המלחמה.
(טלגרמות מאת הסוכנות הפטרוגראדית).
[…]
פעולות המלחמה בים הבלטי.
פטרוגראד. מהשקפת פעולות המלחמה בים הבלטי נראה, שבחודש הראשון של המלחמה הסתפק הצי הגרמני בהתחקותו אחרי הצי שלנו. לנו היתה שהות להביא למצב הגנה את הגליל שבידינו ולהעתיק קדימה את קו ההגנה. כל גליל פעולות הצי נזרע במוקשים והוכרז לסגור בעד שיט האניות.
אחרי כן החלו חלקים אחדים של הצי שלנו לפתח פעולות בקרבת חופי האויב.
אניות התיור שלנו שיצאו אל הים גלו פעמים אחדות אניות גרמניות, ואז – אניות-המרוץ הקלות של האויב, החלשות מן האניות שלנו, השתמטו בכל פעם מבוא בקרב, בהשתמשן ביתרון מהירות מהלכן. וכן, ביום 29 יולי פגש תייר רוסי בשתי אניות-מרוץ ושתי אניות-מוקשים של האויב ברחוב גוטלאנד, אך האניות הגרמניות, בהגדילן את מהירות מהלכן, נעלמו בחשך. ביום 20 אוגוסט נסו האניות „אָלעג“ ו„בוגאטור“ לצד מערב מליבוי לרדוף אחרי שתי אניות-מרוץ קלות, אך אלה האחרונות, מבלי שנתנו אותן לגשת כמטחוי יריה, נעלמו לעבר הדרום.
באוגוסט התאמץ האויב פעם אחת לחדור מבעד לקו השמירה שלנו, מה שעלתה בידו מפאת הערפל, אך אז נתקלה אנית-המרוץ „מאגדיבורג“, מפאת הערפל ההוא, בסלעים ונכחדה על ידיהן. באותה תקופה היו התנגשויות אחדות בלי תוצאות בין אניותינו ואניות האויב.
אנית-המרוץ „אויגסבורג“ ירתה על פלוגת אניות צדות-מוקשים, אשר עברה לדרומית-מערבית מגאנגו, למען השחית את המשוכות הגרמניות, ששם נתפוצצו לפני זה שתי אניות-קיטור הולנדיות, ואולם „אויגסבורג“ לא הצליחה ופסקה את היריה, בראותה אנית-מוקשים צבאית הולכת וקרבה, ובהתרחקה לצד מערב נפגשה עם אנית-המרוץ „אדמירל מאקארוב“. מפאת מהירות מהלכה נמלטה מאבדן, אך בשעת חליפת היריות, אשר נתפתחה ממרחק גדול מאד, נזוקה, כנראה, ליד המשוט.
ביום 24 אוגוסט היתה אנית-המרוץ „פאלאדה“, שעמדה אז על המשמר, מטרה ליריותיה של אנית-השריון „בלוכר“, ואולם זו האחרונה, אעפ"י שהזדיינותה היתה הרבה יותר חזקה, נשתמטה מקרב ובהיות מהירות מהלכה יותר גדולה מזו של „פאלאדה“ לא נגשה עד מרחק אש יריותיה של זו האחרונה.
ביום 24 אוגוסט התראו בפעם הראשונה בחלק הצפוני של הים הבלטי כחות מרובים של האויב במספר שבע אניות המערכה מן הטפוס הישן, שלש אניות-מרוץ מכוסות שריון, אניות-מרוץ אחדות ושתי פלוטיליות של אניות מוקשים. כחותיו של האויב היו מרובים משלנו, שהיו רק ארבע אניות מערכה וחמש אניות-מרוץ מכוסות שריון. האניות נשלחו לעזור ל„פאלאדה“ הנרדפה מאת האויב, אך בשוטן על פני הים שני ימים ושני לילות לא מצאו את האויב.

באותה עת נרדפה אנית-המרוץ „אוגסבורג“ ע"י הסירה התת-מימית שלנו „אקולה“, אבל נגד הסירה שלחו הגרמנים אניות-מוקשים ו„אקולה“ היתה מוכרחה להסוג. האסקדרה הגרמנית הסתפקה בפעם הזאת בהריסת מצפה-הים „בוגשיר“ ואניות-המרוץ הקלות שנכנסו אל המפרץ הבוטני הכחידו את אנית-הקיטור „אועלאבורג“. אחרי שהאסקדרה הגרמנית קבלה ידיעות על אדות צאת אניותיו אל הים, פגשה בלילה באניות-מוקשים שלה עצמה, ובחשבה שהן רוסיות, ירתה בהן והזיקה עד שמונה אניות שלה. כאשר נודע לנו, שהאויב הפליג בים לצד דרום מוויגדוי, שבה האסקדרה שלנו בחזרה.
