לחיפוש מהיר בעמוד הקישו: Ctrl + F
צֶבַע דּוֹחֶה צִמְדָּה, צֶבַע אַנְטִיפָאוּלִינְג (antifouling paint): צבע המכיל חומרים כימיים אשר מעכבים היווצרות מִרְבָּד של אצות, בלוטי־ים וכו' על חלקי הגוף שמתחת למים של כלי שיט ומתקנים ימיים. = צֶבַע אַנְטִיפָאוּלִינְג, "זָקָן".
צָבַר מְהִירוּת, האונייה צברה מהירות (to gather way): ייאמר על אוניית מפרשים שמהירותה הולכת וגדלה, לרוב לאחר השלמת סיבוב מול הרוח וחילוף המפנה. >> הֵחֵל לָנוּעַ [וְלִצְבּוֹר מְהִירוּת].
צַד [של כלי שיט] (board, side) >> דֹּפֶן.
– צַד יָמִין (starboard)
– צַד שְׂמֹאל (portside; בימים עברו: larboard)
צַד בְּצַד (board and board): ייאמר על שתי ספינות מפרשים השטות במקביל, אחת ליד השנייה.
צַד גָּלוּי לָרוּחַ (windward side, weather side) >> צַד הַגְּלִי.
צַד הַגְּלִי (windward side, weather side): צד האונייה שהרוח נושבת עליו, בניגוד לצדה השני – צד הַחֲסִי – הנסתר מן הרוח. = צַד גָּלוּי לָרוּחַ, צַד מַעֲלֵה הָרוּחַ, צַד מוֹצָא הָרוּחַ. [איור]
– בְּצַד הַגְּלִי (windward, weather, a-weather): א) בצד האונייה שהרוח נושבת עליו, לציון כיוונים יחסיים בתוך האונייה ומחוצה לה. ב) בצד החשוף לרוח של אי, של רכס הרים, של אונייה אחרת וכו'. = מֵעַל הָרוּחַ.
– לְצַד הַגְּלִי (windward, a-weather): א) לעבר צד האונייה שהרוח נושבת עליו, לציון כיוונים יחסיים בתוך האונייה ומחוצה לה. ב) אל עבר הצד החשוף לרוח של אי, של רכס הרים, של אונייה אחרת וכו'.
צַד הַחֲסִי (lee side): צד האונייה שאינו חשוף לרוח, בניגוד לצדה השני – צד הַגְּלִי – שהרוח נושבת לעברו. = צַד חֲסוּי מִן הָרוּחַ, צַד מוֹרַד הָרוּחַ, צַד מְבוֹא הָרוּחַ, צַד נִסְתָר מִרוּחַ. >> בַּחֲסִי.[איור]
– בְּצַד הַחֲסִי (leeward, under the wind, a-lee): א) בצד האונייה שהרוח לא נושבת עליו, לציון כיוונים יחסיים בתוך האונייה ומחוצה לה. = מִתַּחַת לָרוּחַ. ב) בצד שאינו חשוף לרוח של אי, של רכס הרים, של אונייה אחרת וכו'.
– לְצַד הַחֲסִי (leeward, a-lee): א) לעבר צד האונייה שאינו חשוף לרוח, לציון כיוונים יחסיים בתוך האונייה ומחוצה לה. ב) אל עבר הצד שאינו חשוף לרוח של אי, של רכס הרים, של אונייה אחרת וכו'.
– יָשָׁר בְּצַד הַחֲסִי, הַיְשֵׁר בְּצַד הַחֲסִי, היישר בצד החסי (dead to leeward): היישר מול הדופן בצדה הנסתר מן הרוח של האונייה. >> יָשָׁר קָדִימָה.
צַד הַחַרְטוֹם (bow, מ"ר bows): כל אחד משני צדדיו של החרטום, ימני ושמאלי. = לְחִי הַחַרְטוֹם.
– צַד הַחַרְטוֹם הַקָּרוֹב לָרוּחַ (weather bow): צדו של החרטום הפונה אל מוצא הרוח.
