לחיפוש מהיר בעמוד הקישו: Ctrl + F
יַבָּשְׁתָּן (landsman, landlubber) >> אִישׁ יַבָּשָׁה.
יְדוּעַ סַעַר (storm-beaten, weather-beaten): כינוי לאונייה או לימאי ותיק שסערות הים ותלאות השיט ניכרות בהם. = מְצֻּלָק מִסּוּפוֹת, מֻּכֶּה סַעַר.
יָדִית גַּלְגַּל הַהֶגֶה (spoke): כל אחד מקצות החישורים של גלגל ההגה בהם אוחז ההגאי. [איור]
יָדִית הַהֶגֶה (tiller): מוט עץ או מתכת המחובר אל חלקו העליון של לוח ההגה בסירה או בספינה. באמצעותו מכוונים את זווית ההגה ונוהגים את הסירה. = הֶגֶה. [איור] [איור]
יָדִית הַכַּנָּן (capstan bar, handspike): בימים עברו, מוטות עץ קצרים באמצעותם סובבו המלחים את כַּנַּן החבלים על סיפונה של אוניית מפרשים. >> כַּנָּן. [איור] [איור]
יָדִית הַכַּנֶּנֶת (handspike) >> מְנוֹף יָד.
יָדִית הַמָּשׁוֹט (handle, grip): חלק המשוט בו אוחז החותר בשעת החתירה. >> זְרוֹעַ הַמָשׁוֹט.
יָדִית הַתְנָעָה, גַּלְגַּל הַתְנָעָה (starting gear): ידית, גלגל־יד או מנוף־יד להתנעת מנוע קיטור קדימה או אחורה. מנוע קיטור מחובר ישירות לציר המדחף, ללא "תיבת הילוכים", וכדי לשוט לאחור צריך לעצור את המנוע, להפוך את כיוון הסיבוב שלו ולהתניעו מחדש. זהו תפקידה של ידית ההתנעה.
יָדִית חֶבֶל (lanyard, laniard) >> שְרוֹךְ חֶבֶל.
יוּבַל (creek): זרוע קצרה של נהר. >> מִפְרָצוֹן.
יוֹל (yawl): סירה או ספינת מפרשים בעלת שני תרנים, האחורי נמוך במידה ניכרת מהראשי ונמצא מאחורי ידית ההגה. מניפה מפרשים אורכיים, כשהמפרש האחורי קטן במידה ניכרת מהמפרש הראשי. [איור]
יוֹמָן הָאֳנִיָּה, יומן האונייה (log book, ship's log, journal [dated]): יומן בו מתעדים בכל משמרת את כל הארועים החשובים הנוגעים לתפעולה ולהשטתה של האונייה (כמו קורס, מהירות, מזג אוויר, כניסות ויציאות מנמלים, ארועים חריגים ועוד). = יוֹמָן כְּלִי הַשַּׁיִט.
יוֹמָן כְּלִי הַשַּׁיִט (log book) >> יוֹמָן הָאֳנִיָּה.
יוּנְיוֹן גֶ'ק (Union Jack): דגל הלאום הבריטי, הדגל הבריטי.
יוֹקֶשֶׁת [מיושן] (minelayer) >> מַקֶּשֶׁת.
יוֹרֵד יָם (seafarer, mariner): אדם שמקצועו הוא השטת אוניות לצורכי מסחר; ימאי, ספן.
יְחִידַת שִׁטּוּר יַמִּי, יחידת שיטור ימי (water police) >> מִשְׁטָרָה יַמִּית.
יַכְטָה, יאכטה (yacht): ספינת מפרשים, קיטור או מנוע לפנאי, לספורט או לשיט תחרותי. = אֳנִיַּת טִיּוּל [מיושן], סְפִינַת שַׁעֲשׁוּעִים [מיושן]. [איור]
– יַכְטָה לְמֶרְחָקִים, יאכטה למרחקים (cruising yacht): יכטת מפרשים להפלגות פנאי ארוכות וליעדים רחוקים.