בתחלת ספטמבר נסתמנה התקופה השניה של המלחמה. הצי הגרמני נגד לעשות דמונסטרציות ליד החוף הדרומי שלנו, שהיה להן אופי של הכנות להעלאת צבא על החוף. האויב עשה מדידות, השגיח על החוף וירה על מגדלות-הים „סטיינורט“ ו„באקהופן“. על המגדל האחרון נמצא משמר הצופים שלנו, שפתח ביריה כאשר קרבו אניות-המוקשים הגרמניות. על אניות-המוקשים נהרגו אופיצר ושני חיילים. בפגשו התנגדות, נטה האויב מעלינו, אחרי אשר פצע פצעים קלים את אחד החיילים שלנו.
ביום 11 ספטמבר קרבו הגרמנים לליוודיה עם אסקדרה אשר אליה כבר נצטרפו אניות-טראנספורטים. אל מקום העלאת החיילות כפי ההשערה נשלחו אניות-המוקשים שלנו, אך הכחות הראשיים של הגרמנים כבר התרחקו ואניות-המוקשים שלנו התנגשו רק באניות-המוקשים הגרמניות, אשר השתמטו מקרב ונעלמו באפלה.
אחרי גלותו את פעולת הצי שלנו בחלק הדרומי של הים הבלטי, שינה האויב בסוף החודש ספטמבר את אופן פעולותיו. את שאיפתו הראשית התחיל לכונן, למען הפריע בעד פעולותנו ע"י הסירות התת-מימיות שלו. ההתנפלות הראשונה היתה ביום 27 ספטמבר, שאז התנפלה סירה תת-מימית, אשר הסתתרה מאחורי אנית-מפרש ליד ליבואי, על אנית-המרוץ „אדמיראל מאקארוב“, ולמחרת היתה מטרה להתנפלות וירדה תהומות אנית-המרוץ „פאלאדה“, ואולם פעולת הסירות התת-מימיות הגרמניות לא היתה מוצלחה כל כך, כמו שחשבו רבים מקודם. לעומת התנפלות מוצלחת אחת יש מספר עצום של התנפליות אי-מוצלחות. במשך שני חדשים היו 19 התנפליות, שתשע מהן לא השיגו את המטרה. בתשעה מקרים לא יכלו הסירות אפילו להוציא מוקשים ורק במקרה אחד הצליחה ההתנפלות של הסירה „6 O“. ואולם הסירות הרבו מאד לסבול, אחת נשמדה ע"י הארטילריה ליד באיאן, סירה שניה מן הטיפוס הכי חדש נוקבה ככברה ע"י אנית-המוקשים „לעטוטשי“ ואחת נתפוצצה ביום 28 ספטמבר מחמת המוקשים שלנו. על אותם המוקשים אבדו בודאי עוד שתי סירות.
אי-הצלחתן של פעולות הגרמנים מתחת למים מצוינת היא עוד יותר בזה, שהצי הרוסי, אשר גמר באותם הימים את עבודת ההכנה של גליל הפעילות שלו בים הבלטי הצפוני פתח באופן נמרץ את פעולותיו ליד חופי האויב. הפעולות האלה אינן יכולות לעת עתה להתפרסם, ואולם אפשר לאמר, שתוצאתן לא אחרה להשפיע באופן בולט על פעולותיו של האויב, אשר נשא אבדות מורגשות במספר אניותיו וראה את עצמו נלחץ מאד בתנועתו לאורך חופי שלו עצמו, כי אבדו לו כאן טראנספורטים אחדים טעונים משא צבאי.
בכלל חוזק הצי הרוסי במדה מרובה במשך הזמן שחלף והכין לקדם את פני האויב – גליל שהוא נשען עליו ורכש לו נסיון יקר-הערך מאד להלחם עם אמצעי הטכניקה החדשים ולא רק שלא נחלש, אלא שהתחזק מאד במספר אניותיו.
"הצפירה", שנה ארבעים ואחת, מס' 64, 1 באפריל 1915, עמ' 2. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.