תוכנית בית הספר הימי בחיפה – 13 בספטמבר 1938

בית הספר הימי ליד התכניון העברי בחיפה

ארגונו, החזקתו, תכנית-הלימודים בו, העבודה המעשית

פתיחת ביה"ס הימי ליד התכניון בחיפה, עם ראשית שנת הלימודים, היא פרי פעולה משותפת של הנהלת הסוכנות היהודית, החבל הימי לישראל והועד המנהל של התכניון העברי. הוסכם כי בית-הספר צריך להיווסד ליד התכניון העברי בחיפה, המוסד העליון והמרכזי לחינוך טכני בארץ. התכניון מקיים זה קרוב ל-10 שנים מוסדות לחינוך מקצועי, את ביה"ס למלאכה בעבר ואת בית הספר המקצועי תיכוני כיום, שיש לו נקודות מגע ושיתוף מרובות, בלימודים ובעבודה מעשית, עם ביה"ס הימי. הרכוש בבנינים, בתי המלאכה, מעבדות ואמצעי לימוד אחרים אשר התכניון מעמיד לרשות ביה"ס הימי משחררים אותו מהשקעות יסוד והוצאות ציוד רבות אשר היו מעיקות מאוד על המוסד החדש בראשיתו לולא הקשר הארגוני הזה עם התכניון ועם בית ספרו המקצועי.

את החזקת בית הספר הימי נטלו על עצמם הנהלת הסוכנות היהודית והחבל הימי לישראל, שהתחייבו כל אחד לשאת במחצית תקציבו, עד 1000 לירות לשנה.

החבל הימי לישראל הבטיח מלבד זאת לעזור לביה"ס בהשגת הציוד הנוסף הדרוש בעיקר ללימודי השיט. יש תקוות להגשמת המטרה הזאת בעיקר עקב סיועו החשוב של הועד הבריטי של "חבל ימי לישראל", שנוסד בלונדון באביב האחרון בראשותם של מר אדוארד ברון, ליידי ראדינג ולורד טיינהם ובהשתתפותם של אישים אנגלים ויהודים חשובים. על יסוד מאמציו של הועד הבריטי מקוה החבל הימי לישראל לספק לבית הספר הימי בין שאר צרכי הציוד ספינת לימוד וכן להבטיח את ההוצאות הקשורות בהזמנת קצין-שיט בריטי אשר יעמוד בראש המחלקה לשיט של בית הספר.

האחריות להחזקת בית הספר הימי תהיה בידי ועד נאמנים שיורכב מבאי-כוח שלושת המוסדות האחראים ליסודו.

תכנית בית הספר עובדה על יסוד הצעותיה של הועדה להכשרה והדרכה ימית ובהתייעצות עם מומחים בריטיים בארץ ובמיניסטריון למסחר בלונדון.

בראשית חורף תרצ"ח נתמנתה מטעם מחלקת הים של הסוכנות ועדה להכשרה ולהדרכה ימית: אינג' ש. קפלנסקי, (יושב ראש), ד"ר ברדין, ח. בן-נחום, ד"ר וידרא, רב החובל זאב-הים, מ. ז'יליסט, א. חושי, אינג' טובים, י. מיוחס (מ"מ אינג' כרוך) וב.כ. מאירוביץ. הועדה הנ"ל בחרה בועדת משנה לשם עיבוד הצעת תכנית בית הספר הימי (ד"ר ברדין, זאב-הים והאינג' טובים). לאחר התיעצות עם מומחים ימיים של ממשלת ארץ-ישראל ובעלי מקצוע אחרים בארץ עבדה הועדה הצעת תכנית של בית הספר הימי. הצעת התכנית הועברה לחוות דעתה של מחלקת הצי המסחרי ליד המיניסטריון למסחר באנגליה באמצעות שליחו של חי"ל, מר ו. אהרן, והתקבלה על ידה בקויה הכלליים. אחר זה נשלח ד"ר ברדין, מנהל בית הספר הימי, ללונדון לשם בירור פרטי התכנית ולשם חקירת דרכי החינוך הימי בבתי הספר הימיים באנגליה ובסקוטלנד. בהתיעצויות שהיו בינו ובין המומחים של מחלקת הצי המסחרי של המיניסטריון למסחר נתקבלה תכנית הלימודים והעבודה המעשית, לאחר שהותאמה לדרישות הבחינות הממשלתיות לשם קבלת תעודה של קצין ימי שני לתלמידי מחלקת השיט, ושל מכונאי שני לתלמידי המחלקה למכונאות ימית.

 בית-הספר הימי שואף לתת לחניכיו הכשרה מקצועית ימית יחד עם השכלה עברית וכללית. הוא יהיה בן 4 מחלקות: 1) מחלקת השיט, 15 תלמידים. 2) מחלקה למכונאות ימית, 15 תלמידים. 3) מחלקה לבנין סירות, 5 תלמידים. 4) מחלקה להפעלת רדיו, 5 תלמידים.

בראש מחלקת השיט יעמוד רב-חובל אנגלי, בעל נסיון בהדרכה ימית.

 בית הספר יהיה בן 4 שנות למוד. תקופת 4 שנים כוללת גם את הזמן (3 עד 6 חדשים) אשר חניכי מחלקת השיט יצטרכו לבלות בבית הספר לאחר שובם מההכשרה באניה, כדי להתכונן לבחינות הממשלתיות.

 כדי לעמוד בבחינות הממשלתיות יצטרכו תלמידי מחלקת השיט ככלות 3 וחצי שנים של תקופת הלימודים לעבוד 3 שנים באניה, ותלמידי המחלקה למכונאות ימית יצטרכו לעבוד 2 שנים באחד מבתי המלאכה הגדולים בארץ ו-18 חדשים באניה. אף חניכי המחלקה להפעלת רדיו יצטרכו לעבור כתום תקופת הלמודים עבודה מעשית במשך תקופה מסוימת, כדי שיוכלו להבחן בחינות ממשלתיות. תלמידי המחלקה לבנית סירות יוכלו להכנס למקצוע עם גמר תקופת הלמודים בבית-הספר.

התנהל מו"מ עם מחלקת הצי המסחרי ליד המיניסטריון למסחר באנגליה בדבר הבטחת מקומות הכשרה ואמון לחניכי בית הספר באניות בריטיות. נתקבלה הודעה, כי אין כל התנגדות פרינציפיונית לסידור המבוקש והמו"מ נמשך עכשיו עם חברות האניות הבריטיות.

גיל הכניסה לבית הספר הוא מ-14 עד 16 שנה. במחלקות לשיט ולמכונאות ימית תנתן זכות הבכורה לתלמידים בני 14 או 15 שנה. ההשכלה הדרושה לכניסה לבית הספר היא של בית ספר עממי בן 8 שנות לימוד, או 4 כיתות של בית-ספר תיכוני.


"דבר", שנה ארבע עשרה, מס' 4036, 13 בספטמבר 1938, עמ' 4. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספריה הלאומית.

התפרסם גם ב„הבֹּקר“, 21 בספטמבר 1938, עמ' 4.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s