– יַכְטָה מַלְכוּתִית, יאכטה מלכותית (royal yacht): ספינה המשמשת מונרך ובני משפחתו לנופש ולפנאי, כמו גם לנסיעות דיפלומטיות־ממלכתיות. = אֳנִיַּת מַלְכוּת [מיושן].
– יַכְטָה נְשִׂיאוּתִית, יאכטה נשיאותית (presidential yacht): ספינה העומדת לרשותו של נשיא מדינה לצורך נסיעות דיפלומטיות וממלכתיות כמו גם לנופש.
– יַכְטַת מָנוֹעַ, יכטת מנוע (motor yacht, MY): יכטה שאמצעי ההנעה שלה הוא מנוע דיזל.
– יַכְטַת מִפְרָשִׂים, יכטת מפרשים (sailing yacht, SY): יכטה שאמצעי ההנעה שלה הם מפרשים.
– יַכְטַת קִיטוֹר, יכטת קיטור (steam yacht, SY): יכטה שאמצעי ההנעה שלה הוא מנוע קיטור.
יַכְטוֹנֵר, יאכטונר [סלנג] (yachtsman); יאכטונרית (yachtswoman): בעלים של יכטה, משיט יכטה. >> מֵשִׁיט.
יָם (sea):
– בַּיַָּם, בַּיָּמִים (afloat, at sea): באוניות; ניגוד ל"בחוף", "ביבשה".
– בַּיָּם וּבַחוֹף (afloat and ashore): באוניות וביבשה.
– בְּיָּם גַּלִּי, בְּיָּם סוֹעֵר (in a sea way): בים הפתוח, להבדיל משיט במים פנימיים או בקרבת החוף. >> נָתִיב יַמִּי.
– יָם גְּבַהּ גַּלִּים (heaving sea): ים סוער.
– יָם שָׁקֵט (calm sea): ים רוגע, חלק וללא גלים. >> דְּמָמָה, דִּמְמַת רוּח.
– יָמִּים צָרִים (narrow seas): א) ימים בניגוד לאוקיינוסים שהם רחבי ידיים. ב) ימים שרוחבם קטן. ג) בימים עברו, באנגלית, כינויה של התעלה האנגלית.
– לַיָּם, הַיַּמָּה (overboard): המימה, אל מעבר לדופן.
יַמָּאוּת (seamanship): אומנות התפעול וההשטה של אוניות וספינות; מומחיותו המקצועית של ימאי. = מַלָּחוּת [מיושן], עֲבוֹדַת הַיָּם [מיושן].
– כַּיָּאֶה לְיַמָּאוּת טוֹבָה, כַּיָּאֶה לְמַלָּחוֹת טוֹבָה (seamanlike, seamanly): באופן מקצועי.
יַמַּאי (seaman, mariner; deckhand): א) אדם שאומנותו תפעול והשטה של אוניות; אדם המשרת כקצין או כדירוג באוניות מסחריות. = אִישׁ יָם, יוֹרֵד יָם, סַפָּן (בכלי שיט חופיים). ב) איש צוות בכלי שיט של הצי המלחמתי העוסק בעבודות הסיפון.
יַמִּי (nautical, maritime, marine – ימי; naval – ימי־צבאי): (ש"ת) מצוי בים, מתייחס לים או להשטת ספינות.
יַמִּיָּה, ימייה (navy, fleet, merchant marine): א) [מיושן] צי מלחמתי, צי מסחרי. ב) כינוי לאגודה ימית ספורטיבית בתקופת "היישוב". = סֶקְצִיָּה יַמִּית, פְּלֻגָה יַמִּית. >> אַדְמִירָלִיּוּת, מִשְׂרַד הַיַּמִּיָּה הַבְּרִיטִי.
יָמִין (starboard): צד ימין של אונייה, נקבע כשעומדים עם הפנים לחרטום והגב לירכתיים.
יָצָא לַיָּם, האונייה יצאה לים (to put to sea): ייאמר על כלי שיט שיצא מהנמל או החוף והפליג לדרכו. = הִפְלִיג.
יָצָא לַמֶּרְחָב, האונייה יצאה למרחב (to gain offing): ייאמר על אוניית מפרשים שהתרחקה מן החוף ומן הסכנות לשיט שבקרבתו. >> הִתְרַחֵק מֵהַחוֹף.
