ההזדינות על הים – 15 בדצמבר 1927

דברי שלום ומלחמה

פעמים אחדות לשנה מתאספת אגודת העמים לישיבות וועידות. רבי כל הממלכות נפגשים זה עם זה, משיחים ומתוכחים, עובדים ויגעים, טורחים וטורדים וכל זה בשביל להבטיח את השלום העולמי ולהשלים את רוח האהבה ואחוה בין ממלכות ועמים. ועבודתם נכתרה בכל פעם בהצלחה רבה. בכל אופן [?] הרשימות והשיחות הפרטיות של המיניסטרים וראשי הממלכות מרבות לספר בשבחם של המדינאים ובתועלת הרבה שהמה מביאים בעבודתם הנאמנה. אין לך ישיבה של אגודת העמים שלא יעלה בידה להסב מפני סכנת מלחמה נוראה, ומי יודע, לאן היינו באים עד הלום אלמלא „מכון השלום“ בג'יניבה.

אולם הכלי היפה של אולם הכלי היפה של „אחוז בזה וגם מזה אל תנח את ידך“ קנה גם הוא את לב המדינאים והמה אינם מסתפקים בשיחות נאות, שאת שכרן חלילה לנו לקפח, על דבר השלום העולמי בג'יניבה, אלא מוסיפים לעסוק בזיונו של עולם, וצריך להודות, שעמלם זה אינו עולה בתוהו והמה עשו חיל רב במקצוע חשוב זה. עתונו של ללויד־דז'ורדז' ה„דיילי כראָניקל“ פרסם עתה את תוצאות התפתחותה של ההזדינות על הים. נמצאות, לכל הפחות, שלש מעצמות גדולות בעולם, שברשותן ישנם טפוסים מיוחדים של תתמימיות, שאפשר לציינם בתור הכי גדולים ומשוכללים במינם. יכולות תתמימיות אלה לעבור אלפי מילין בלב ים מתחת ימים מבלי שתהיינה מוכרחות לעלות אף פעם לאויר העולם לקחת את חמר דלק. קרוב לודאי שכל תתמימית כזו תוביל אתה גם אוירון מתקפל משלה, שתוכל להשתמש בו לעת צורך. בשנה הקרובה יגמר בנינה של אנית מוקש תתמימית באמריקה, אשר תוכל להטיל בים בבת אחת ששים פצצות ימיות נוראות. מחירה של אניה זו יעלה בכדי ששה מיליון דולר. אולם מיניסטריון הים האמריקאי נגד כבר עתה לבנין אניות מרוץ תתמימיות עוד יותר מצוינות ומשוכללות.

ארצות הברית היו יכולות באמת להיות שמחות בחלקן, אלמלא התחרותן של הארצות האחרות, שלא טמנו אף הן את ידן בצלחת, והמציאו אניות חדשות, ש„עין לא ראתה“ כמותן. בשערבורג אשר בצרפת עוגנת תתמימית המגיעה בגדלה לכדי אנית מרוץ קטנה. יאפוניה נגשת לבנין 11 תתמימיות, שכל אחת מהן עולה בגדלה על התתמימית האנגלית הכי גדולה ומשוכללה. מספר המלחים בכל אחת מהן יעלה על מאה ועשרים איש ומחיר האנה יגיע לכדי חמשת מיליון דולר. אולם גם התתמימיות האנגליות המשוכללות יכולות להשאר בנבכי הים כשני ימים וחצי רצופים ולעשות את דרכם תחת למים במהירות של עשרים ושנים מילי ים לשעה. לארצות הברית ישנן 127 תתמימיות, ליאפוניה – 84, לצרפת – 83, לאנגליה – 60 ולאיטליה – 27.

אולם תתמימיות אלו, שאת תפקידם במלחמת הים העתידה קשה להעריך עדיין כראוי, הנן הננסים שבציי המלחמה של כל הארצות. כח ההרס שלהן הוא נורא, אולם את מעשיהן הנה עושה במחשך, כי הנן בבחינת „רואה ואינו נראה“ ימי. ליד הננסים האלה ימצאו בכל צי גם ענקים ואדירים, המפילים את חתותם מרחוק על אויביהם. אלו הן אניות המגן והשריון הגדולות. במקצוע זה מצטיינת אנגליה, שבנתה זה עתה את שתי אניות המלחמה הכי גדולות בעולם, את „רודני“ ואת „נלסון“. מחירן עולה בכדי 37 מליון דולר ובכל שנה ושנה צריך יהיה להוציא על החזקתן יותר משני מיליונים דולר. על אניות אלה הוקמו מגדלים משורינים בשביל התותחים הכבדים. כל יריה ממגדל אחד כזה תעלה בשלשת אלפים דולר ויותר. כל אניה כזו מכילה תשעה תותחים ענקיים, המרחיקים לירות עד ל־18 קילומטר והמפצחים שריון בן 43 סנטימטר ממרחק של 9 קילומטר. משקלו של כל כדור כזה מגיע עד לכדי ששים פוד. כל אניה מטפוס זה מובילה אתה ארבע אניות מוקש תתמימיות ובנינה נמשך לא  פחות מארבע שנים.

כל אלו האניות הן „הנגלות“ לנו, מכיוון שעל אודות תכונתן ושכלוליהן אנו יכולים לקרוא בעתונים הימיים המקצועיים, אולם כמה „נסתרות“ ישנן, שאין איש יודע על אודותן ושרק בפרוץ המלחמה תזנקנה ממחבואן ותראינה את תקפן וגבורתן. וכתריס בפני כל פורענויות אלה צריכות לשמש השיחות הנאות בג'יניבה. אכן תפקיד קשה הוטל על המדינאים האומללים, שעליהם להחריש בדבריהם הנעימים את קול התותחים ההולך מסוף העולם ועד סופו.


"הצפירה", שנה שישים ושש, 15 בדצמבר 1927, עמ' 2. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s