייגים העבריים העסוקים עכשיו בדיג עולה על 120. הדיג בים התיכון מתחלק לפי שיטותיו בתקופה זו לדיג באורות ולדיג בחכות. ממשיכים גם בדיג במכמרות בשתי הספינות „פלד“ ו„סנפיר“, השייכות לחברת „נחשון“ והסוכנות היהודית.
במשך ששת החדשים – אוקטובר 1939 – מארס 1940 – עלתה תוצרת הדיג העברי ל־56 טון, שנמכרו בשוק המקומי על ידי חברת „תנובה“ בסכום של 2.700 לא"י בערך, לעומת 32 טון ו־1200 לא"י בתקופה המקבילה אשתקד. אחוז הדיג העברי מהדיג הכללי בארץ עולה עכשיו ל־10 בערך, לעומת 5 אשתקד.
בהתחלת החודש מאי התחילו שלוש קבוצות של דייגים עבריים בהדרכת מומחים מיוגוסלאויה לעבוד בשיטת דיג באורות במפרץ חיפה, בעתלית ובקיסריה. בשני המקומות האחרונים עובדות קבוצות הדייגים העבריים בשותפות עם ערבי המקום. שלל הדגים הניצודים בשיטה זו הוא גדול ומהווה בעיקרו טריטות (סרדינים). מפני צמצום השוק המקומי לדגים אלה התחילו עושים בעזרת מחלקת הים נסיונות לעשן את הטריטות.
בסוף 1937 נעשו על ידי מחלקת־הים של הסוכנות הנסיונות הראשונים לגדול דגים בניר דוד. על יסוד התוצאות החיוביות של ההטלות הראשונות וגידול הדגיגים במקום, החליטו המחלקה להתישבות והמחלקה הימית של הסוכנות להרחיב את המפעל הזה. בהדרכת מומחים מיוגוסלאויה נערכה תכנית ליצירת בריכות מלאכותיות על שטח של 600 דונם. כיום כבר הפכו לבריכות מים כמאתים דונם מהאדמה המלוחה של ניר דוד באורך של 2 קילומטר. בראשית השנה הוכנסו לבריכות דגיגי שבוטות שהוכנו למטרה זו בבריכות ההטלה המיוחדות במקום. גידול הדגים בבריכות אלו משביע רצון.
נסיונות לגידול שבוטות בקנה מידה קטן נעשו ב„מעוז“ ו„מסילות“ בעמק בית שאן. כמו כן הוכנסו על ידי מחלקת הים של הסוכנות למי־מרום 10.000 דגיגי שבוטות לשם נסיון להשבחת גזע הדגים במקום ורבוייה. בהתחשב עם הערך המיוחד שהדגים יכולים לתפוס בסעיפי המזון בשעת חירום בארצנו עומדת לדיון במחלקת הים שאלת הרחבת פעולת הדיג בים והגדלת שטח גידול הדגים במקומות מתאימים בארץ, ביחוד בעמק בית־שאן. לפי הסכם בין הסוכנות היהודית וחברת „נחשון“ תבנינה בארץ 3 ספינות נוספות לדיג במכמרות.
"דבר", שנה חמש עשרה, מס' 4527, 31 במאי 1940, עמ' 10. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.