מסביב למלחמה.
הכחות הימיים של ממשלות ארופה במזרח הרחוק
לרגלי המלחמה שהוכרזה בין יפן וגרמניה במזרח הרחוק חושבים אנו לנחוץ למסור כאן לקוראינו ידיעות על דבר ציי ארופה בחופי כינה, באשר כמעט ברור הוא כי המלחמה במזרח הרחוק תתרכז רק על הים.
הכחות הימיים של ממלכות ארופה במימי האוקינוס השקט הופחתו הרבה בשנים האחרונות, כי כל ממלכה וממלכה השתדלה להגדיל ולרכז את ציה במימיה היא. אולם בכ"ז עוד גדול הוא בערך מספר אניות המלחמה במימי כינה אשר בלי ספק תשתתפנה עכשיו במלחמת יפן גרמניה, בעד וכנגד יפן.
לממשלה האנגלית יש במזרח הרחוק 5 אניות מלחמה: אנית־שריון אחת: „טריומף“; שתי אניות־מרוץ גדולות: „מונטאורום“ ו„המפשיר“; שני צלבנים קטנים: „ניוכסטל“, ו„ירמות“; 12 סירות מהרסות מוקשים ושלש אניות השטות מתחת למים. כל האסכדרה הזאת עומדת תחת ראשות סגן-האמירל האנגלי שנמצא באנית השריון „טריומף“. לאסכדרה זו צריך עוד להוסיף את אניות-המלחמה העוגנות במימי אוסטרליה והודו, שברגע של סכנה תוכלנה להוסיף לאסכדרה של סגן-האמירל האנגלי.
לגרמניה יש במזרח הרחוק אסכדרה של 5 אניות מלחמה בראשות סגן-אמירל; שתי אניות צלבניות מכוסות שריון: „שרנהורסט“ ו„גניזנא“ ועל כל אחת מהן 8 תותחים, ושלשה צלבנים יותר קטנים: „אמדן“, „ליפציג“ ו„נירנברג“. לזה יש להוסיף 2 אניות מוקשים.
לרוסיה יש במזרח שתי אניות צולבות קטנות: „אסקולד“ ו„זמציג“, 15 סירות מהרסות מוקשים ואניות מוקשים, שלש סירות שטות מתחת למים.
לאיטליה יש במימי כינה אנית-מלחמה אחת גדולה: „מרקו־פולו“ ואנית-מקלע אחת.
גם לאוסתריה יש במימי האוקינוס השקט אנית-שריון אחת: „הקיסרית אליזבט“, שכמו שכבר הודיע התלגרף כבר התחברה אל האסכדרה הגרמנית בים השקט.
גם לצרפת יש בים השקט אסכדרה של אניות אחדות בראשות „קונטר-אמירל“: „מונט־קלם“ עם 12 תותחים וה„דופלקס“ עם 8 תותחים. חוץ מזה יש לה עוד צלבן אחד „יונדויל“ ושלש אניות מקלעים. לאסכדרה זו צריך עוד להוסיף את אניות המלחמה הקטנות הנוגעות תמיד בחופי הודו וכינה ומספר גדול של סירות מוקשים ומהרסות מוקשים.
אם נוסיף לזה גם את הכחות הימיים של ממלכת יפן נבוא לידי מסקנא כי אין כל ספק שעבודה קשה עד מאד תהיה לצי הגרמני העוגן בים השקט להלחם נגד כל האסכדרות הארופיות. אולם כפי שמודיעים העתונים מקיאו־טשאו חסמו כבר סירות המוקשים הגרמניות את חופי „קיאו־טשאו“ וביחוד את נמל „טסין־טאו“ במוקשים ושום אניה זרה יכולה לגשת עכשיו אל החופים האלה. האסכדרה הגרמנית בעצמה שעומדת תחת הנהלת סגן-אמירל הפליגה כבר אל הים ועכשיו מחכים להתנגשות שתהיה בין האסכדרה היפנית שעזבה את חופי יפן בראשות האמירל היפני „בוה“ וצרה על קיאו-טשו.
"החרות", שנה שישית, מס' 271, 2 בספטמבר 1914, עמ' 2. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספריה הלאומית.