המלחמה נגד המוות על קרקע הים – 26 ביוני 1933

אמודאים על סיפונה של אה"מ "סיריוס", 1894. מקור: ויקישיתוף

המלחמה נגד המות על קרקע הים

הרפתקאותיהם וסכנותיהם של האמודאים. – מלאך המות שקם מאנית-מלחמה טבועה

(מכונן מומחה, שהעלה זהב מתוך אנית מלחמה אנגלית טבועה, מספר את קורותיו על קרקע הים)

בניו-יורק מתגורר מסגר ששמו שרלס קורטניי. אדם זה איננו רק מומחה למקצועו – הוא יכול להחשב כגאון במקצוע זה. הוא יודע לפענח את תעלומתם ולגלו[ת] את סוד מנגנונם של המנעולים היותר מסובכים עם כל הקומבינאציות שלהם. וכשצריכים לפתוח באחד המקומות איזו דלת סודית, או מנעול או קופה, ואין מי שיעשה זאת – פונים לעזרתו של קורטניי.

היו לו כבר בענין זה הרבה נסיונות נפלאים וכבר נזדמן לו לפתוח קופות לא רק במשרדים, כי אם גם על קרקע הים. כבר פרסמנו לא פעם ידיעות בעתוננו על דבר החברה האיטלקית שקבלה על עצמה להעלות את הזהב, שצלל הימה בימי המלחמה בתוך האניה מצרים (איג'יפט). הצוללים מצאו את האניה, גלו גם את הקופה, שבה הוטמן הזהב, אך לולא עזרתו של קורטניי היה כל עמלם של הצוללים עולה בתוהו.

לפני כשלושה חדשים הפליג קורטניי באופן סודי לאירופה. בהפליגו להתם היה בריא, רענן ושערו שחור. לפני שבועות מספר חזר קורטניי מנסיעתו זו חולה, פצוע ושערו לבן. ראשו הפך לבן במשך שעה קלה של 40 דקות, שבהן ניהל מלחמה מיואשת לחיים ולמות על קרקע הים. מלאך המות שקם הפעם על קורטניי לבלעו יצא מאנית המלחמה הטבועה „המפשיר“ של המנוח קיטשניר.

לפני 17 שנה, בראשית המלחמה הוטבעה אנית המלחמה האנגלית „המפשיר“ ע"י צוללת גרמנית. יחד עם אנית המלחמה נפל חלל לורד קיטשניר, וזיר-מלחמתה של אנגליה בימים ההם. זו היתה אחת האבדות היותר כבדות, שנגרמו לאנגליה בימי המלחמה.

ישנה סברה, שבקפת האניה נמצא זהב על סך 10 מיליון דולרים. והנה לפני זמן מה נוסדה חברה, שקבלה על עצמה להעלות את הזהב מן האניה הטבועה הנ"ל. יחד עם הזהב קוו להעלות מן אניה הוזירית כמה ניירות ומוסמכים חשובים, שהממשלה האנגלית היתה מוכנה לשלם בעדם טבין ותקילין. אולם בהיות כי כל אלה היו שמורים בקופה, וקורטניי הוא המומחה לכגון דא, הזמינוהו להשתתף במפעל זה, והבטיחו לו אחוז מסוים של הזהב אשר יעלה מאניתו של קיטשניר.

קורטניי נסע אפוא לאירופה ועלה על אנית המושים. כאן הציגו לפניו את שני הצוללים שהוזמנו לעזור לו בעבודתו. שלשתם ירדו פעמים אחדות לקרקע הים, מצאו את האניה הטבועה, וערכו בה חקירות וחפושים. כאשר ירד קורטניי בפעם שלפני האחרונה הצליח להעלות זהב מן האניה על סך 60 אלף דולר. ירידתם האחרונה של הצוללים אירעה ב-24 לאפריל, ואז אוּנתה להם אותה התאונה אשר הלבינה את שערו של קורטניי במשך 40 דקה.

ברדתם לקרקע הים לבשו הצוללים לבוש ממין מיוחד, העשוי מדוראלומינום. זהו מין מתכת המורכב מאלומיניום וממתכות אחרות. הדוראלומינום הוא גם קל במשקלו וגם חזק מאד. מאותו הדוראלומינום עשויים גם חלקי המתכת של האוירונים וספינות האויר. מלבושי הצוללים הם רחבים, ומכילים כלים מלאי אויר כבוש. את הצוללים מורידים בחבלים. חוץ מזה מחובר כל צולל עם אנית המושים ע"י צנור של גומי, שבדרכו שולחים לצלול את האויר הדרוש לו לנשימה. מלבד זה נותן בידי הצולל חבל מיוחד, שעל ידו הוא מעלה לאנית המושים סימנים וידיעות.

כאשר ירדו שלשת הצוללים על קרקע הים בפעם האחרונה, נסחבו פתאום שלשתם ע"י זרם תת מימי כביר, שלחצם אל צדי האניה הטבועה. לחץ הזרם היה כל כך חזק, עד שהצוללים לא יכלו לזוז ממקומם.

כבר הזכרנו לעיל, שסבת טביעתה של אנית המלחמה היתה פצצת טורפידו, שנורתה ע"י הצוללת הגרמנית ושהבקיעה חור גדול בצדי האניה. פלדת השריון שסביב לחור נקרעה וחודי הפלדה נשארו בולטים החוצה. אל חודי הפלדה האלה נהדקו הצוללים ע"י זרם-הים התתאי. לחץ הזרם היה כל כך חזק, עד שחודי הפלדה נתקעו לתוך הדוראלומיניום של מלבושי הצוללים, כפפו את מלבושי המתכת ופגעו וחתכו בגופות האנשים. קורטניי מספר, שהרגיש את דמו זורם ושוטף מן הפצע שנפתח בצדו עד לרגליו.

חויותיו באותם הרגעים היו איומות. הוא היה בטוח, כי בא קצו. אימת המות תקפה את כל גופו ואת כל נשמתו. הוא טלטל מתוך יאוש בחבל הסמנים בכל כחותיו האחרונים, ואולם אנשי האנית המושים אשר מעל המים לא יכלו להושיעו בכלום.

40 דקות נמשכו ענויים אלה, אשר נדמו בעיני הצוללים כענויי נצח. לאשרם פסק סוף סוף הזרם התת-ימי, ורק אז ניתנה אפשרות למלחי אנית המושים להעלות את הצוללים מקרקע הים. כשפשטו מעליהם את לבושיהם – נמצאו שלשתם פצועים קשה. אצל קורטניי נתגלה פצע בצדו, שבר בידו, וגם ראשו הפך לבן. מיד הובילו את שלשתם ליבשה היותר קרובה – לגרמניה – והכניסום לבית-חולים. קורטניי הבריא הראשון, ואז שלחוהו בחזרה לאמריקה בלוית אחות. אולם עד היום טרם הבריא קורטניי לגמרי. כל גופו חבוש תחבשות, וגם עצביו נרגזים ומזועזעים.


"דאר היום", שנה ט"ו, מס' 222, 25 ביוני 1933, עמ' 3. העתק דיגיטלי באוסף עיתונות יהודית היסטורית של הספרייה הלאומית.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s