צַד חֲסוּי מןִ הָרוּחַ (lee side) >> צַד הַחֲסִי.
צַד מְבוֹא הָרוּחַ (lee side) >> צַד הַחֲסִי.
צַד מוֹצָא הָרוּחַ (windward side, weather side) >> צַד הַגְּלִי.
צַד מוֹרַד הָרוּחַ (lee side) >> צַד הַחֲסִי.
צַד מַעֲלֵה הָרוּחַ (windward side) >> צַד הַגְּלִי.
צִדּוֹן, צידון (topside) >> עִלִּית הַדֹּפֶן.
צֹהַר, צוהר, מ"ר צְהָרִים (skylight): מסגרת עץ או מתכת מצוידת בשמשות זכוכית, המותקנת מעל פתח בסיפון. הצוהר מכניס אור שמש לחלל פנימי כמו תא מגורים (cabin skylight), חדר מכונות (engine room skylight), מגורי חרטום (forecastle skylight) וכדומה. [איור] [איור] [איור]
צַוַּאר הַמָּשׁוֹט, צוואר המשוט (shaft): חלק המשוט שבין הלהב לזרוע (מן המלגז החוצה).
צַוַּאר הַסְּקַרְיָה, צוואר הסקריה (slings): חלקה האמצעי של הסקריה באוניית מפרשים בעלת מעטה רוחבי.
צַוַּאר הָעֹגֶן, צוואר העוגן (trend): חלקו התחתון והמעוקל של גזע העוגן, במקום בו הוא מתחבר לזרוע. [איור]
צוֹלֵל (diver): אדם שמומחיותו היא שחייה מתחת למים, ובמיוחד מי שנעזר במכשיר נשימה ובאבזרים נוספים כדי להאריך את שהותו במעמקים.
צוֹלְלָן (submariner): איש צוות בצוללת.
צוֹלֶלֶת (submarine): כלי שיט תת ימי, לרוב בשימוש צבאי אך גם לצורכי מחקר מדעי.
צוֹעֵר יַמִּי (naval cadet) >> פֶּרַח קְצֻנָּה.
צוֹפֶה (lookout, lookout man): מלח משמרת המבצע תצפית רצופה אל האופק ומדווח על כל דבר שעיניו רואות.
צוֹפָר (whistle): מכשיר בכלי שיט להשמעת אותות תמרון ואותות אזהרה.
צוֹפַר עֲרָפֶל (fog horn): מכשיר להשמעת אותות אזהרה קוליים בזמן ערפל כשהראות מוגבלת. צופר ערפל מותקן בחוף, בקרבת מקומות מסוכנים לשיט, ובאוניות מפרשים. >> פַּעֲמוֹן עֲרָפֶל, מְצוֹף צוֹפַר.
צוּר הַחַרְטוֹם (forecastle): מן "צוּר" – "מצודה", "מבצר". באוניות מלחמה באירופה של ימי הביניים: מבנה עילי בחרטום האונייה, ששימש כעמדת ירי להדיפת פושטים על הסיפון, תחילה לקשתים ואחר כך לרובאים. לימים התמזג בגוף האונייה ונקרא בעברית "בֵּית הַקַּדְמָה". אין לבלבל עם צֹר קִדְמִי (fore peak). >> מְגוּרֵי חַרְטוֹם. [איור]
צוּר הַיַּרְכָּתַיִם, צור הירכתיים (aftercastle): מן "צוּר" – "מצודה", "מבצר". באוניות מלחמה באירופה של ימי הביניים: מבנה עילי בירכתיים, ששימש כעמדת ירי להדיפת פושטים על הסיפון, תחילה לקשתים ואחר כך לרובאים. לימים התמזג בגוף האונייה ונקרא בעברית "בֵּית הָאַחְרָה". אין לבלבל עם צֹר אֲחוֹרִי (after peak). [איור]
צֶוֶת, צוות; צֶוֶת הָאֳנִיָָּה, צוות האונייה (crew, ship's company): כלל האנשים המשרתים בכלי שיט מלחמתי או מסחרי, קצינים ומלחים גם יחד. = חֶבֶר הָאֳנִיָּה, חֶבֶר הַמַלָּחִים, חֶֶבֶר הַסְּפִינָה, צֶוֶת הַסְּפִינָה.