יְצִיאָה לַיָּם (departure): יציאת ספינה מן הנמל לדרכה. = הַפְלָגָה.
יַצִּיב, האונייה יציבה (stable, the ship is stable): תכונת אונייה להישאר זקופה או לשוב למצב זקוף לאחר שכוח חיצוני, כמו רוח או גלים, היטה אותה על צדה. >> זָקוּף, לֹא יַצִּיב בְּיוֹתֵר.
יְצִיעַ הָאַחְרָה (quarter gallery): באוניות מפרשים מלחמתיות בעיקר, מעין גזוזטרה סגורה ומצוידת בחלונות, אחת בכל צד של יציע הירכתיים. בתוך כל אחד מן היציעים הללו הותקן מושב לעשיית צרכים עם חור ניקוז לים. בתי כיסא אלה שימשו רק את הקפטן והלוּטננטים. >> שֵׁרוּתֵי חַרְטוֹם, בֵּית כִּסֵא. [איור]
יְצִיעַ יַרְכָּתַיִם, יציע ירכתיים (stern gallery, stern walk): באוניות מפרשים מלחמתיות בעיקר, מעין גזוזטרה סגורה ומצוידת בחלונות בירכתי סיפון האחרה (שם נמצא חדר המפקד) ובירכתי סיפון התותחים העליון (שם נמצא חדר הקצינים). היציע השתרע למלוא רוחב האונייה, ומשני צדדיו נמצאו יציעים קטנים יותר, יציעי האחרה. באוניות־קו תלת־סיפוניות גדולות היה יציע ירכתיים גם בירכתי סיפון התותחים האמצעי. [איור]
יָרַד לַחוֹף (to go ashore): ירד מהאונייה ליבשה, ירד לנמל ולסביבותיו.
יָרַד לַיַּבָּשָׁה, יָרַד לַחוֹף [מסירה] (to land): העלה סירה לחוף וירד ממנה ליבשה; קירב סירה לרציף וירד ממנה לחוף. = נָחַת. >> עָלָה לַיַּבָּשָׁה (מהמים).
יָרַד לַיָּם (to go to sea) >> עָלָה לַיָּם.
יָרַד מֵהָרוּחַ, האונייה ירדה מהרוח (to fall off, to fall a-lee; to bear away, to bear up, to pay off, to pay away): א) ייאמר על ספינת מפרשים ה"נמשכת" למורד הרוח, אל מבוא הרוח, ועל כן סוטה מן הקורס הרצוי לה. ב) ייאמר על ספינת מפרשים המשנה קורס ומגדילה את הזווית בין חרטומה לבין כיוון נשיבת הרוח, לרוב כדי לעבור משיט במעלה הרוח (קרוב לרוח) לשיט במורד הרוח (עם הרוח). = פָּנָה מִן הָרוּחַ. >> נְטִיָּה לָרֶדֶת מֵהָרוּחַ.
יַרְדָּה (companion way, companionway): מעבר מן הסיפון העליון אל מדור או קבינה שמתחתיו או מסיפון אחד למשנהו. >> חִפַּת הַיַּרְדָּה, כַּוַּת הַיַּרְדָּה, סֻלַּם הַיַּרְדָּה, מַדְּרֵגוֹת הַיַּרְדָּה.
יְרִידַת הַבָּרוֹמֶטֶר (fall of the barometer): ירידת הלחץ האטמוספרי הנמדד באמצעות ברומטר, דבר המצביע על התפתחות מזג אוויר סוער. >> בָּרוֹמֶטֶר, עֲלִיַּת הַבָּרוֹמֶטֶר.
– הַבָּרוֹמֶטֶר צָנַח (the glass dropped): ביטוי לירידה מהירה ותלולה של הלחץ האטמוספרי.
יְרִיעַת מָגֵן (weather cloth): א) באוניות מפרשים מלחמתיות – יריעות ארוכות של קנבס או אברזין, שגוננו על ערסלי המלחים מפני פגעי מזג האוויר כאשר אוחסנו בתוך רשתות הערסלים על הסיפונים. >> רִשְׁתוֹת הָעַרְסָלִים. ב) באוניות קיטור ישנות – יריעות קנבס שהקיפו את בית הגשר, סביב המעקה או מעליו, וגוננו על אנשי המשמרת מפני רוח ונתזי מים. "יריעות סערה".