צֶוֶת אֳנִיַּת מַלְקוֹחַ, צוות אוניית מלקוח (prize crew): צוות של קצינים ומלחים המשיטים ספינת אויב שנלקחה שלל אל הנמל.
צֶוֶת הִסְתַּעֲרוּת, צוות הסתערות (boarding party) >> צֶוֶת הִשְׁתַּלְטוּת.
צֶוֶת הִשְׁתַּלְּטוּת, צוות השתלטות (boarding party): קבוצת מלחים חמושים מאורגנת, הפושטת על סיפונה של אונייה אחרת כדי להשתלט עליה ולקחתה בשבי או כדי לערוך בה חיפוש. = צֶוֶת הִסְתַּעֲרוּת. >> הִסְתַּעֲרוּת עַל הַסִּפּוּן. [איור]
צֶוֶת חוֹף, צוות חוף (shore party; shore gang): בתקופת המפרשים בעיקר, קבוצת ימאים מצוות האונייה היורדת לחוף כדי לחדש את מלאי המים המתוקים והאספקה, לתור את החוף וכו'; ב) קבוצת ימאים הנשלחת לעבוד באונייה בזמן שהותה בנמל, במקום הצוות הרגיל שירד לחופשת חוף או מתחלף.
צִי (fleet): א) קבוצת אוניות או ספינות המפליגות יחד. ב) כלל אוניות המלחמה של מדינה. ג) קבוצת אוניות מלחמה מסוגים שונים, המוצבות בזירה אחת תחת פיקוד קצין דגל. ד) קבוצת כלי שיט מלחמתיים או מסחריים מאותו סוג. ה) כלל אוניותיה של חברת ספנות או של חברת דיג.
צִי דַּיִג (fishing fleet): כלל אוניות וספינות הדיג של מדינה, של חברת דיג או של עיר.
צִי הַבַּיִת (Home Fleet): שמו ההיסטורי (מ־1902 עד 1967) של אותו חלק של הצי המלכותי הבריטי, שהופקד על הגנת חופי האיים הבריטיים ומבואותיהם הימיים, להבדיל מחלקים אחרים של הצי שפעלו מעבר לים.
צִי הַיָּם הַפָּתוּחַ, צִי אוֹקְיָאנִי (Blue-water navy, High seas fleet): כינויו של צי המלחמה הפועל במרחבי הימים והאוקיינוסים, להבדיל מהכוח הימי המגן על מימי החופים והמים הפנימיים של המדינה.
צִי מִלּוּאִים, צי מילואים (naval reserve) >> מִלוּאֵי הַצִּי.
צִי מִלְחַמְתִּי (navy, war fleet, Service): כלל או חלק מאוניות המלחמה והכוחות הימיים של מדינה. = צִי מִלְחָמָה, חֵיל יָם, צְבַא הַיָּם [מיושן], חֵיל אֳנִיּוֹת [מיושן].
צִי מַלְכוּתִי (royal navy): חיל ים של מונרכיה או של מונרכיה קונסטיטוציונית.
צִי מִסְחָרִי (merchant navy, merchant marine, merchant service, mercantile marine): כלל אוניות הסוחר של מדינה או של עיר. = צִי סוֹחֵר, צִי סַחַר.
צִי מִשְׁלוֹחַ (expeditionary fleet): צי מלחמתי המוביל צבא לפלישה או ללחימה אל מעבר לים.
צִי סוֹחֵר (merchant marine, merchant navy, merchant service, mercantile marine) >> צִי מִסְחָרִי.
צִי קֵיסָרִי (imperial navy): חיל ים של קיסרות.
צַיָּד לִוְיְתָנִים, צייד לווייתנים (whaleman): איש צוות באוניית לווייתנים. >> אֳנִיָה לְצֵיד לִוְיְתָנִים.
צַיֶּדֶת אֳנִיּוֹת סוֹחֵר, ציידת אוניות סוחר (commerce raider, raider): אוניית מלחמה לחיפוש אחר אוניות סוחר של האויב ולהטבעתן. = צַיֶּדֶת סְפִינוֹת סוֹחֵר. [איור]
צַיֶּדֶת כַּלְבֵּי יָם, ציידת כלבי ים (sealer, sealship): אונייה לציד כלבי ים ולעיבוד והובלת השלל שניצוד. = אֳנִיָּה לְצֵיד כַּלְבֵי יָם. [איור]
צַיֶּדֶת לִוְיְתָנִים, ציידת לווייתנים (whaler catcher): ספינת קיטור או מנוע לציד לווייתנים, המצוידת בתותח לירי צלצלים. >> אֳנִיַּת צֵיד לִוְיְתָנִים.
צַיֶּדֶת מוֹקְשִׁים, ציידת מוקשים (mines hunter): ספינת מלחמה לגילוי ולהשמדה של מוקשים ימיים בודדים, להבדיל משולת מוקשים המפנה שדות מוקשים ימיים שלמים.
צַיֶּדֶת סוֹחֵר, ציידת סוחר (merchant raider, commerce raider): אוניית סוחר בשירות הצי המלחמתי, חמושה בתותחים ובטורפדות, ששימשה להטבעת אוניות סוחר של האויב או לשבייתן.
צַיֶּדֶת צוֹלְלוֹת, ציידת צוללות (submarine chaser): אוניית מלחמה המצוידת באמצעים ובחימוש לגילוי צוללות אויב ולהשמדתן.
צִיִּי (ש"ת) (naval): שייך או נוגע לצי מלחמתי.
צִילִינְדֶר (cylinder): גליל יצקת הברזל שבו נעה הבוכנה במנועי קיטור, דיזל ובנזין. הצילינדר במשאבות בוכנאיות נקרא bucket. [איור] [איור] [איור]
– צִילִינְדֶר לַחַץ גָּבוֹהַּ (high pressure cylinder), צִילִינְדֶר לַחַץ נָמוּךְ (low pressure cylinder) >> מָנוֹעַ דּוּ־דַּרְגָּתִי.
צִ'יף [סלנג] (Chief): מכונאי ראשי (Chief-engineer), קצין ראשון (Chief-mate).
צִיר לוּחַ הַהֶגֶה (rudder stock) >> מַטֵּה הַהֶגֶה.
צְלִילָה (diving): א) שחייה מתחת לפני הים. ב) שיט מתחת לפני הים. ג) שקיעה (בנוזל).
צֶלַע (frame, rib; בספינת עץ: timber): חלק מבני רוחבי בשלד של ספינה. תפקיד הצלעות להקשיח ולחזק את הדפנות והתחתית ולהעניק לגוף כלי השיט את צורתו. [איור]
צַלְעִית (futtock): כל אחד מחלקיה הנפרדים של צלע מורכבת בספינת עץ: צלעית תחתונה, צלעית ראשונה, צלעית שנייה וכו' עד רביעית או חמישית וצלעית עליונה. [איור] [איור]
– צַלְעִית עֶלְיוֹנָה (top timber): חלקה העליון של צלע מורכבת בספינת עץ, אחד בכל צד. [איור] [איור]
– צַלְעִית תַּחְתּוֹנָה (floor timber): חלקה המרכזי התחתון של צלע מורכבת באוניית עץ, המחובר אל השדרית ובולט משני צדדיה. [איור] [איור]
– ראֹשׁ הַצַּלְעִית הַעֶלְיוֹנָה (timber head): הקצה העליון של צלעית עליונה באוניית עץ. [איור]
צִמְדָּה (fouling, marine growth): מִרְבָּד של אצות, בלוטי־ים ויצורים ימיים זעירים מסוגים שונים הנצמדים אל תחתית ספינות (ומתקנים תת־ימיים) ומאיטים את התקדמותן. = "זָקָן" [סלנג]. >> גֵּרוּד זָקָן, תַּחְתִית מְכֻסָּה צִמְדָּה.