יַרְכָה [מיושן] (quarter) >> אַחְרָה.
יַרְכִּית [מיושן] (leech) >> שָׂפָה אֲחוֹרִית.
יַרְכָּתַיִם וגם יַרְכָתַיִם, ירכתיים (stern): הקצה האחורי של אונייה או סירה, וביתר דיוק – חלק הגוף סביב מזוזת ההגה, מהגוחה ומעלה עד מעקה הסיפון. [איור] [איור]
– הביטוי from stem to stern פירושו "מקצה החרטום עד קצה הירכתיים", "מִקָּצֶה לְקָצֶה".
– לַיַּרְכָּתַיִם, בַּיַּרְכָּתַיִם (aft): אל חלקה האחורי של האונייה, בחלקה האחורי של האונייה. >> אָחוֹר.
– יַרְכְּתֵי גּוֹחָה (counter stern, overhanging stern): ירכתיים הבולטות במידה ניכרת מאחורי מזוזת ההגה ורוכנות מעליה. [איור]
– יַרְכָּתַיִם יְשָׁרוֹת, ירכתיים ישרות (transom stern): ירכתיים המסתיימות בדף ירכתיים ישר. >> דַּף יַרְכָּתַיִם. [איור]
– יַרְכְּתֵי סַיֶּרֶת, ירכתי סיירת (cruiser stern): ירכתיים מעוגלות, שאיפיינו את אוניות הסיור במלחמת העולם השנייה. [איור]
יַרְכָּתִי (-stern): אחורי, בירכתיים. למשל: אוניית משוטה ירכתית, מזוזה ירכתית.
יִשֵּׁר אֶת הָאֳנִיָּה, יישר את האונייה (to right a ship): החזיר את האונייה למצב זקוף לאחר שנטתה על צדה. >> הִטָּה אֳנִיָּה עַל צִדָּהּ, נָטְתָה עַל צִדָּהּ.
יִשֵּׁר סְקַרְיָה, יישר סקריה (to square the yard): באוניות בעלות מעטה רוחבי, העמיד את הסקריה בזווית ישרה לתורן או לקו השדרית של האונייה. >> הִצְלִיב סְקַרְיָה, מִשֵּׁךְ סְקַרְיָה. [איור]
יָתֵד הַמָּשׁוֹט (thole, thole pin) >> מַשְׁעֵן מָשׁוֹט.
יְתַד חֲבָלִים (belaying pin) >> פִּין שְׁלִיבָה.
יְתַד סְפִינוֹת (treenail) >> מַסְמֵר עֵץ.
יֶתֶר (stay): חבל או כבל פלדה חזק ועבה לחיזוק התורן בסירה או בספינת מפרשים. = סָמוֹךְ, וַנְטָה [סלנג]. >> רִכְסָה.
– יֶתֶר זוּטָא (baby stay) >> יֶתֶר קִדְמִי תַּחְתּוֹן.
– יֶתֶר צַד (shroud): בסירה או ביכטת מפרשים – חבל או כבל חזק ועבה לחיזוק רוחבי של התורן. = וַנְטָה [סלנג]. >> רִכְסָה [באוניית מפרשים].
– יֶֶתֶר קִדְמִי (fore stay): בסירה או ביכטת מפרשים – חבל או כבל חזק ועבה, לייצוב אורכי של התורן הקדמי. נמתח מראש התורן אל קצה החרטום או אל מוט החרטום. = סָמוֹךְ קִדְמִי.
– יֶתֶר קִדְמִי תַּחְתּוֹן (baby stay): בסירה או ביכטת מפרשים – חבל או כבל לחיזוק אורכי של התורן הקדמי, הנמתח מאמצע התורן (לא מראשו) אל קצה החרטום. = יֶתֶר זוּטָא.
עדכון אחרון: 1 ביוני 2023. אין לעשות במילון שימוש שאינו הוגן ללא רשות מפורשת.