צֻמָּה, צומה (reef) >> פַּס צִמְצוּם.
צִמְצוּם מִפְרָשׂ (reefing) >> צִמְצֵם מִפְרָשׂ.
צִמְצֵם מִפְרָשׂ (to reef): הקטין את שטחו של מפרש על ידי קיפול או גלילה של חלק ממנו. קיפול מפרש נעשה באמצעות פתילי צמצום. >> גָּלַל מִפְרָשׂ, פְּתִיל צִמְצוּם, קִפֵּל פַּס צִמְצוּם. [איור]
צִמְצֵם מִפְרָשׂ לְגַמְרֵי (to close-reef): הקטין את שטחו של מפרש למידה הקטנה ביותר האפשרית, על ידי קיפול וקשירת כל פסי הצמצום (חלקיו הניתנים לצמצום). >> פַּס צִמְצוּם.
צִמְצֵם מִפְרָשִׂים (to shorten sail): הוריד חלק מהמפרשים או הקטין את שטחם על ידי גלילה או פתילי צמצום. לרוב כאשר הרוח מתחזקת והים סוער. = מִעֵט תִּפְרֹשֶׂת, מִעֵט מִפְרָשִׂים. >> הִגְדִיל תִּפְרֹשֶׂת.
– בְּמִפְרָשִׂים מְצֻמְצָמִים, האונייה שטה במפרשים מצומצמים (under shorten sail): מצבה של אונייה שהורידה חלק ממפרשיה או הקטינה את שטחם על ידי גלילה או פתילי צמצום. = בְּמִפְרָשִׂים מְמֹעָטִים. >> בִּמְלֹא הַמִפְרָשִׂים.
צִמְצֵם רִפְיוֹן [שֶׁל חֶבֶל] (to take in the slack): משך והקטין את חלקו הרפוי של חבל. >> אָסַף רִפְיוֹן.
צֶמֶר חֲבָלִים (wad): פקעת חוטי חבלים ישנים שנתחבה לקנה תותח נטען־לוע ומנעה את תזוזת כדור התותח או הקלע כאשר הרכינו את קנה התותח אל המטרה. הצרור הראשון הונח על התחמיש ונתחב יחד אתו לעומק קדח הקנה; הצרור השני הונח על כדור התותח ושניהם יחד נתחבו פנימה והודקו אל התחמיש. >> חוּט חֶבֶל.
– תָּחַב צֶמֶר חֲבָלִים (to wad).
צִנּוֹר בֵּית הַשַּׁרְשֶׁרֶת, צינור בית השרשרת (chain pipe, navel pipe, deck pipe): צינור פלדה רחב המוליך את שרשרת העוגן מהכנן או כננת העוגן אל בית השרשרת. = צִנּוֹר מַחְסָן הַשַּׁרְשֶׁרֶת.
צִנּוֹר דִּבּוּר, צינור דיבור (speaking tube): צינור ארוך בעל פתח מתרחב דמוי פעמון בכל אחד מקצותיו, ששימש לתקשורת קולית בין הגשר למכונה ולמדורים פנימיים נוספים. = שְׁפוֹפֶרֶת דִּבּוּר. >> חֲצוֹצְרַת דִּבּוּר.
צִנּוֹר הָאָבִיק (scupper pipe) >> אָבִיק.
צִנּוֹר הַמִּכְנָס, צינור המכנס (hawse pipe) >> צִנּוֹר שַׁרְשֶׁרֶת הָעֹגֶן.
צִנּוֹר מַחְסָן הַשַּׁרְשֶׁרֶת, צינור מחסן השרשרת (chain pipe, navel pipe, deck pipe) >> צִנּוֹר בֵּית הַשַּׁרְשֶׁרֶת.
צִנּוֹר שַׁרְשֶׁרֶת הָעֹגֶן, צינור שרשרת העוגן (hawse pipe): צינור פלדה רחב המוליך את שרשרת העוגן מן הכנן או כננת העוגן אל פתח שרשרת העוגן בלחי החרטום. = צִנּוֹר הַמִּכְנָס [מיושן].
צְנִימִים (ship bread, hardtack, biscuit) >> פַּכְסָם, פַּכְסַם מַלָּחִים.
צָנַף (to coil a rope, to coil up) >> סִדֵּר חֶבֶל.
צְנֵפָה (coil) >> פְּקַעַת חֶבֶל.
צָף (to float, afloat): נישא על פני המים. >> צִיפָה, מָצוֹף, הֲצָפָה.
צָף לוֹ, הָאֳנִיָּה צָפָה לָה (to float, to lay afloat): ייאמר על אונייה העומדת על מקומה בנמל או בים, אך אינה שטה.
צִפּוּי בְּפַחֵי נְחֹשֶׁת, ציפוי בפחי נחושת (copper sheathing, coppering): באוניות מפרשים עשויות עץ: כיסוי גוף האונייה שמתחת למים ביריעות נחושת מסומרות להגנה על העץ מפני תולעי אוניות וצמדה.
צִפּוּי חָלָק, ציפוי חלק (carvel built, flush planking) >> לִוּוּחַ מְשֻׁוֶּה.
צִפּוּי מְלֻכְסָן, ציפוי מלוכסן (diagonal planking) >> לִוּוּחַ מְלֻכְסָן.
צִפּוּי מְרֹעָף, ציפוי מרועף (clinker planking, clinker built) >> לִוּוּחַ מְרֹעָף.
צִפּוּי תְּחִלָּה, שיטת ציפוי תחילה (shell-first construction, shell-built) >> מַעֲטֶפֶת תְּחִלָּה.
צַפַּחַת אֲבַק שְׂרֵפָה, צפחת אבק שריפה (powder flask): כלי קיבול למילוי אבק שריפה באגן ההצתה של רובה נטען־לוע. >> קֶרֶן אֲבַק שְׂרֵפָה.
צִפֹּרֶן הָעֹגֶן, ציפורן העוגן (bill): הקצה המחודד של כף העוגן. [איור] >> כַּף הָעֹגֶן.
צֶפֶת הַחַרְטוֹם (billethead, fiddlehead, scrollhead): קישוט דמוי גלילה בקצה קנה החרטום של אוניות מפרשים מסחריות. >> גְּלִיף חַרְטוֹם.
צֶפֶת הַיַּרְכָּתַיִם, צפת הירכתיים (aphlaston; stern-piece): א) קישוט בקצה העליון המעוקל של מזוזת הירכתיים באוניות מן העת העתיקה, לרוב בצורת מניפה. ב) קישוט מגולף בעץ בקצה הירכתיים של אוניות מפרשים מלחמתיות, לרוב בצורת סמל או שלט־גיבורים. [איור]
צֹר אֲחוֹרִי, צור אחורי (after peak): מדור קטן בחלק האחורי של אונייה, בין המחיצה האחורית לקצה הירכתיים.
צֹר קִדְמִי, צור קדמי (fore peak): מדור קטן בקצה הקדמי של אונייה, בין קנה החרטום למחיצת ההתנגשות.
צֵרָה (tumble home): שיעור ההיצרות של רוחב האונייה מעל קו המים במפלס הסיפון העליון. [איור]
צְרִיחַ נִתּוּב, צריח ניתוב (conning tower): מבנה גבוה ומשוריין על סיפונן העליון של אוניות מערכה וסיירות משוריינות, ששימש לניתוב האונייה בשעת קרב. ממנו נמסרו פקודות להגאי בבית ההגה ולחדר המכונות. >> הִנְחָה אֶת הָאֳנִיָּה, סְנַפִּיר.
עדכון אחרון: 28 במרץ 2023. אין לעשות במילון שימוש שאינו הוגן ללא רשות מפורשת.